6.6.2008 tarihinde meclisde Schenkungsmeldegesetz 2008 (hediye bildirme kanunu) onaylanmıştır ve böylelikle Miras ve Hediye vergileri 1.8.2008'den itibaren makamlar tarafından tahsil edilmemektedirler. Zaten daha önce Anayasa Mahkemesi hediye-vergisini anayasaya aykırı olduğundan dolayı kaldırmıştı.

Bu kanun (Schenkungsmeldegesetz) ile büyük mülklerin kaydırılmasında maliye şubesinin (Finanzamt) bilgilendirilmesi amaçlanmıştır. Yapılacak olan hediyeler belli bir değeri geçerse maliye şubesine bildirilmesi gerekmektedir.

Hediyeleşme yakınlar arasında yapılıyorsa ve hediyenin değeri bir yıl içinde toplam 50.000, €'yu geçmiyorsa maliye şubesine bildirilmesi gerekmiyor. Yakın olarak anne ve baba, çocuklar, eşler, teyze, amca, dayı, kuzenler, eşleri,...

Fakat yapılacak olan hediyenin değeri yukarıda belirtilmiş miktarı geçiyorsa mecburen maliye şubesine bildirilmeli.

Şayet yapılacak hediye yakınlar arasında değil ve hediyenin değeri 15.000, € geçmiyorsa mali şubeye bildirilmesi gerekmiyor. Fakat yakın olmayanlar arasında 5 sene sınır konulmuştur ve bu 5 yıla göre hesaplanmaktadır. Yani 5 yıl içinde yapılmış olan hediyelerin değeri 15.000,-- € geçiyorsa bilidirilmesi gerekir. Küçük değerdeki hediyeler bu kuraldan muaf tutulmuştur.

Yukarıda belirtilmiş olan miktarlar geçilirse ve kasıtlı olarak maliye şubesine bildirilmediği taktirde bunun yaptırımı vardır. Yaptırım olarak para cezaları ön görülmektedir.