Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimizin şemailinden, dış görünümünden, iç dünyasından, güzel huylarından ve örnek ahlâkından bir nebze bahsetmek istiyoruz. Taki O’nun gibi olmaya çalışalım. ALLAH Teâlâ, hepimizi muvaffak eylesin. Amin.

Sahabiler, Resûlü Ekrem (S.A.V.) Efendimizin vasıflarını kendi ilim ve idraklerine göre tespit etmeye çalıştıklarından ötürü, bu konuda ortaya çeşitli rivayetler çıkmıştır. En çok bahsedilen ve Hz. Ali (R.A.)’ya dayandırılan rivayet, hilye metninin esasını teşkil etmektedir.

Hz.Ali (R.A.), Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimizi vasfettiği zaman şöyle buyurdu: Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimizin boyu ne çok kısa, ne de çok uzundu, uzuna yakın orta boyluydu. Ne kıvırcık kısa, ne de düz uzun saçlıydı. Saçı, kıvırcıkla düz arasında idi. Sakalı sık ve bir tutamdı. Büyük başlı ve hilâl kaşlıydı. Alnı yüksek, burnu çekme, boynu uzun, göğsü genişti.

Gözleri uzağı görür, kulakları uzaktan ses alırdı. Ağızları genişçe idi. Dişleri sıktı. Yüzünün bütün çizgileri görünürdü. Omuzları etli, omuz kemikleri enliydi.

Değirmi, yuvarlak yüzlü, iki kaşının arası açık, fakat kaşları birbirine yakındı. Cildi yumuşak, kırmızıya çalan, duru beyaz tenli, iri ve siyah gözlü, siyah ve uzun kirpikliydi. İri kemikli, iri yapılı, geniş omuzlu, güçlü-kuvvetli ve yakışıklı idi.

Karnı ile göğsü bir idi, şişman değildi. Zayıf da değildi, sıkı etliydi. Göğsü, ortadan karnına kadar kılsızdı. İki avucu ve tabanları dolgundu. Ayaklarının altı çukur idi; düz taban değildi. Yürüdüğü zaman, sanki yokuş aşağı iner gibi rahatlıkla giderdi. Sağına ve soluna baktığında bütün vücuduyla dönerdi. İki omuzu arasında “Nübüvvet Mührü” vardı. Bu O’nun son peygamber oluşunun nişanesi idi. O, insanların en cömert gönüllüsü, en doğru sözlüsü, en yumuşak huylusu ve en arkadaş canlısıydı. Kendilerini ansızın görenler O’nun heybeti karşısında sarsıntı geçirirler, fakat üstün vasıflarını bilerek sohbetinde bulunanlar ise, O’nu her şeyden çok severlerdi. Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimizi anlatmak isteyen, O’nun üstünlüklerini ve güzelliklerini tanıtmaya çalışan kimse:

“Ben, Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz gibi birini, ne O’ndan önce ve ne de O’ndan sonra, görmedim...” demekten kendisini alamaz ve O’nu övmede yetersizliğini itiraf ederdi. ALLAH’ın salât ve selâmı O’nun üzerine olsun. Amin.

Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimizin Şemaili

Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz:

* Uzuna yakın, orta boylu idi.

* Ne şişman, ne de zayıftı. Sıkı etli idi. Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimizin karnı ve göğsü bir seviyede idi; çıkık değildi.

* Göğsü ve sırtı, iki küreğinin arası enli, Peygamberlerin Hâtemi, sonuncusu olduğu sırtındaki Peygamberlik Hâtemi, mühründen belli idi.

* Omuzları, dizleri ve bilekleri, iri kemikli idi.

* Bilek kemikleri uzun, el ayaları genişti.

* El ve ayak parmakları kalınca ve uzunca; ayakları hafif etli idi.

* Elleri ipek ve pamuk gibi yumuşaktı.

* Bütün uzuvları düzgündü.

* Vücudu kıllı değildi. Yalnız omuz başlarında ve pazularında biraz kıllar vardı.

* Başı büyükçe idi.

* Saçı ne düz, ne de kıvırcıktı; hafif dalgalı idi. Saçı kendiliğinden ikiye ayrılıp yanlarına dökülürse, onları birleştirmezdi. Birleştikleri zaman da ayırmaz, oldukları gibi bırakırdı. Saçını uzattığı zaman kulak memelerini aşardı.

* Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimizin alnı açık ve genişti. Kaşları uzun ve kavisli idi. Kaşlarının uçları ince, araları çok yakındı; Fakat çatık değildi. İki kaşının arasında bir damar vardı ki gazaplı zamanında kabarır ve görünürdü.

Mehmet Talu