Islamda dügün nasil olmalidir

Aile yuvası, Müslümanın bir saadet merkezi, sırlarını gizlediği bir hane, kendisini pek çok günah ve kötülüklerden koruyan bir sığınaktır. Bundan dolayı bu ocağın ilk kuruluş safhalarında dikkatli olmak, tam bir ...


Ağaç Şeklinde Aç9Beğeni
  • 2 gönderen alptraum
  • 3 gönderen mhmt
  • 2 gönderen candanag
  • 1 gönderen yarmagül
  • 1 gönderen HiLaLNuRu

  1. Alt 01-22-2012, 22:17 #1
    alptraum Mesajlar: 38.107
    Blog Başlıkları: 28
    Aile yuvası, Müslümanın bir saadet merkezi, sırlarını gizlediği bir hane, kendisini pek çok günah ve kötülüklerden koruyan bir sığınaktır. Bundan dolayı bu ocağın ilk kuruluş safhalarında dikkatli olmak, tam bir İslâmî şuur içinde hareket etmek büyük bir ehemmiyet taşımaktadır.

    Aile yuvası, bir binaya benzer. Bir binanın temeli ne kadar sağlam olursa, o binanın hayatı o kadar devamlı ve uzun olur.

    Düğün merasimlerini İslâmın umumi haram ve helâl esasları çerçevesinde düşünmek gerekir. Çünkü evlenecek kimselerin yaşadığı çevre şartlan, örf ve âdetler çeşitlidir. Bunları teker teker tahlile tâbi tutup ayıklamak çok güç olacağından bu merasimlerde aranacak vasıf, İslama zıt olmamasıdır.

    Sünnette belirtildiğine göre, nikâhta aranan şartlardan birisi ilân edilmesidir. Böyle; bir ilân meşru evlilikle gayr-i meşru münasebetleri birbirinden ayırır. Bu hususu Peygamber Efendimiz (a.s.m.) "Bu evlenme işini ilân edin, halka duyurun" (Buhari, Nikah, 48.), buyurarak tavsiye etmiştir.

    Hangi erkeğin hangi kızla, kimin oğlunun kimin kızıyla evlendiğini çevreye duyuran vesileler ve evlilik merasimi olan düğünün açıktan, çevrenin geleneklerine göre İslâmî çerçevede kalmak kaydıyla birtakım eğlence ve şenliklerin yapılması bu "duyurma" işini gerçekleştiren şeylerdir.

    Zaten düğünler birer sevinç ve sürür günüdür. O gün herkes sevinçlidir, neşelidir. Bu sevinç, bazen birtakım eğlence ve oyunlarla süslenerek dile getirilir. Fakat bu oyun ve eğlencelerdeki ölçü nasıl olmalıdır? Söylenecek türkü ve şarkılarda, oynanan oyunlarda mübahlık ve haramlık ölçüsü nedir?

    Esas itibariyle, bizzat kendisi güzel olsa da, dinen yasak olan bir fiilin işlenmesine sebebiyet veren hareket, haramdır. Makamla söylenen sözlerde, oyun ve eğlencelerde haram olan unsurlar bulunuyorsa ona göre hüküm alır.

    Hatta bunun içindir ki, sırf nikâhı ilân etmek maksadıyla davul, zurna ve boru gibi musikî âletlerinin düğünlerde çalınabileceğine cevaz verilmektedir. Davul ve zurna bazı yerlerde olduğu gibi kahramanlık türküleri ve mehter marşlarının söylenmesine eşlik edince meşru çerçevede, kalmış bulunmaktadır. İnsanın şehevî duygularına hitap etmediği için mubah sayılmaktadır. Fakat bugünkü düğünlerde davul-zurnanın eşliğinde yapılan merasimlerde gayr-ı meşru unsurlar karıştığından, onlar da haliyle haram yolda kullanılmaktadır. Bunun için de çalınmasına ruhsat verilmemektedir.

    Düğünlerde ve sair zamanlarda mûsikî eşliğinde oynanan oyunlara gelince, bunun da birtakım şartlan vardır.Bir kere çalınan âlet ve söylenen parçalar belli çerçevede kalmalıdır. Bunun yanında oyun tutan kimseler yalan ve kötü sözler söylememeli, başkalarına gösterilmesi haram olan organlarını açmamalı, kadınlar kendilerine nâmahrem olan erkeklerin yanında oynamamalıdır. Oyun esnasında bunlardan birisi olursa, o haram sınıfına girer.
    İmam Gazalî, düğün, bayram ve şenlik günlerinde erkeklerin kendi aralarında oyun tertip etmelerinde, raks etmelerinde bir mahzurun olmadığını kaydederek, ancak kadınların erkekler karşısında oynadığı oyunun haram olduğunu söyler.

    Bunun için düğünlerde kadınlar kendi aralarında, yabancı bir erkek olmadan oynayıp eğlenebilirler. Aynı şekilde erkekler de meşru ölçüler çerçevesinde eğlenip oynayabilirler. Bu şekilde oynamak mubah olduğu gibi, onları seyretmek de mubahtır. Bütün bunlar tamamen ihtiyarîdir, kişinin arzu ve inisiyatifine bırakılmalıdır. "Düğün sahibidir, yakınıdır" diye mecbur tutulmamalıdır.

    Düğünler, sünnetteki tavsiyelere uyularak, İslâmın nezahet ve temizliği çerçevesinde yapılırsa aynı zamanda güzel bir örnek olur. Çünkü evlilik gibi ebedî bir hayat arkadaşlığının temeli, geçici, dünyevî heveslerin, çürük ve bâtıl âdetlerin üzerine kurulmamalıdır. Buna hassasiyet gösterecek Müslümanların artması, aynı zamanda umûmî bir belâ gibi düğün merasimlerimize musallat olmuş örf, âdet ve millî geleneklerimize ters hareketlerden bizi milletçe kurtaracaktır.

    Unutulmamalıdır ki, güzel örneklerin artması nispetinde şikâyetçi olduğumuz kötülüklerin önü alınacaktır. Yoksa hem şikâyetçi olup, hem de nefsimizi tesirinden kurtaramazsak,yanlışlıkların önü alınmaz.

    Kaynak : Mehmet Paksu, Kadın, Aile, Hayat, Nesil Yayınları

    safinaz ve yarmagül bunu beğendiler.
  2. Alt 01-24-2012, 21:55 #2
    yarmagül Mesajlar: 35
    Mehirle başlık parası aynı mı?

  3. Alt 01-25-2012, 22:58 #3
    mhmt Mesajlar: 904
    Blog Başlıkları: 3
    Mehir, gelin adayına bir güvence gibidir. Başlık parası gelin adayının ailesine (babasına) verildiği için aynı değildir, hatta sonuçları da tamamen zıttır.

    selametle..

    alptraum, safinaz ve yarmagül bunu beğendiler.
  4. Alt 01-26-2012, 20:02 #4
    candanag Mesajlar: 302
    Müslümanım diyen insan sokak arasında başkalarını rahatsız edecek şekilde düğün yapmamalı. altın vs. takma adeti keşke hiç çıkmasaymış. ayrıca özellikle gelinin kız kardeşi ya da ablası varsa (ileri yaştakileri saymıyorum) saç-baş-giyim konusunda kendini belli etme ve bana göre düşülen durum komediden öte değil.

    safinaz ve yarmagül bunu beğendiler.
  5. Alt 01-26-2012, 23:11 #5
    yarmagül Mesajlar: 35
    Düğünler güzeldir.Eş,dost,akraba bir araya gelir ve eğlenilir.Ancak o güne kadarda maddi manevi insanları yıpratarakda eğlenilmez.

    safinaz bunu beğendi.
  6. Alt 01-28-2012, 18:29 #6
    HiLaLNuRu Mesajlar: 242
    Köy düğünleri ortam da müsait olduğundan güzel oluyor fakat şehir düğünleri hiç güzel olmuyor islami hassasiyetleri olanlar açısından.

    safinaz bunu beğendi.
  7. Alt 01-29-2012, 20:16 #7
    safinaz Mesajlar: 3.348
    En güzeli kına gecesinde oynayarak kurtları dökmek.

  8. Alt 01-30-2012, 19:00 #8
    mhmt Mesajlar: 904
    Blog Başlıkları: 3
    Düğünlerde takı-para bence olabilir. Yanlış olan, birisi altın taktı ise, aynını kendi çocuğunun düğününde de bekliyor ya da öteki altın takmak zorunda hissediyor kendini. Bu hissiyat olmaması lazım. Yoksa takı iyidir. Özellikle damada iyi oluyor..
    Ben takılar ile ödemiştim nişan salonunun parasını. İşimi gördü yani

    selametle..

Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın

Bu soru sistemi, zararlı botlara karşı güvenlik için uygulamaya sunulmuştur. Bundan dolayı bu kısımı doldurmak zorunludur.