namazı terketmenin hükmü

Namazin akilli, bulug cagina girmis, hayiz ve nifastan temizlenmis her muslumana farz oldugu konusunda gorus birligi vardir. Namaz ve oruc gibi bedeni ibadetlerde vekalet ve niyabet gecerli degildir. Namazin farz ...


Ağaç Şeklinde Aç3Beğeni
  • 2 gönderen kutupyıldızı
  • 1 gönderen safinaz

  1. Alt 02-16-2008, 00:30 #1
    kutupyıldızı Mesajlar: 174
    Namazin akilli, bulug cagina girmis, hayiz ve nifastan temizlenmis her muslumana farz oldugu konusunda gorus birligi vardir. Namaz ve oruc gibi bedeni ibadetlerde vekalet ve niyabet gecerli degildir. Namazin farz oldugunu inkar eden dinden cikar. Cunku namaz kesin ayet, hadis ve icma delilleriyle sabittir. Tembellik veya umursamazlik sebebiyle namazi terkeden asi ve fasik olur.

    Namazi kilmamak dunya ve ahirette azaba sebep olur. Ahiretteki azapla ilgili olarak Allah Teala soyle buyurur:

    "Onlar suclulara sorarlar: Sizi Sakar cehennemine surukleyen nedir? Suclular soyle cevap verirler: "Biz namaz kilanlardan degildik" (el-Muddessir, 74/40-43).

    "Onlardan sonra oyle bir nesil geldi ki, namazi terkettiler, heva ve heveslerine uydular. Onlar bu taskinliklarinin cezasini yakinda goreceklerdir. Fakat tovbe edip, iman eden ve salih amel isleyen bunun disindadir" (Meryem, 19/59, 60).

    "Vay o namaz kilanlarin haline ki, onlar kildiklari namazdan habersizdirler" (el-Maûn, 107/4-5).

    Hz. Peygamber (s.a.s)'de soyle buyurmustur:

    Bilerek namazi terkeden kimseden Allah ve Resulunun zimmeti kalkar" (Ahmed b. Hanbel, IV, 238, VI, 461).


    Kim ikindi namazini terkederse ameli bosa gitmis olur" (Buhari, Mevakit,13, 34; Nesai, Salat,15).


    Kim, onemsemeyerek uc cuma namazini terkederse, Allah Teala onun kalbine muhur vurur" (Nesai, Cuma, 2; Tirmizi, Cuma 7; Ibn Mace, Ikame, 93).

    Bu duruma gore, farz namazlarin eksisini sunnet ve diger nafile namazlar tamamlamaktadir. Farz, vacip veya sunnet ayirimi yapilmaksizin ibadetlerin yerine getirilmesi muminin gayesi olmalidir. Cunku bu, dunyevi huzur ve manevi mutluluk kaynagi olmasi yaninda, ahiret icin de en buyuk hazirliktir.

    kipchak ve safinaz bunu beğendiler.
  2. Alt 02-16-2008, 00:33 #2
    kipchak Mesajlar: 1.658
    Blog Başlıkları: 506
    kutupyıldızı´isimli üyeden Alıntı
    "Onlar suclulara sorarlar: Sizi Sakar cehennemine surukleyen nedir? Suclular soyle cevap verirler: "Biz namaz kilanlardan degildik" (el-Muddessir, 74/40-43).

    Rabbim cümlemizi cehennem azabından muhafaza eylesin....

  3. Alt 02-16-2008, 00:33 #3
    safinaz Mesajlar: 3.348
    Rabbim bize ibadetlerimizde istikamet nasip etsin ve ibadetlerimizdeki eksikliklerimizi tamamlamayı ve eksik kardeşlerimizede hakkıyla namazı kılmayı nasip etsin...

    kutupy?ld?z? bunu beğendi.
Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın

Bu soru sistemi, zararlı botlara karşı güvenlik için uygulamaya sunulmuştur. Bundan dolayı bu kısımı doldurmak zorunludur.