İnanan Herkes Eninde Sonunda Cennete Girecek mi?

İnanan kişi sonunda cennete girecek mi? Cehennemde yansam da inandığım için sonunda Cennete girerim diyerek günah işleyenlere nasıl cevap vermeliyiz? Öncelikle bu konuda sahih hadisler çoktur. (Buhari, Tevhid 19, 31, ...


Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 gönderen el_feta

  1. Alt 03-24-2012, 00:27 #1
    safinaz Mesajlar: 3.348
    İnanan kişi sonunda cennete girecek mi? Cehennemde yansam da inandığım için sonunda Cennete girerim diyerek günah işleyenlere nasıl cevap vermeliyiz?

    Öncelikle bu konuda sahih hadisler çoktur. (Buhari, Tevhid 19, 31, 36, 37; Müslim, İman 322, 334; Muvatta, 1/212) Hadislerde cehennemden çıkacak kişiler hakkında geniş açıklamalar vardır. Hatta cehennemden en son çıkacak olan imanlı kişinin durumu genişçe anatılmaktadır. Kalbinde iman bulunan ve bu imanla ölen herkesin, Cehennem’e girse bile sonunda Cennet’e gireceğini bildiren hadisler vardır.

    Ayetlerde de buna işaret edilmektedir.

    "Her insan ölümü tadacaktır. Kıyamet günü, ecirleriniz size mutlaka ödenecektir. Cehennem ateşinden uzaklaştırılıp Cennete sokulan kimse artık kurtulmuştur."(Âl-i İmran, 3/185)

    Ehl-i sünnet itikadına göre bir insan hiç ibadet etmese, günahlardan sakınmasa ancak iman esaslarına inanıp, haram ve helallerin hak olduğuna inanıyorsa o kişi Müslümandır. Cehenneme girse bile, günahlarından temizlendikten sonra Cennete girecektir.

    Küfrün çeşitleri vardır. Şeytanın küfrü büyüklük taslayarak Allah'ın emirlerine isyan etmek ve hatasını kabul etmemektir. Nitekim ayet-i kerimede İblis'in küfrü şöyle açıklanmıştır:

    "Hani biz meleklere; (fazîletini göstermek için) Âdem’e secde edin, dedik. İblis’in dışında bütün melekler hemen secde ettiler. O secde etmekten kaçındı ve büyüklük tasladı. Böylece kâfirlerden oldu."(Bakara, 2/34)

    Nasıl olsa Cehenneme girsem de sonunda Cennete girerim düşüncesi ile günahlara dalmak, nefsin ve şeytanın bir desisesidir. Çünkü;

    "Mü'min bir günah işlediği zaman kalbinde siyah bir nokta belirir. Eğer o günahtan el çeker, Allah'tan günahının affını dilerse, kalbi o siyah noktadan temizlenir. Eğer günaha devam ederse, o siyahlık artar. İşte Kur'ân'da geçen 'günahın kalbi kaplaması' bu mânâdadır." (İbni Mace, Zühd: 29)

    "Her bir günah içinde küfre gidecek bir yol vardır." sözü, mühim bir gerçeği dile getiriyor. Şöyle ki, bir günahı işlemeye devam eden insan zamanla o günaha alışır, terk edemez bir hale gelir. Bu alışkanlık onu gün geçtikçe daha büyük manevî tehlikelere sürükler. Günahın uhrevî bir cezasının olmayacağına inanmaya, hattâ Cehennemin bile olmaması gerektiğine kadar gider. Yani kalpte yer tutan o günah tohumu zaman içinde -Allah korusun- yeşillenerek bir zakkum ağacı haline dönüşebilir.(Nursi, Lem'alar, s. 7)

    Allah'ın azabı çok çetindir.

    "...onlar ne acıklı durumdadırlar. Onlar ateşin alevi ve kaynar su içindedirler. Bir de üzerlerinde Cehennem'in kapkara dumanı olan bir gölge var. O gölge ne serindir, ne de mülayim. Çünkü onlar dünya hayatında zevklerine düşkün kimselerdi." (Vâkıa, 56/41-46).

    Sorularla İslamiyet sitesinden alıntıdır.

  2. Alt 03-24-2012, 12:04 #2
    el_feta Mesajlar: 1.168
    Ebu Said'in (r.a.) naklettiğine göre:
    Allah Resulü (a.s.) şöyle buyurdu: "Aziz ve Celil Allah (Kıyamet günü): Ey Adem! buyurur. Adem hemen cevap olarak: Ey Rabbim! Tekrar tekrar icabet edip her emrini yerine getirmek üzere hazırım. Ve her hayır senin iki elindedir (emir ve nehyindedir) der. Yüce Allah: Ateşe girecekleri çıkarıp gönder der. Adem Peygamber: Ey Rabbim! Cehenneme gönderileceklerin miktarı ne kadardır? diye sorar. Yüce Allah: Her bin kişiden dokuz yüz doksan dokuzu! diye cevap verir." Hak Teala Adem'e böyle buyurduğu sıra (bunun verdiği dehşetli korkudan) çocuğun ihtiyarlayacak ve her gebe kadın karnındaki çocuğu düşürecek. Ve bütün insanları sarhoş olarak göreceksin; oysa onlar hiç de sarhoş değillerdir. Ama ne var ki Allah'ın azabı çok şiddetlidir de ondan öyle görünürler. Oradakilere bu haber ağır geldi de: Ey Allah'ın Resulü! Bu binde bir kişi hangimizdir? diye sordular. Bunun üzerine Allah Resulü: "Size müjdeler olsun! Muhakkak sizden bir kişiye mukabil Ye'cüc ve Me'cüc'den bin kişi (Cehenneme gönderilecektir)" buyurdu. Sonra da: "Hayatım kudret elinde olan Allah'a yemin ederim ki: Sizlerin Cennetliklerin dörtte birini teşkil edeceğinizi kuvvetle ümit etmekteyim" buyurdu. Bunun üzerine Allah'a hamd ettik ve tekbir getirdik. Sonra Allah Resulü: "Nefsim kudret elinde olan Allah'a yemin ederim ki: Ben sizlerin Cennet ehlinin üçte biri olmanızı kuvvetle ümit etmekteyim" buyurdu. Bunun üzerine biz tekrar Allah'a hamd edip tekbir getirdik. Sonra Allah Resulü yine: "Nefsim kudret elinde olan Allah'a (adına) söz veriyorum ki: Ben Cennetliklerin yarısının sizden olmasını kuvvetle arzu etmekteyim. Çünkü ümmetlerle kıyaslanınca sizin örneğiniz siyah öküzün derisi üzerindeki beyaz bir tüy gibidir. Yahut da eşeğin ön ayaklarının iç taraflarında bulunan daire şeklindeki mühre gibidir" buyurdu.

    diye bir rivayet de bulunmaktadır.

    emirahmedyasin bunu beğendi.
Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın

Bu soru sistemi, zararlı botlara karşı güvenlik için uygulamaya sunulmuştur. Bundan dolayı bu kısımı doldurmak zorunludur.