İhracat ve istihdamda artış bekleniyor   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-26-2012 (19:16)   Son Mesaj: 03-26-2012 (19:16)    Cevap: 0    Gösterim: 1313  

    03-26-2012

    İhracat ve istihdamda artış bekleniyor

    İhracat ve istihdamda artış bekleniyor
    İmalat sanayicisinin 12 aylık dönem sonu itibarıyla yıllık Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) beklentisi Mart ayında bir önceki aya göre 0,2 puan azalarak yüzde 9 oldu.

    Buna göre, son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde bir önceki ay azalış bildirenler lehine olan seyrin artış bildirenler lehine döndüğü, iç piyasa sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyrin zayıfladığı, ihracat sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin ise güçlendiği bildirildi.

    Mevsim normallerine kıyasla yapılan tespitlerde, mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu ve mevcut mamul mal stoklarının mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki görüşlerin zayıflayarak devam ettiği belirtildi.

    İhracat ve istihdamda artış beklentisi

    Gelecek üç aya yönelik öngörülerin de yer aldığı değerlendirmede, üretim hacminin yanı sıra toplam ihracat ve iç piyasa sipariş miktarları ile toplam istihdamdaki artış beklentilerinin güçlenerek devam ettiğinin gözlendiği ifade edildi. Gelecek 12 aya ilişkin sabit sermaye yatırım harcamalarındaki artış yönlü seyrin ise zayıflayarak sürdüğü kaydedildi.

    Değerlendirmede, ortalama birim maliyetlerinde son üç aydaki artış eğiliminin güçlendiği, gelecek üç aydaki artış beklentilerinin ise bir önceki ay seviyelerinde olduğu görüşüne yer verilirken, gelecek üç aydaki satış fiyatı artış beklentilerinin de bir önceki ay seviyelerinde devam ettiği bildirildi.

    Gelecek 12 aylık dönem sonu itibarıyla imalat sanayicisinin yıllık ÜFE beklentisinin geçen aya kıyasla 0,2 puan azalarak yüzde 9 olduğu belirtildi.

    İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 14,3'ten yüzde 15,4'e yükselirken, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 7,2'den yüzde 6'ya geriledi.




    İhracat ve istihdamda artış bekleniyor Yorumları