Bir Matematik Sorusu

3 kişi düşünün. Para birleştirip bi radyo almaya gidiyorlar. Radyo 30 lira, hepsi 10'ar lira koyup radyoyu almaya gidiyorlar. Fakat tezgahtar radyonun indirime girdiğini ve 25 liraya düştüğünü hatırlıyor. Çırağına ...



  1. Alt 02-18-2008, 02:17 #1
    safinaz Mesajlar: 3.348
    3 kişi düşünün. Para birleştirip bi radyo almaya gidiyorlar. Radyo 30 lira, hepsi 10'ar lira koyup radyoyu almaya gidiyorlar.

    Fakat tezgahtar radyonun indirime girdiğini ve 25 liraya düştüğünü hatırlıyor. Çırağına 5 lira verip gidip para üstünü iade etmesini istiyor. Çırak 5 lirayı 3 kişiye bölüştüremeyeceğini düşünüp 2 lirayı cebine atıyor ve 3 lirayı 3 kişi arasında bölüştürüyor.

    Böylece radyoyu 9'ar liraya almış oluyorlar.
    Şimdi: 9x3=27
    Çırak da cebine 2 lira attı: 27+2=29
    Peki geri kalan 1 liraya ne oldu??

    İşte matematiğin bittiği an

    Konu yabanGülü tarafından (01-25-2010 Saat 23:18 ) değiştirilmiştir. Sebep: w harfleri türkce alfabemizde olmadigi icin düzeltilmistir.
    kipchak, alper, safer82 ve 1 diğerleri bunu beğendiler..
  2. Alt 02-18-2008, 02:56 #2
    N u M a N Mesajlar: 492
    güzel soru şaşırtmacalı
    daha önce benzerini gördüm sanki neyse
    her biri 10 ytl veriyor toplam 30 eder .
    radyo ise 25 ytl
    5 ytl aralarında paylaşılması gerekiyor işte sorunun çözüm noktasııııı
    25 i 3 e bölersek her biri 8 lira verir 1 kişi 9 lira vermiş olur.
    yani 1 kişi fazla dan 1 ytl vermiş.
    8+8+9=25 lira
    herbirine 1 lira iade var
    durum şu : 9+9+10=28 lira
    2 lirada çırakta var
    28+2=30 lira para eksik değilmiş

    kipchak ve yabanGülü bunu beğendiler.
  3. Alt 02-18-2008, 12:55 #3
    alper Mesajlar: 164
    Cevap:
    İlk adam başı = 10 lira
    ilk radyo fiyatı = 30 lira
    ilk indirim= -5 lira
    çırak= 2 lira
    sonuç indirim= -3 lira (yani indirim 2 lira değil 3 lira)
    sonuç radyo fiyatı= 27
    sanuç adam başı = 9 lira

    Açıklama:
    çırağın aldığı para indirimden değildir. Bunlar toplam adam başı 9 liradan 27 lira verdiler. çırak bunların parasından çaldı 27-2= 25 lira tezgahtar da 5 lira verdi 25+5=30 lira.

    Şaşırtma kısmı çocuğun çaldığı parayı hesaba eklemek değil çıkartmak gerekiyor. Sonra da tezgahtarın 5 liralık indirimi eklemek lazım (yani 27+2 değil 27-2=25 25+5=30)

    Veyahut 27 lliraya 2 lira değil, indirim olan 3 lirayı eklemek lazım. (yani 27+2 değil 27+(5-2)=30 )

    tezgahtardan çıkan para= -5 lira
    1. adam= 1 lira alır
    2. adam= 1 lira alır
    3. adam= 1 lira alır
    çocuk= 2 lira alır

    Bu alış verişten en kârlı çocuk çıkmıştır

    ama yaptığı hırsızlıktır

    Konu alper tarafından (02-18-2008 Saat 18:00 ) değiştirilmiştir.
    yabanGülü bunu beğendi.
  4. Alt 02-18-2008, 13:43 #4
    mhmt Mesajlar: 904
    Blog Başlıkları: 3
    öncelikle çırağı terik ediyorum.. çünkü, 5 ytl 3 kişi arasında bölüşülemeyeceği için, kavga çıkmasını önlemiştir:D

    şaşırtmaca bi soru evet. yakın zaman içinde bende uğraştım baya bu soruyla; ))

    tebrik ediyorum yapan arkadaşları..

    elinize sağlık..

    selametle.

  5. Alt 01-25-2010, 13:37 #5
    Ziyaretci
    Kayıtsız Üye Mesajlar: n/a
    toplam ödenen para 27 lira bunun 25 i hesap 2 lirası bahşiş kafanıza göre hesaplamayın

  6. Alt 01-26-2010, 22:26 #6
    Bediüzzaman26 Mesajlar: 183
    Ben bu soruyu biliyorum ama dersane hocası değişiğini sormuştu. Restorantlısını sormuştu herkes bilince boş ver diyip derse geçti :D

  7. Alt 05-09-2010, 01:51 #7
    Ziyaretci
    Misafir Mesajlar: n/a
    radyo fiyatı :25
    dağıtılan :3
    çırak :2

    bu soruyu anlayabilmek için müşteri gözünden bakalım...

    3 kişi 9 ar lira veriyor 27 lira
    ceplerindeki 1 er liradan 3 lira
    toplam 30 lira oldu...

    çıraktaki 2 lirada müşretilerin vermiş olduğu 27 liranın 2 lirası oluyor(27-2). 25 lirada radyo parası...

    yunus hakan yasin sıradaki soru

  8. Alt 06-09-2010, 17:22 #8
    Ziyaretci
    Misafir Mesajlar: n/a
    radyo 25 liraysa herkesten 8.33 lira alınmıştır.1 lira kendilerine iade edildiğinde 9.33 ödemişlerdir.9 lira değil.
    9.33*3=28
    2 lirada çırakta
    28+2=30 dur
    Bunun en bilimsel cevabı budur yormayın kafanızı Göktuğ Altıkat

  9. Alt 06-12-2010, 16:41 #9
    Ziyaretci
    misafir Mesajlar: n/a
    gidilen yol yanlış ana paradan indirime gidilmez hata burada
    9*3=27(bu olay indirim hesaplaması. yanlış olan ki doğrusundan gidilse; 30-25=5 5 tl de bu şekilde dagılım gosterır 5/3=1,6666666
    (1,666666*3+1,6666666*2)+25=30
    eger kı işlem indirimli fiyattan değil; ana paranın ve kalan paranın üzerinden hesaplansaydı şöyle olurdu ;
    30-25=5 kalan 5 tl'den 2 si çırakda 3'ü sahıplere iade
    ====>25/3=8,3333333 8,333333333+1*3=28 eder 28+2=30
    saygılarımla MUZAFFER SAYGILI :D:D:D:D:D

  10. Alt 08-31-2010, 23:13 #10
    Ziyaretci
    Sami Bahtiyar Mesajlar: n/a
    25/3=8,33 8,33+1=9,33 ( 3 Kişiye bağlaşılıyor )*3=27,99 bu da 28 + 2(Çırağın cebine attıgı para) = 30

Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın


Konu hakkinda benzer etiketler
radyo sorusu , radyo sorusunun cozumu , 30 liralik radyo sorusu , matematik radyo sorusu , 3 kisi para birlestirip bir radyo almaya gidiyorlar cevabi , 30 lira radyo sorusu , 30 liraya alinan radyo sorusu , radyo sorusunun cevabi ,