TÄ°KA'dan Afganistan'a eÄŸitim desteÄŸi   Konuyu açan: Dostane   Ä°lk Mesaj: 09-14-2013 (16:25)   Son Mesaj: 09-14-2013 (16:25)    Cevap: 0    Gösterim: 687  

    09-14-2013

    TÄ°KA'dan Afganistan'a eÄŸitim desteÄŸi

    TÄ°KA'dan Afganistan'a eÄŸitim desteÄŸi
    TÄ°KA'dan Afganistan'a eÄŸitim desteÄŸi

    Afganistan'da, eğitimden sağlığa, yol yapımından kadınlara yönelik birçok proje gerçekleştiren Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Belh Vilayeti Çarkent İlçesi Pas-i Çay Beldesinde yaptırdığı Okul Hizmet Binası'yla Afganistanlı öğrencilerin eğitimine büyük katkı sağlayacak.

    Afganistan'da, eğitimden sağlığa, yol yapımından kadınlara yönelik birçok proje gerçekleştiren Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Belh Vilayeti Çarkent İlçesi Pas-i Çay Beldesinde yaptırdığı Okul Hizmet Binası'yla Afganistanlı öğrencilerin eğitimine büyük katkı sağlayacak. TİKA'nın Afganistan'da hayata geçirdiği en büyük projelerden birisi olan Okul Hizmet Binası'nın açılışı düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Törene Türkiye'nin Mezar-i Şerif Başkonsolosu Güneş Yeşildağ, İslami Vahdet Partisi Milletvekilleri Serdar Seyidi, Abbas İbrahimzade, Hacı Abdu, TİKA ve Afgan yetkilileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

    Türkiye'nin Mezar-i Åžerif BaÅŸkonsolosu YeÅŸildaÄŸ, açılış törenindeki konuÅŸmasında, TÄ°KA'nın yaptırdığı okulun bölgedeki eÄŸitime katkı saÄŸlayacağını, Afganistan'ın çok daha aydınlık günlere yolculuÄŸunun eÄŸitimle hızlanacağını söyledi. KardeÅŸ Türk ve Afgan halkları arasındaki dostluÄŸun tarihi olduÄŸunu belirten Türkiye'nin Mezar-i Åžerif BaÅŸkonsolosu YeÅŸildaÄŸ, Türk halkının Afgan halkıyla dayanışmasının devam edeceÄŸini kaydetti. Türkiye'nin Mezar-i Åžerif BaÅŸkonsolosu YeÅŸildaÄŸ, Afganistan'a baÅŸta eÄŸitim ve saÄŸlık alanındaki katkılarının bundan sonra da süreceÄŸini ifade etti. Türkiye'nin Mezar-i Åžerif BaÅŸkonsolosu YeÅŸildaÄŸ, eÄŸitimin tüm sorunların giderilmesi için en iyi yöntem olduÄŸunu vurgulayarak, "EÄŸitimle sorunlar aşılacak, Afganistan'ınÂ*aydınlık geleceÄŸi saÄŸlanacaktır" dedi.

    Türkiye, TİKA aracılığı ile Pasifik'ten Orta Asya'ya, Ortadoğu ve Afrika'dan Balkanlar'a, Kafkasya'dan Latin Amerika'ya kadar birçok ülke ile bilgi ve tecrübesini paylaşmaya devam ediyor. Bu çerçevede 30 ülkede 33 Program Koordinasyon Ofisi bulunan TİKA yaklaşık 100 ülkede kalkınma merkezli işbirliği çalışmaları yapıyor. Bu kapsamda Türkiye, TİKA aracılığıyla 2005 yılından bugüne kadar, Afganistan'da farklı sektörlerde 700'ün üzerinde proje hayata geçirdi.

    TİKA tarafından Afganistan'da Eğitim sektörüne katkı için 2005 yılından bugüne kadar 86 okul inşa edilmiş ve yılda yaklaşık 100 bin öğrenciye eğitim imkânı sunuldu. TİKA tarafından yaptırılan 12 Sınıflık Okul Hizmet Binası İlkokul, Ortaokul ve Lise bazında eğitim verecek. Okulda civardaki 12 köyden öğrenci gelecek olup, okulun eğitime açılmasıyla birlikte vardiyada 350 öğrenci olmak üzere iki vardiyada 700 öğrencinin eğitim hizmeti alması planlanıyor.

    TÄ°KA'dan Afganistan'a eÄŸitim desteÄŸi

    Â*





    TİKA'dan Afganistan'a eğitim desteği Yorumları