Türkçe, Saraybosna'da seçmeli ders oldu   Konuyu açan: Günceleditör   İlk Mesaj: 09-11-2013 (15:27)   Son Mesaj: 09-11-2013 (15:27)    Cevap: 0    Gösterim: 777  

    09-11-2013

    Türkçe, Saraybosna'da seçmeli ders oldu

    Türkçe, Saraybosna'da seçmeli ders oldu
    Türkçe, Saraybosna'da seçmeli ders oldu

    Türkçe, Bosna Hersek'in Zenica-Doboy, Hersek-Neretva ve Gorajde kantonlarının ardından Saraybosna kantonunda da ilk ve orta dereceli okullarda "zorunlu seçmeli ders" olarak okutulacak.

    Türkçe, Bosna Hersek'in Zenica-Doboy, Hersek-Neretva ve Gorajde kantonlarının ardından Saraybosna kantonunda da ilk ve orta dereceli okullarda "zorunlu seçmeli ders" olarak okutulacak. Türkçe'nin, Saraybosna kantonundaki ilk ve orta dereceli okullarda, İngilizce, Fransızca, Almanca ve Arapça'nın yanı sıra zorunlu seçmeli ders olarak öğretilmesi amacıyla Yunus Emre Türk Kültür Merkezi ile Saraybosna Kantonu Eğitim Bakanlığı arasında protokol imzalandı.

    Kültür merkezi lokalinde düzenlenen protokol imza törenine, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız, Saraybosna Kantonu Eğitim Bakanı Damir Maryanoviç, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdür Vekili Rabia Bozkurt ve davetliler katıldı.

    Yıldız, burada yaptığı konuşmada, Türkçe'nin, Bosna Hersek'te ilk ve orta dereceli okullarda öğretildiği kantonlar arasına Saraybosna'nın da katılmasından dolayı duyduğu mutluluğu ifade etti.

    Türkçe'nin, Çin'den Avusturya'ya kadar geniş coğrafyada konuşulan zengin bir dil olduğuna işaret eden Yıldız, "Türkçe öğrenmek, Saraybosnalı çocuklar için faydalı olacaktır. Başarılar diliyorum. İlkokul mezunu anne ve babanın çocuğu olarak, 2 yabancı dil öğrenebilmem sayesinde diplomat oldum. Türkiye'nin, Bosnalı çocuklara da böyle bir imkan sunmasından çok mutluyum. Umarım, Saraybosna'da Türkçe öğrenecek çocuklardan biri de Türkiye'ye diplomat olarak gider" dedi.

    -5 bin öğrenci Türkçe dersi aldı

    Maryanoviç, Bosnalı çocukların, Boşnakça'nın yanı sıra kendi dillerine çok benzeyen Sırpça ve Hırvatça'yı da konuşabildiğini belirterek, "Bosnalı çocuklar dil konusunda çok zengin. Bunların yanına şimdi Türkçe'nin de eklenmesi sevindirici oldu. Bu imkan sunulduğu için herkese çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

    Türkçe'nin, Bosna Hersek'teki bazı üniversitelerin Türkoloji bölümlerinde, bazı özel okullarda, kurslarda ve 3 kantonun ilk ve orta dereceli okullarında da okutulduğunu ve büyük ilgi gördüğünü anımsatan Maryanoviç, Saraybosna kantonundaki öğrencilerin de Türkçe dersine yoğun ilgi göstereceğini düşündüğünü söyledi.

    Bozkurt ise Saraybosna genelinde 3 kantondaki 500 okulda, şimdiye kadar 5 bine yakın ilk ve ortaokul öğrencisine Türkçe dersi verildiğini, buna Saraybosna kantonunun da katılmasıyla sayının daha yukarıya çıkacağını belirtti.

    Derslerin, Bosna Hersek'teki Türkoloji bölümlerinden mezun 40 öğretmen tarafından verildiğine işaret eden Bozkurt, Türkçe'yi seçmeli olarak seçen öğrencilere kitap ve kırtasiye yardımında da bulunduklarını anlattı.

    Bozkurt, Saraybosna kantonunda yaşayan öğrencilere Türkçe öğrenme imkanı verilmesinin Bosna Hersek ve Türkiye arasındaki bağların daha da güçlendirilmesine katkı sağlayacağını kaydetti.

    Konuşmaların ardından, Yıldız, Maryanoviç ve Bozkurt birlikte protokolü imzaladı.

    -Üniversiteye kadar devam edecek

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından 17 Ekim 2009 tarihinde açılan Saraybosna Yunus Emre Türk Kültür Merkezi, düzenlediği Türkçe kurslarına, halkın yoğun ilgi göstermesi üzerine, ülkede Almanca ve Fransızca'nın yanı sıra Türkçe'nin de ''seçmeli mecburi ders'' olarak öğretilmesi için kanton hükümetleri nezdinde çalışmalar başlatmıştı.

    Yapılan çalışmalar sonucu, Bosna Hersek'i oluşturan iki entiteden biri olan Bosna Hersek Federasyonu'ndaki (FBIH) 10 kantondan, Hersek-Neretva, Zenitsa-Doboy ve Bosanskopodrinyski (Gorajde) kantonlarında, 2011-2012 eğitim öğretim yılı itibariyle ilk ve orta dereceli okullarda, Almanca ve Fransızca'nın yanı sıra Türkçe'nin de ''seçmeli mecburi ders'' olarak okutulmasına başlanmıştı.

    Öte yandan, Türkçe'nin 3 kantonda ''seçmeli mecburi ders'' olarak okutulmaya başlanması, Fransızca ve Almanca dersi seçimini önemli ölçüde azaltmıştı.

    Kaynak: AA





    Türkçe, Saraybosna'da seçmeli ders oldu Yorumları