Uzmanlar ailelere okul fobisi uyarısı   Konuyu açan: Savrozi   İlk Mesaj: 09-07-2013 (15:30)   Son Mesaj: 09-07-2013 (15:30)    Cevap: 0    Gösterim: 656  

    09-07-2013

    Uzmanlar ailelere okul fobisi uyarısı

    Uzmanlar ailelere okul fobisi uyarısı
    Uzmanlar ailelere okul fobisi uyarısı

    Eğitimci-Yazar Mehmet Azim, okul fobisi ile ilgili hem anne-babalara, hem öğretmenlere çok önemli uyarılarda bulundu.

    Eğitimci-Yazar Mehmet Azim, okul fobisi ile ilgili hem anne-babalara, hem öğretmenlere çok önemli uyarılarda bulundu. Zambak kültür kitapları Yayın Yönetmeni eğitimci-yazar Mehmet Azim, ilkokul birinci sınıfa başlayan bazı öğrencilerde okula gitmekte isteksizlik, zorlanma görülebildiğini belirterek, bu konuda hem veliler hem öğretmenler hem de rehber öğretmenler dikkatli olması gerektiğini ve sorun büyümeden gerekli önlemler alınması gerektiğini söyledi.

    Özellikle kaygı bozukluğu olan çocuklarda okul fobisinin daha sık görüldüğünün altını çizen Azim, temelinde biyolojik etkenlerin yer aldığının kabul edildiğini kaydetti. Okulun açıldığı ilk günlerde, okul bahçesinde bazı mutsuz çocukları görülebildiğini, bu öğrencilerin hepsinin okul fobisi olduğu anlamına gelmediğini vurgulayan Azim, "İlk önce çocuk, yakınlarının yanında olmasını isteyebilir ama zamanla bu talebinden vazgeçer. Yakınlarının yanında bulunmasını istemesi uzun süreli bir istek ise burada dikkatli olmak gerekir.

    Okul fobisinde günler geçmesine rağmen çocuk, annesinin sınıfta veya okulda bulunmasını ister, yanından ayrılmasına izin vermez. Kısa süreli talepleri okul fobisinin dışında tutmak gerekir. Örneğin bir 2 haftada sona eren talepler, korkulacak bir durum olmadığını gösterir." bilgisini verdi. Mehmet Azim anneleri, "Anneler, zorunlu olmadıkça çocuklarından uzun süre ayrılmamalıdırlar. Ayrı kalma durumlarında, annenin yerini alacak yetkin aile bireylerine ihtiyaç vardır. Onlar, annenin yokluğunu hissettirmemeye çalışmalıdırlar. Okul fobisi olan çocukların çoğunda, anneden ayrılma kaygısının olduğu araştırmalarla belirlenmiştir." şeklinde uyardı.

    Aile içinde güven duygusunun gelişmesi için bir diğer nedenin uygun baba modeli olduğunu anlatan Azim, babalara da şu tavsiyelerde bulundu:

    "Çocuk, her zaman babanın varlığını, sıcak nefesini, yakın ilgisini ister. Dolayısıyla iş yoğunluğu, yorgunluk bahanesiyle çocuklardan uzak duran babalar, okul fobisi, başarısızlık, disiplinsizlik gibi birçok sıkıntının oluşmasına zemin hazırlamaktadırlar. Küçük zihinsel engelleri olmasına rağmen, bazı çocukların, ailenin ilgisi ve yetkililerin hassasiyeti sayesinde normal öğrenciler gibi öğrenebildiğinin birçok örneği vardır.

    İlgisiz aileler nedeniyle kaybedilmiş, birçok öğrenciden bahsetmek de mümkündür. Çocuğun, okulda sıcacık bir öğretmen ilgisiyle karşılaşması, fobi riskini azaltacaktır. Daha okulun ilk günlerinde öğretmenin iyi bir gözlem yapması, öğrencileri tanımaya çalışması ve çocuklarla tek tek ilgilenmesi, öğrencilerle öğretmen arasında sıcak ilişkilere de vesile olacaktır."

    Kaynak: CİHAN





    Uzmanlar ailelere okul fobisi uyarısı Yorumları