Asker ve polis öğrencilere burs imkanı   Konuyu açan: Tavanarasi   İlk Mesaj: 09-02-2013 (13:29)   Son Mesaj: 09-02-2013 (13:29)    Cevap: 0    Gösterim: 874  

    09-02-2013

    Asker ve polis öğrencilere burs imkanı

    Asker ve polis öğrencilere burs imkanı
    Asker ve polis öğrencilere burs imkanı

    Kredi Yurtlar Kurumu'nun burs ve yurt hizmetinden faydalanabilecek öğrencilerin listesi açıklandı.

    Kredi Yurtlar Kurumu'nun burs ve yurt hizmetinden faydalanabilecek öğrencilerin listesi açıklandı. Sonuçların duyurulduğu basın toplantısına katılan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, hem yeni döneme ilişkin bazı değişiklikleri paylaştı, hem de yeni uygulamalar hakkında bilgi verdi.

    YATAK KAPASİTELERİ DEĞİŞMEDİ, BAZA SİSTEMİNE GEÇİLİYOR

    Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, bir önceki eğitim öğretim dönemini 310 bin yatak kapasitesi ile tamamladıklarını, bu eğitim yılına da 310 bin kapasite ile devam edileceğini belirtti. Bakan Kılıç, bunun sebebini "Çünkü çok sayıda yurttan ranza eksiltmesi yoluna gittik. Yaz dönemi artan kapasitemiz ile eksilen ranza adedi birbirini karşılamış durumda. Bu yaz döneminde Türkiye genelinde 25 bin kapasite eksiltimi gerçekleştirdik. Buna paralel artışla mevcut kapasitemizi muhafaza etmeyi başardık. Yeni öğretim yılına çok daha az ranzayla giriyoruz, hedefimiz yılbaşına kadar ranza uygulamasından tamamen kurtulmaktır. Baza sitemine geçiyoruz. Yaz döneminde 8 kişilik odalar 6 kişiye, 6 kişilik odalar 4 kişiye indirildi. 4 kişilik odalarda da ranzadan bazaya geçiş sağlandı." şeklinde açıkladı.

    Ardından bu yıl yurt hizmetinden yararlanacak öğrencilerin sayısını açıklayan Bakan Kılıç, bu yerleştirme döneminde yerleştirilen öğrenci sayısını 47 bin 423'ü kız, 40 bin 279'u erkek olmak üzere toplamda 87 bin 702 olduğunu belirtti. Yedek listesine de 85 bin 543 öğrenci girdiğini belirten Bakan Kılıç, "Yıl içinde bitirilecek yurtlara yedek listesinden öğrencilerin yerleştirilmesine çalışılacak. Boşalan ya da ek kapasiteler ek listeden doldurulacak." diye konuştu.

    "ADAMI VAR ANLAYIŞINI KALDIRMAYI PLANLIYORUZ"

    Bakan Kılıç ardından yeni bir uygulama hakkında şu bilgileri verdi: "Kredi Yurtlar Kurumu'nda uygulanmakta olan ve herkesçe adaletsiz bulunan yüzde 5 genel müdür kontenjanı uygulamasını bu yıl itibariyle kaldırmış bulunuyoruz." Bu kontenjanın artık ne bakan ne de genel müdür tarafından kullanılmayacağını, isimlerin merkezi yerleştirme kriterlerine paralel biçimde elektronik ortamda belirleneceğini belirten Suat Kılıç, "Adamı olan mı yer buluyor düşüncesini kaldırmayı planlıyoruz. Yedek listesinde de referans değerlendirmesini baz almadık." dedi.

    Bakan Kılıç ayrıca yerleştirme listesinde yer alan öğrencilerin 6 bin 316'sının uluslararası öğrenci olduğu bilgisini verdi.

    99 BİN YENİ ÖĞRENCİYE BURS İMKANI

    Ardından burs imkanına ilişkin bilgi veren Bakan Kılıç, bugün itibari ile 687 bin 340 bin gence yüksek öğrenim kredisi verildiğini söyledi. 1 Ocak 2014 itibariyle bu sayının 900 binlere ulaşmış olacağını belirten Kılıç, nihai olarak 1 milyon gence burs vermeyi hedeflediklerini ve buna göre hazırlık yaptıklarını kaydetti. Bakan Kılıç, "1 Ocak 2014'ten itibaren 400 bin yüksek öğrenim öğrencisine karşılıksız burs tayin etmeyi planlıyoruz. Şu an 301 bin 890 genç bundan faydalanıyor. Bunun üzerine 99 bin ilave yapılacak 400 bine ulaşılacak. Bu sene üniversiteyi kazanan 99 bin öğrenci bu burstan faydalanacak." şeklinde konuştu.

    Bakan Kılıç, ayrıca öğrencilerin en çok dile getirdiği taleplerden biri olan kahvaltı ve akşam yemeği burslarının birleştirilmesine ilişkin ise buna Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın onay vermediğini söyledi. Başbakan Erdoğan'ın 'gençlerin kahvaltı yapmasını istediğini' belirten Bakan Kılıç, bu yüzden bu konuda bir değişiklik olmayacağını ifade etti.

    ASKER VE POLİS ÖĞRENCİLERE BURS İMKANI

    Bakan Kılıç, bir diğer yeniliğin ise asker ve polis öğrencilerine burs verilmesi olduğunu anlattı: "Askeri okul öğrencileri, kara, hava, deniz harp okulu ile Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde okuyan tüm öğrencilerin yüksek öğrenim öğrencisi olduğunu değerlendirdik. Bugüne kadar sahip olmadıkları yüksek öğrenim kredisinden istifade etme hakkıdır. Kara, deniz, hava ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi öğrencileri yüksek öğrenim kredilerinden faydalanmak üzere başvuru hakkına sahipleridir. Polis meslek yüksek okulları ve Polis Akademisi Başkanlığı öğrencilerine de aynı şekilde yüksek öğrenim kredisinden yararlanma imkanı getirdik"

    FENERBAHÇE VE BEŞİKTAŞ SORUSU

    Ardından soruları cevaplayan Bakan Kılıç'a gündem dışı bir konu da soruldu. Kendisine Fenerbahçe ve Beşiktaş takımlarının cezalarının CAS'tan onaylanması sorulan Kılıç, şöyle konuştu: "Bu konularla ilgili cevap vermeme tutumu ifade ettim. Bildiğiniz gibi 3 Temmuz 2011'de başlayan bir yargı süreci var. Bu yargı sürecinin nihai aşamasına henüz tam olarak gelinebilmiş değil. Biz gerek Türk yargısını gerekse uluslararası yargıyı gerek Türk makamlarının kararlarını gerekse UEFA ve CAS kararlarını etkilemeye yönelik görüş beyanında bulunmadık. UEFA ve FİFA futbolun özerkliği konusunda çok katı ve ısrarcı. Dolayısıyla onların beklentileri Türkiye'deki yerel futbol makamları ile birlikte futbolun kronik sorunlarını çözüme kavuşturmak. Bizim de yaklaşımımız bundan öte değil. Çünkü futbolun sorunları çok taraflı sorunlar. duygusal zeminde tartışılan sorunlar. Bu çok yönlü sorunu bir depolitik duyguları işin içine karıştırarak ele aldığımız zaman iş iyice içinde çıkılmaz hale gelebilir. O nedenle bir tavrımızı yargının ve özerk kurulların kararlarını izlemek biçiminde ortaya koyduk. Onun dışında bizim politik bir inisiyatif geliştirmemiz söz konusu olmayacak. Ama takımlarla ilgili kan kaybı, kalite kaybı, heyecan kaybı, istek kaybı elbette Türk milli futbol takımını da olumsuz yönde etkilemektedir. Temennimiz Türk milli futbol takımı üzerinde olumsuz gelişmelere yol açabilecek hadiselerin ivedilikle gündemin dışına taşınmasıdır."

    Kaynak: CİHAN





    Asker ve polis öğrencilere burs imkanı Yorumları