Mısır'dan Türkiye'te eğitimde rekor talep   Konuyu açan: Savrozi   İlk Mesaj: 08-26-2013 (13:32)   Son Mesaj: 08-26-2013 (13:32)    Cevap: 0    Gösterim: 544  

    08-26-2013

    Mısır'dan Türkiye'te eğitimde rekor talep

    Mısır'dan Türkiye'te eğitimde rekor talep
    Mısır'dan Türkiye'te eğitimde rekor talep

    Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından verilen Türkiye Bursları'na bu yıl Mısır'dan rekor talep oldu.

    Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından verilen Türkiye Bursları'na bu yıl Mısır'dan rekor talep oldu. Geçen yıl 291 Mısırlı öğrencinin başvuru yaptığı burslara bu yıl bin 33 öğrenci müracaat etti. 2013-2014 eğitim öğretim yılında burslandırılan öğrenci sayısı ise 3 katına çıktı. Ayrıca Mısır'daki darbe nedeniyle öğrencilere "özel ayrıcalıklar" verildi.

    AA muhabirinin YTB'den edindiği bilgiye göre, her yıl yurt dışından Türkiye'ye yükseköğrenim için gelen öğrencilere verilen Türkiye Bursları'nda geçen seneye oranla yaklaşık yüzde 25 artış yaşandı.

    Türkçe yaz okulu, önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora burslarına başvuran toplam 56 bin 799 adaydan bin 33'ü Mısır'dan Türkiye Bursları'na müracaat etti. Eğitimine Türkiye'de devam etmek isteyen Mısırlı adayların tercihlerine bakıldığında daha çok mühendislik, mimarlık, iktisat, işletme siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler ve Türk dili edebiyatı bölümleri öne çıkıyor.

    Türkiye Bursları'na geçen sene başvuran Mısırlı 291 adaydan 35'i burslandırılmıştı. 2012 müracaatlarına göre bu sene Türkiye Bursları'na Mısır'dan yaklaşık 4 katı daha fazla öğrenci başvururken, 3 katı öğrenciye de burs tahsis edildi.

    YTB aracılığıyla verilen Türkiye Bursları kapsamında, Türkiye'ye gelen uluslararası öğrencilere, ilk geliş ve son dönüş uçak bileti, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna (YURTKUR) bağlı yüksek ücretli yurtlarda barınma imkanı, Türkçe öğretim merkezlerinde bir yıl Türk dili eğitimi, üniversite harç ücretleri ve genel sağlık sigortası başkanlık tarafından karşılanıyor.

    Bu yıl yaklaşık 4 bin yabancı öğrenciye burs vermeyi hedefleyen kurum, lisans öğrencileri için aylık 500, yüksek lisans öğrencileri için 750 ve doktora öğrencileri için bin Türk Lirası burs imkanı sağlıyor.

    Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nda 2013 yılında burs kazanan ve ülkelerindeki sıkıntılı durumlar sebebi ile işlemlerini gerçekleştiremeyen öğrenciler için istisnai uygulamalar sağlanarak evrak imzalama sürelerinde esneklik gösteriliyor. Evrak imzalama sürelerinde pozitif ayrımcılık uygulanan ülkeler arasında Suriye ve Filistin'den gelen öğrenciler yer alırken, bu yıl listeye Mısır da katıldı. Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin darbeyle görevinden uzaklaştırılmasının ardından, bu ülkede çıkan kaos ortamından uzaklaşmak isteyen Mısırlı öğrencilerin işlemleri için çeşitli kolaylıklar sağlanıyor.

    Kaynak: AA





    Mısır'dan Türkiye'te eğitimde rekor talep Yorumları