SBS'yi kökten çözecek 36 sınav geliyor   Konuyu açan: Takipci   Ä°lk Mesaj: 08-26-2013 (13:28)   Son Mesaj: 08-26-2013 (13:28)    Cevap: 0    Gösterim: 505  

    08-26-2013

    SBS'yi kökten çözecek 36 sınav geliyor

    SBS'yi kökten çözecek 36 sınav geliyor
    SBS'yi kökten çözecek 36 sınav geliyor

    Milli Eğitim Bakanlığı, SBS sistemini kökten çözmek için öğrencileri toplam 36 sınavdan sorumlu tutacak.

    Milli Eğitim Bakanlığı, SBS sistemini kökten çözmek için öğrencileri toplam 36 sınavdan sorumlu tutacak. Toplantı sonucuna göre, 5. sınıfta merkezi sınav yapılmayacak. Öğrenciler 6, 7 ve 8. sınıflarda toplam 36 sınavdan sorumlu olacak.

    Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 16 ilde düzenlediği 'SBS arama konferanslarının' finali Eskişehir'de yapıldı. Kesinleşen liselere geçiş modeline göre; bakanlık, yıl içinde Türkçe, fen, matematik, inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ve din kültürü derslerinden düzenleyeceği merkezi sınavları test usulü yapacak.

    5. sınıf, ilkokuldan ortaokula alıştırma dönemi gibi değerlendirilecek; 5. sınıfta merkezi sınav yapılmayacak. Öğrenciler, 6, 7 ve 8. sınıflarda ise toplam 36 sınavdan sorumlu olacak. Sınavların değerlendirme ve sıralamaları, Türkiye geneli için değil; her il bazında ayrı ayrı yapılacak.

    Değerlendirme sonucunda liseler yine puana göre öğrenci alacak. Galatasaray, Kabataş, İstanbul Erkek gibi kapısında yığılma olacak okullar için ise öğrenci kabulünde kendi düzenleyecekleri ek sınavlar belirleyici olacak.

    MEB'in SBS yerine geçecek yeni liselere geçiş modeline son şekli, 16 ilde düzenlenen "arama konferansları"nın sonuncusunun yapıldığı Eskişehir'de verildi.

    Soruları Bakanlık hazırlayacak

    Yeni sisteme göre, okullarda yıl içinde Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ve din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden düzenlenecek sınavlar, bakanlık tarafından gönderilen sorularla, merkezi olarak yapılacak. Sınavlar mevcut sistemde dönem içinde yapılan sınavlardan farklı olarak "test" usulü ile gerçekleştirilecek. 1. yarıyıl sınavları aralık, 2. yarıyıl sınavları ise nisan ayında yapılacak. Sorular, o güne kadar işlenen müfredattan sorulacak. Yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemeyecek.

    Mevcut sistemde öğrenciler, bir dönem boyunca Türkçe, matematik, fen ve yabancı dil derslerinden 3; inkılap tarihi ve din derslerinden 2 yazılı sınava giriyor. Yeni SBS modeline göre bu yıldan itibaren bakanlık, Türkçe, matematik, fen ve yabancı dil derslerinin 2. sınavını; inkılap tarihi ve din derslerinin ise son sınavlarını merkezi olarak test usulü yapacak.

    5. sınıf 'alıştırma dönemi' olacak

    5. sınıf, ilkokuldan ortaokula alıştırma dönemi gibi değerlendirilecek; 5. sınıfta merkezi sınav yapılmayacak. Öğrenciler, 6, 7 ve 8. sınıflarda ise toplam 36 sınavdan sorumlu olacak.

    Öğrencilerin kendi sınıflarında gireceği sınavların gözetmeni o sınıflarda derse giren öğretmenler olamayacak. Hangi öğretmenin hangi okulda görev alacağına il/ilçe milli eğitim müdürlükleri karar verecek. Ancak öğrenciler, sınava kendi okullarında katılacak.

    Sınavı kaçırana Â*telafi ÅŸansı

    Sınavlardan herhangi birini kaçıran ancak geçerli mazeret sunacak öğrencilere, sınavı takip eden hafta telafi sınavı yapılacak. Ancak bu sınav merkezi olarak, 1 kereye mahsus düzenlenecek. Öğrenciler bu sınava kendi okullarında değil; il veya ilçe merkezlerindeki sınav salonlarında girecek.

    Yüzde 60 sınav Â*yüzde 40 kanaat

    Öğrencilerin dönem puanı, bakanlığın düzenlediği ortak sınavlar ile öğretmenlerin kanaat notunun ortalaması alınarak hesaplanacak.

    Bu kapsamda, bakanlığın düzenleyeceği ortak sınavlardan alınan notların yüzde 60'ı ile öğretmen kanaat notunun yüzde 40'ı, dönem başarı puanını belirleyecek. 6. sınıfta belirlenen yıl başarı puanının yüzde 10'u, 7. sınıftaki puanın yüzde 20'si, 8. sınıftaki puanın da yüzde 70'i öğrencinin hangi lisede okuyacağını belirleyecek.

    Öğrenciler, 3 yılın sonunda elde ettikleri puanla gitmek istedikleri okullara yönelik tercih yapacak. Tercihler, değerlendirildikten sonra, MEB öğrencileri uygun liselere merkezi olarak yerleştirecek.

    Sıralamalar il bazında

    Bakanlık, öğrencilerin, yıl içinde düzenlenen merkezi sınavlardan aldıkları puanın, liselere geçişte temel alınacak olması nedeniyle, sıralamada herhangi bir bölgesel başarı farklılığının oluşmaması için de adım attı.

    Arama konferanslarında gündeme gelen bu soruna, "bölgelere göre farklı değerlendirme" çözümü bulundu. Yani örneğin Şırnak'taki öğrencilerin puan ortalaması ile İstanbul'daki öğrencilerin puan ortalaması farklı farklı değerlendirmelere tabi tutulacak. Sıralamalar da il bazında yapılacak.

    Yeni sistemde yapılacak puan değerlendirmesi sonucunda liseler yine puana göre öğrenci alacak. Galatasaray, Kabataş, İstanbul Erkek gibi kapısında yığılma olacak okullar için ise öğrenci kabulünde kendi düzenleyecekleri ek sınavlar belirleyici olacak. (Milliyet)





    SBS'yi kökten çözecek 36 sınav geliyor Yorumları