30 yıldır öğrenci yok, dersler boş   Konuyu açan: Tavanarasi   İlk Mesaj: 08-05-2013 (12:38)   Son Mesaj: 08-05-2013 (12:38)    Cevap: 0    Gösterim: 731  

    08-05-2013

    30 yıldır öğrenci yok, dersler boş

    30 yıldır öğrenci yok, dersler boş
    30 yıldır öğrenci yok, dersler boş

    Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi fizik bölümü...

    Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi fizik bölümü... 30 yıldır lisans öğrencisi alınmıyor ancak 3 profesör, 2 doçent, 3 yardımcı doçent, 3 asistan ve 1 de misafir profesör görevli. Fizik Bölümü Başkanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kayhan Ülker "Fizik bölümüne lisans programı için başvurular var ancak reddediliyor. YÖK'ün bu bölümlere karşı genel yaklaşımı da bu" diyor.

    Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'nin 30 yıldır lisans öğrencisi alınmayan fizik bölümünde 3 profesör, 2 doçent, 3 yardımcı doçent, 3 asistan ve 1 de misafir profesör olmak üzere 12 kişi görev yapıyor. 1928'de kurulan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Akademisi'nin, 1982'de üniversite olması kararlaştırıldı. Ancak bunun için bünyesinde en az 3 fakülte olması gerekiyordu. 1983'de Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi'ne ek olarak Fen-Edebiyat Fakültesi kuruldu. O yıldan beri fakültenin arkeoloji, istatistik, eğitim bilimleri, matematik, sanat tarihi, sosyoloji, tarih, Türk dili ve edebiyatı ve felsefe bölümleri binlerce öğrenci yetiştirdi, ancak fizik bölümü hariç.

    'BAŞVURULARA RET'

    O bölümdeki öğretim görevlileri, lisans programı kontenjanı için Yüksek Öğretim Kurumu'na (YÖK) başvuru yapıldığını ve reddedildiğini ancak bunun 30 yıllık keyfiyete hiçbir şekilde bir açıklama getiremeyeceğini söyledi. 1.5 yıl önce göreve başlayan Fizik Bölümü Başkanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kayhan Ülker şu bilgileri verdi: "Fizik Bölümü'ne lisans programı için başvurular var ancak bunlar reddediliyor. YÖK'ün bu bölümlere karşı genel yaklaşımı da bu. Öğrencilerden talep görmediği için Türkiye genelinde fizik, kimya, biyoloji gibi temel bilimler eğitimi konusunda farklı bir çalışma var. Yani bilim adamı yetiştirmek için yüksek lisans programlarını desteklemek güçlendirmek gibi.

    'YATARAK MAAŞ YOK'

    Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yalçın Karayağız, son iki yılda fizik bölümünde olumlu gelişmelerin olduğunu, yüksek lisans öğrencilerinin sayısının her yıl arttığını söyledi. Karayağız, bölümün, şu an Türkiye'de hiçbir örneği bulunmayan bir Merkez Araştırma Laboratuvarı'na sahip olduğunu, burada yapılacak çalışmaların ve üretilen bilimin tüm Türkiye'nin hanesine fizik alanında artı puan getireceğini aktardı. Karayağız, "Göreve geldiğimden beri başvurularımızı gerekli yerlere yaptık. Yani öyle arkadaşlarımızın yatma, yatarak maaş alma durumu falan yok. Benden önceki dönemi bilemem. Hesabını ben verecek değilim" dedi.

    Lisanslar kapatılabilir

    YÖK'ten üst düzey bir yetkili şu bilgileri verdi: "Üniversite yönetimi başvurularının reddedildiğini söylemişse doğrudur. Tam olarak gerekçe neydi bilemem. Ancak YÖK'ün zaten bu konuyla ilgili genel yaklaşımını da ben size söyleyeyim. Çok açık. Fizik, kimya ve biyoloji bölümlerine son 3, 4 senedir kontenjan verilmiyor. Hatta kurumumuz ve TÜBİTAK'ın bu konuda bir çalışması da var. Temel bilimler alanında çalışan akademisyenlerin enerjilerini daha verimli bir alana kanalize etmek gibi. Belki de bu bölümlerin lisans programları yeterli öğrenci başvurusu olmamasından dolayı kapatılacak. Lisansüstü programlarına daha fazla ağırlık verilmesi üzerinde çalışılıyor. YÖK Başkanımız da zaten bununla ilgili bir röportaj vermişti."

    Tek öğrenci yetiştirmeden emekli olan profesör var

    Fizik bölümünden adını vermek istemeyen bir öğretim görevlisi şunları söyledi: "Burası aile şirketi gibi yıllarca idare edilmiş bir yer. MSGSÜ gibi Türkiye'de sanat ve mimarlık konusunda öne çıkmış bir kurumda Fizik bölümünde ne olduğunu, neler döndüğünü maalesef bunca yıl kimse sorgulamadı. Düşünün haftada bir servis derslerini saymazsak tek bir öğrenci yetiştirmeden buradan emekli olan profesör var. Her yıl 'mekan ve bütçe sıkıntısı var' gerekçesiyle aktif hale getirilmedi bölüm. Sayısız kez rapor sunuldu bölümün açılması için. Şu kadar malzeme şu kadar para gerekiyor diye. Ama bunlar hep rektörlükte takılıp kaldı."

    MATEMATİK'E GİRDİ

    Prof. Dr. Ender Aktulga, fizik bölümünün eski başkanlarından. Şu an emekli. Bölümdeki diğer hocalar gibi Aktulga da matematik bölümünde Fizik derslerine girdi. Servis dersine girdiği bölümlerden öğrencileri vardı. Okulda da sevilen bir hocaydı. Ancak kendi bölümünde öğrencisi hiç olmadı.

    Kaynak: Hürriyet





    30 yıldır öğrenci yok, dersler boş Yorumları