MEB'den başörtüsüne itiraz skandalı   Konuyu açan: Saatci   Ä°lk Mesaj: 07-20-2013 (12:30)   Son Mesaj: 07-20-2013 (12:30)    Cevap: 0    Gösterim: 529  

    07-20-2013

    MEB'den başörtüsüne itiraz skandalı

    MEB'den başörtüsüne itiraz skandalı
    MEB'den başörtüsüne itiraz skandalı

    Milli Eğitim Bakanlığı, başörtüsüne serbestlik getiren Danıştay kararına öyle bir itirazda bulundu ki, 28 Şubat yasakçılarına bile rahmet okuttu.

    Milli Eğitim Bakanlığı, başörtüsüne serbestlik getiren Danıştay kararına öyle bir itirazda bulundu ki, 28 Şubat yasakçılarına bile rahmet okuttu. Milli Eğitim Bakanlığı, 28 Şubat sürecinde başörtülü olduğu gerekçesiyle meslekten ihraç edilen bir öğretmenin Danıştay'a açtığı davada haklı bulunmasına itiraz edince büyük tepki çekti.

    Tepkiler sonrası Milli EÄŸitim Bakanlığı Hukuk Müşaviri emekliliÄŸini isterken, Milli EÄŸitim Bakanlığı'nın Hukuk MüşavirliÄŸi tarafındanÂ*hazırlanan itiraz yazısını geri çektiÄŸi öğrenildi.

    OLAYI İLK OLARAK HABER 7'NİN HUKUKÇU YAZARI REŞAT PETEK KÖŞESİNDE DUYURDU

    OLAY NASIL GELÄ°ÅžTÄ°?

    Samsun'un Vezirköprü ilçesi Gazi Pansiyonlu İlköğretim Okulu Din Kültürü öğretmeninin 2001 yılında derslere başörtülü girdiği için kılık kıyafet yönetmeliğine aykırı davrandığı gerekçesiyle soruşturmaya tabi tutulması ve soruşturma sonucunda; ideolojik amaçlarla kurumun huzur, sükûn ve çalışma düzenini bozduğu öne sürülerek devlet memurluğundan çıkarıldı.

    Öğretmenin verdiği hukuk mücadelesi sonucunda adalet 11 yıl sonra tecelli etti ve Danıştay tarafından haklı bulundu.

    Danıştay 12. Dairesi, 21.11.2012 tarihli ve 2012/3480 Esas, 2012/9158 sayılı kararla "başörtüsüyle derse girmenin devlet memurluğundan çıkarılma cezasına sebebiyet vermeyeceğine" hükmederek 11 yıl sonra mağduriyeti ortadan kaldırdı.

    Bu kez de Milli Eğitim Bakanlığı Hukuk Müşavirliği, 28 Şubat sürecinde başörtülü olduğu gerekçesiyle meslekten ihraç edilen öğretmenin Danıştay'a açtığı davada haklı bulunmasına itiraz edince büyük bir şok yaşandı.

    MEB'den başörtüsüne itiraz skandalı

    İTİRAZ HABERİ GÜNDEME BOMBA GİBİ DÜŞTÜ


    Milli Eğitim Bakanlığı'nın başörtüsüne serbestlik getiren Danıştay kararına itiraz etmesi gündeme bomba gibi düşerken, hükümet çevrelerinde ve AK Parti tabanında büyük şaşkınlığa neden oldu.

    Habervaktim'in ulaştığı bilgilerde mevzuata göre, prosedür gereği MEB Hukuk Müşavirliği'nin "Danıştay'ın başörtülü öğretmen lehine verdiği karara" itiraz etmesi gerekiyordu.

    MEB Hukuk Müşavirliği koltuğunda uzun yıllardır oturan tecrübeli bir isim olan Osman Çelik, ilgili genel müdürlüğün de teşvikiyle bu itiraz dilekçesini hazırladı.

    Danıştay'a yapılan itiraz Çelik yönetimindeki Hukuk Müşavirliği'nce hazırlanmış oldu. Ardından Müsteşar ve Bakan'ın onayına sunuldu. Bu makamlardan da onay alındıktan sonra Danıştay'a gönderildi.

    BAKAN AVCI ŞERH DÜŞEBİLİRDİ

    Bakan Avcı, yetkisini kullanarak, önüne gelen başörtüsüne itiraz dilekçesine şerh düşüp, Hukuk Müşavirliği'ne geri gönderebilirdi.

    Milli Eğitim Bakanı'nın bunu yapmayıp, olayın bu noktaya gelmesine müsaade etmesi akıllarda soru işaretleri oluşturdu.

    KARARA İTİRAZ EDEN MÜŞAVİR EMEKLİLİĞİNİ İSTEDİ

    Öte yandan, başörtüsüne itiraz Bakan'ın da onayıyla Danıştay'a gönderilirken, ilginç bir gelişme yaşandı. MEB Hukuk Müşaviri Osman Çelik, dün akşam emekliliğini istedi; bugün de kuruma gelerek, arkadaşları ile vedalaşarak, MEB'den ayrıldı.

    EĞİTİM BİR SEN'DEN SERT TEPKİ

    MEB Hukuk Müşavirliğinin bu kararına tepkiler sürerken en sert tepki de Eğitim Bir Sen'den geldi. Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ali Yalçın, MEB Hukuk Müşavirliği'nin başörtüye serbestliğini hazmedemediğine dikkat çekerek, "Danıştay 12. Dairesinin bu kararı ve gerekçesi gerek başörtüsü yasağının dayanaklarının ortadan kaldırılması gerekse getirdiği bakış açısı nedeniyle önemlidir. Derslere başörtülü girmek şeklindeki fiilin, çalıştığı kurumun huzur, sükûn ve çalışma düzenini bozucu nitelikte bulunmadığı, ideolojik ve siyasi amaçlarla yapıldığı da ortaya konulamadığına hükmeden Danıştay'a Milli Eğitim Bakanlığı Hukuk Müşavirliği itiraz etmiş ve öğretmenin göreve iadesini hazmedememiş. İnanılacak gibi değil. Bunun bir kamera şakası olmasını arzu ederdim ama ne acı ki gerçek." ifadesini kullandı.

    1. Hukuk Müşavirinin bu aymazlığı kamuoyuna açıklayabilmesinin imkânsız olduğuna dikkat çeken Yalçın, "Yapılan işin tevil götürecek hiçbir tarafı yok. Tek kelimeyle rezalet. Yazıklar olsun." diyerek tepkisini dile getirdi.





    MEB'den başörtüsüne itiraz skandalı Yorumları