TIP ve hukuk fakültesi kontenjanları arttı   Konuyu açan: Ihtilal   İlk Mesaj: 07-11-2013 (13:30)   Son Mesaj: 07-11-2013 (13:30)    Cevap: 0    Gösterim: 562  

    07-11-2013

    TIP ve hukuk fakültesi kontenjanları arttı

    TIP ve hukuk fakültesi kontenjanları arttı
    TIP ve hukuk fakültesi kontenjanları arttı

    ÖSYM, daha çok doktor ve hukukçu yetişmesi için kolları sıvadı. Bu yıl kılavuzda yapılan değişiklikle tıp fakültelerine 2 bin 491, hukuk fakültelerine de 3 bin 370 ek kontenjan getirildi.

    ÖSYM, daha çok doktor ve hukukçu yetişmesi için kolları sıvadı. Bu yıl kılavuzda yapılan değişiklikle tıp fakültelerine 2 bin 491, hukuk fakültelerine de 3 bin 370 ek kontenjan getirildi. Zorlu üniversite sınav maratonu, geçen haftaki son LYS sınavıyla yerini "tercih heyecanına" bıraktı. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nden (ÖSYM), 8-18 Temmuz'da yapılacak tercihler öncesinde, doktor ve hukukçu olma hayali kuran adaylara müjde geldi. "2013- Yüksek öğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu"nda yapılan değişiklikle tıp ve hukuk fakülteleri kontenjanı yüzde 25 artırıldı.

    SEBEP HEKİM YETERSİZLİĞİ

    geçen yıl tıp için 9 bin 445, hukuk fakültesi için de 12 bin 50 kontenjan ayırmıştı. Bu yıl ise yeni açılan üniversitelerle birlikte tıp fakültelerine 2 bin 491, hukuk fakültelerine de 3 bin 370 ek kontenjan getirildi. Böylece tıp fakültelerinin toplam kontenjanı 11 bin 936'ya, hukuk fakültelerinin de 15 bin 420'ye yükseldi.

    Her iki fakültedeki kontenjan artırımı kararının sebebi olarak adliyelerde biriken dava dosyalar ile Türkiye'deki hekim sayısının yetersizliği gösteriliyor. 2013 yılı itibariyle eğitim fakültelerindeki biyoloji, fizik, matematik, kimya, tarih, coğrafya, Türk dili ve edebiyatı öğretmenliği bölümlerine öğrenci alınmayacak. Üniversitelerdeki 113 programda toplam3452 kontenjan, fen edebiyat fakültelerine devredilecek.

    Puanlar düşecek

    FEM Yayınları Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç, bu yıl üniversite kontenjanlarının yüzde 5 oranında artırıldığını belirterek, "En büyük artışlar tıp, hukuk ve ilahiyat fakültelerinde oldu. Bu fakülteler geçen yıllara göre daha fazla öğrenci alacak. Bu, puanların düşmesi anlamına geliyor.

    Doktor olmak isteyenlerin şansı biraz daha arttı. Ancak puanların ne kadar düşeceği adayların yapacağı tercihlere bağlı" dedi. Ardıç, söz konusu fakülteler daha fazla öğrenci alacağı için en iyileri seçmede çıtanın düşebileceği, bunun da kalite sorununu doğurabileceği öngörüsünde bulundu.





    TIP ve hukuk fakültesi kontenjanları arttı Yorumları