Referandum nedir?

Referandum yapılmasına karşı olanlar ya da bunun gerekli olduğunu savunan taraflar var. Sizin topladığınız bilgi kapsamında bu referandum nedir ve hangi amaçla yapılmaktadır. '' Evet '' oyunun fazla gelmesi neticesinde ...


Ağaç Şeklinde Aç6Beğeni
  • 1 gönderen alptraum
  • 3 gönderen candanag
  • 2 gönderen HiLaLNuRu

  1. Alt 08-07-2010, 15:54 #1
    alptraum Mesajlar: 38.107
    Blog Başlıkları: 28
    Referandum yapılmasına karşı olanlar ya da bunun gerekli olduğunu savunan taraflar var. Sizin topladığınız bilgi kapsamında bu referandum nedir ve hangi amaçla yapılmaktadır. '' Evet '' oyunun fazla gelmesi neticesinde ne gibi değişikliklere gidilecek? Bu konu da fikirlerini söyleyecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

    mus'ab bunu beğendi.
  2. Alt 08-09-2010, 16:57 #2
    candanag Mesajlar: 302
    Referandum: isim, hukuk (refera'ndum) Fransızca référendum. Halk oylaması.

    Halk Oylaması: Halkın türlü siyasi ve toplumsal sorunlar karşısında olumlu veya olumsuz görüşünü belirlemek için başvurulan oylama, plebisit, referandum. (Türk Dil Kurumu Sözlüğü)


    b)Türkiye Referandumlar Tarihi

    1– 9 Temmuz 1961 Halk Oylaması: 27 Mayıs 1960 askeri darbesinin ardından hazırlanan 61 Anayasası,9 Temmuz 1961’de yapılan halk oylaması ile, yüzde 38.3 “hayır” oyuna karşılık yüzde 61.7 “evet” oyu ile kabul edildi.
    2– 7 Kasım 1982 Halk Oylaması: 12 Eylül 1980 askeri müdahalesinin ardından hazırlanan 82 Anayasası, 7 Kasım 1982’de yapılan halk oylamasında, yüzde 91.37 “evet” oyu olarak kabul edilmiştir.
    3– 6 Eylül 1987 Halk Oylaması: 82 Anayasası’nda geçici 4. Madde ile getirilen 5 ve 10 yıllık siyasi yasakların kaldırılmasına ilişkin düzenlenmiştir. Çok küçük bir oy farkı ile kabul edilmiştir.
    4– 25 Eylül 1988 Halk Oylaması: Anayasa’nın 127. Maddesinde bulunan yerel seçimlerin 1 yıl erken tarihe alınması konusu oylandı. Yüzde 35 olumlu oya karşılık yüzde 65 olumsuz oyla kabul edilmedi.
    5– 21 Ekim 2007 Halk Oylaması: Anayasamız’ın 4 maddesinde değişiklik öngören halk oylaması yüzde 70 kabul oyuna karşılık yüzde 30 olumsuz oy ile kabul edildi.
    Değiştirilen maddeler:
    Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi
    Cumhurbaşkanının görev süresinin 7 yıldan 5 yıla indirilmesi
    Aynı kişinin üst üste 2 defa cumhurbaşkanlığı yapabilmesi (5+5=10 sene)
    Milletvekili seçim döneminin 5 yıldan 4 yıla indirilmesi
    TBMM tarafından yapılacak bütün işlerde tamsayının üçte birinin (184 üye) yeter sayı kabul edilmesi

    şeklinde gerçekleşmiştir.

    "5.Referandum'un Ardından Türkiye'de Ve Dünyada Referandum" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Ali Göktürk Özdoğan'e aittir ve makale, yazarı tarafından Türk Hukuk Sitesi (Türk Hukuk Sitesi - Ana Sayfa) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
    5.Referandum'un Ardından Türkiye'de Ve Dünyada Referandum - Hukuki İncelemeler Kütüphanesi

    İLGİLİ MEVZUAT:

    ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİN HALK OYUNA SUNULMASI HAKKINDA KANUN

    Kanun Numarası: 3376

    Kabul Tarihi: 23/05/1987

    Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 28/05/1987

    Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı: 19473

    Madde 1 - Anayasa gereğince yapılacak olan halk oylamalarında bu Kanun hükümleri uygulanır. Bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri hakkında Kanunun bu Kanuna aykırı olmayan hükümleri tatbik edilir.

    Madde 2 - Anayasa değişikliğinin halk oyuna sunulması, ilgili Anayasa değişikliği Kanunun Resmi Gazetede yayımını takip eden (Değişik ibare: 03/03/2010-5955 S.K./1.mad.) altmışıncı günden sonraki ilk Pazar günü yapılır.

    Madde 3 - Halk oyuna sunulma işlemleri, Yüksek seçim kurulunun yönetim ve denetiminde seçim kurularınca yönetilir.

    Yüksek Seçim Kurulu, Anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulması için bütün tedbirleri alır ve hazırlıkları yapar. Kurul, halkoylamasının sağlıklı ve düzenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak amacıyla gerekli ilke kararlarını almaya yetkilidir.

    Madde 4 - (Değişik fıkra : 07/08/1988 - 3468/1 md.) Halkoylamasında Beyaz renk üzerine "Evet", Kahverengi üzerinde "Hayır" ibareleri bulunan iki ayrı renkten müteşekkil birleşik oy pusulası kullanılır.

    Halkoylamasına katılanlar, üzerinde özel işaret bulunan mühürü birleşik oy pusulasında tercih ettiği kısmın üzerine basarak oyunu kullanır.

    Madde 5 - Anayasa değişikliklerinin halka anlatılmasında;

    a) 298 sayılı Kanunun propaganda serbestliğine ilişkin hükümleri, halkoylaması gününden önceki yedinci günden başlayarak uygulanır.

    b) Anayasa değişikliklerinin açıklanması ve tanıtılması amacıyla; özel kanunlardaki hükümler saklı kalmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisinde grubu bulunan siyasi partiler ve Cumhurbaşkanı halkoylaması gününden önceki yedinci günden itibaren, halkoylamasında önceki gün saat 18.00'e kadar radyo ve televizyonla aşağıdaki esaslara göre propaganda yapabilirler:

    1- Türkiye Büyük Millet Meclisinde grubu bulunan partilere 10'ar dakikalık ikişer konuşma,

    2- İktidar partisine veya partilerine 10'ar dakikalık birer, iktidar ortağı partilerden büyük olanına ilaveten 10 dakikalık bir konuşma, (iktidar partisinin konuşması siyasi partilerin konuşmalarının tamamlanmasında sonra yapılır. İktidar ortağı partiler bulunuyor ise son konuşma en büyük iktidar ortağı partiye aittir.)

    3- Cumhurbaşkanına, dilerse birisi en sonda olmak üzere 10'ar dakikalık iki konuşma,

    Hakkı verilir.

    c) Anayasa değişikliğine dair Kanun Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra TRT'de, (b) fıkrasında belirtilenler dışında bu konuya ilişkin başka yayın yapılamaz.

    Madde 6 - Oy verme kütüğünde ve sandık listesinde kayıtlı olan ve oy kullanma yeterliği bulunan her vatandaş halkoylamasına katılır ve oyunu kullanır. 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında (Değişik ibare: 03/03/2010-5955 S.K./1.mad.) Kanun uyarınca yabancı ülkelerdeki vatandaşlar halkoylamasından yirmi gün öncesinden başlayarak oylarını kullanabilirler.

    Seçmen kütüğünde ve sandık listesinde kaydı ve oy kullanma yeterliği bulunduğu halde halkoylamasına, hukuki veya fiili mazereti olmaksızın katılmayanlar, İlçe seçim kurulu başkanı tarafından onikibinbeşyüz lira para cezası ile cezalandırılırlar. Ancak, halkoylamasına gününden itibaren üç ay içinde hukuki veya fiili mazeretlerini bildiren ve mazereti İlçe seçim kurulu başkanlarınca geçerli görülenlerden bu para tahsil edilmez. İlçe seçim kurulu başkanınca verilen para cezası ile ilgili kararlar kesindir.

    Madde 7 - Sandık, İlçe ve İl seçim kurullarınca düzenlenecek tutanaklarda;

    a) Sandık listesinde kayıtlı olanların sayısı,

    b) Halkoylamasına katılanların sayısı,

    c) Geçerli olan oyların sayısı,

    d) Geçerli olmayan oyların sayısı,

    e) Anayasa değişikliğine "Evet" oyu verenlerin sayısı,

    f) Anayasa değişikliğine "Hayır" oyu verenlerin sayısı,

    Ayrı ayrı gösterilir.

    Madde 8 - İl Seçim Kurulları, İlçe Seçim Kurullarından gelen tutanakları toplar. İl birleştirme tutanağında beliren sonuçları derhal en seri vasıta ile Yüksek Seçim Kuruluna bildirir ve tutanağın onaylı bir örneğini gönderir.

    Yüksek Seçim Kurulu, İl Seçim Kurullarından gelen sonuçları birleştirerek ilan eder.

    Geçerli oyların yarısından çoğu "Evet" ise, Anayasa değişikliği Türk Milleti tarafından kabul edilmiş olur.

    Madde 9 - Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

    Madde 10 - Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

    Geçici Madde 1 - 17/05/1987 tarih ve 3361 sayılı Kanunla kabul edilen, Anayasanın geçici 4 üncü maddesiyle ile ilgili olarak yapılacak halkoylamasında, Türkiye Büyük Millet Meclisinde grubu bulunan siyasi partilere ve Cumhurbaşkanına 10'ar dakikalık ikişer Radyo ve Televizyon konuşma hakkı verilir. Cumhurbaşkanı bu hakkını dilerse kullanır. Cumhurbaşkanınca bu hak kullanılırsa, konuşmalarından birisi en sonuncu konuşma olur.

    Geçici Madde 2 - 17/05/1987 tarih ve 3361 sayılı Kanunla kabul edilen, Anayasanın geçici 4 üncü maddesiyle ile ilgili halkoylaması 06/09/1987 Pazar günü bu Kanundaki esaslara göre yapılır.

    Geçici Madde 3 - 17/05/1987 tarih ve 3361 sayılı Kanunla kabul edilen, Anayasanın geçici 4 üncü maddesiyle ile ilgili olarak yapılacak halkoylamasında oy vereceklerin kütüklere yazılması ve sandık listelerinin düzenlenmesi amacıyla bütün Türkiye'de aynı zamanda 1987 yılının Temmuz ayının ikinci Pazar günü, Yüksek Seçim Kurulunun gözetim ve denetiminde yazım yaptırılır.

    Halkoylamasında kullanılacak seçmen kütüklerinin yazımında 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile ilgili diğer Kanunların bu Kanuna aykırı olmayan hükümleri uygulanır.

    Geçici Madde 4 - Halkoylamasında kullanılacak seçmen kütüklerinin yazımı ve halkoylamasının yapılması için Adalet Bakanlığı bütçesinin ilgili bölümüne yeterli miktar ödenek, Maliye ve Gümrük Bakanlığının yedek ödenek tertibinden aktarılır.

    Yüksek Seçim Kurulu, seçmen kütüklerinin süratle yazımının, daktilo edilmesinin ve kartların dağıtımının sağlanması için geçici ve yevmiyeli personel istihdam edebilir. Bu personele Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığınca ikibin ila onbin lira arasında takdir edilecek gündelik ödenir.

    Geçici Madde 5 - (Ek madde: 07/08/1988 - 3468/2 md.)

    Bu maddenin yürürlüğe girdikten sonra yapılacak ilk Anayasa değişikliğinin halkoyuna sunulmasında:

    a) Bu Kanunun ikinci maddesindeki 120 günlük süre 40 gün, altıncı maddesindeki 40 günlük süre 10 gün olarak uygulanır.

    b) Halkoylamasıyla ilgili olarak kanunlarda yeralan diğer bütün süreleri, gerektiğinde kısaltarak tespit ve ilana Yüksek Seçim Kurulu yetkilidir.

    c) Yüksek Seçim Kurulu, halkoylamasında kullanılacak birleşik oy pusulalarını gerektiğinde uygun göreceği İl seçim kurulları vasıtasıyla bastırmaya ve sandık kurullarına gönderilecek oy pusulalarının ihtiyacı dikkate alarak uygun göreceği adetlerle paketlenmesine karar vermeye yetkilidir.

    d) Gerekli ödenek ilgili kuruluş bütçelerine Maliye ve Gümrük Bakanlığınca aktarılır.

    ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİN HALK OYUNA SUNULMASI HAKKINDA KANUN


    referandum hakkında birkaç derli toplu bilgi içeren Türkçe site:

    Referandum.org - Referandum Nedir?

    Referandumda oy kullanma kılavuzu

    2010 Türkiye Cumhuriyeti Halk Oylaması - Vikipedi

    alptraum, yabanGülü ve mus'ab bunu beğendiler.
  3. Alt 08-13-2010, 22:02 #3
    HiLaLNuRu Mesajlar: 242
    Darbe yapanlara yargı yolunu açması güzel birşey,en azından eskisi kadar rahat olamazlar.Anayasamızda değişmesi gereken çok şey var bu küçük bir adım.daha çok adım atılmalı,en azından birşeyler yapılmaya çalışılıyor, destek vermek lazım.Ayrıca referanduma hayır diyenlerin derdinin de koltuk olduğunu düşünüyorum.Sanki bazı partiler referandumu değil de akp yi oylayacakmışız gibi bir izlenim veriyorlar.Amaç iktidarı yıpratmak lakin kendileri yıpranıyorlar haberleri yok...

    alptraum ve mus'ab bunu beğendiler.
Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın

Bu soru sistemi, zararlı botlara karşı güvenlik için uygulamaya sunulmuştur. Bundan dolayı bu kısımı doldurmak zorunludur.