Özgürlük bildirisine destek çığ gibi. İmza sayısı 2 bini aştı

Bu millet sizinle gurur duyuyor

Üniversitelerde başörtüsü yasaklarının devam etmesi için alanlarda toplanan, televizyona çıkan, basın toplantısı düzenleyen “ilerici” rektörlerin yasakçı tavrına inat, özgürlük savunucusu binlerce akademisyen, kılık kıyafet yasağının kalkması için toplanan özgürlük bildirisini imzalamaya devam ediyor.

Rektörlerin, yasakçılığı savunduğu bir ortama ve Yüksek Öğretim Kurulu’na rağmen, binlerce öğretim üyesi, üniversite tarihinde bir ilk olan bu girişime destek vermeyi sürdürüyor. Özgürlükçü akademisyenler, bazı rektörlerin telefonla tehdit etmesine karşın, Türkiye’de bilimi dogmalara kurban edenlere inat, bilim dünyasının onurlu sesleri oldular.

HABER MERKEZİ
Üniversitede başörtüsü yasaklarını savunanlara karşı isyan bayrağı açan öğretim üyelerinin 3 gün önce internette imzaya açtığı "Özgürlük manifestosu"na 2 binin üzerinde akademisyen imza attı İçlerinde yeni anayasa taslağını hazırlayan üç anayasa hukukçusunun da bulunduğu öğretim üyeleri, üniversitelerde özgürlüklerin sağlanması ve yasakların biran önce kalkması için harekete geçti.

Öğretim üyeleri istisnasız her ülkede olduğu gibi üniversitelerimizde de kılık kıyafet serbestliğinin hiçbir din, inanç, düşünce, ırk, grup ve cinsiyet ayrımı yapılmadan tanınması gerektiğini belirtti.

Birçok üniversite rektörünün, yasakçılığı savunduğu, özgür düşünce yanlısı akademisyenlere baskı yaptığı bir kurumsal yapıda olan Yüksek Öğretim Kurulu’na rağmen, Üniversite tarihinde bir ilk olan bu girişime destek veren öğretim üyeleri, Türkiye’de bilimi dogmalara kurban edenlere inat, bilim dünyasının onurlu sesleri oldular. Bildiride, istisnasız her ülkede olduğu gibi üniversitelerimizde de kılık kıyafet serbestliğinin hiçbir din, inanç, düşünce, ırk, grup ve cinsiyet ayrımı yapılmadan tanınması gerektiği belirtildi.

Başörtüsü yasağının kaldırılması amacıyla öğretim görevlileri cephesinden başlayan “Özgürlük Bildirisi'ne 5 günde 2 binin üzerinde imza atıldı. İmza sayısının 5 bini bulmasının beklendiği bildiriliyor. Şu anda 2007 yılında kurulan 17 üniversite ile beraber Türkiye’de 110 üniversite bulunuyor. Söz konusu üniversitelerde görev yapan 89 bin 329 öğretim görevlisinin 35 bin 67’si ise bayan.

Her görüşten isim var!Özgürlük Bildirisi’ne imza atan akademisyenlerin arasında her görüşten isme rastlamak mümkün. Bildiriye imza atan bazı isimler şunlar: Mete Tunçay, Baskın Oran, İskender Pala, Ali Nesin, Hayrettin Karaman, Nuray Mert, Zühtü Aslan, Mümtazer Türköne, Atilla Yayla.

Özgürlük Bildirisi’ne imza atan akademisyenlerin arasında her görüşten isme rastlamak mümkün. Mete Tunçay, Baskın Oran, İskender Pala, Ali Nesin, Hüseyin Hatemi, Hayrettin Karaman, Vedat Bilgin, Şükrü Koç, Ferhat Kentel, Levent Köker, Nuray Mert, Zühtü Aslan, Mümtazer Türköne, Atilla Yayla, Yasin Aktay, Ümit Cizre, Eser Karakaş, Elisabeth Özdalga, Şaban Çalış, Naci Bostancı, İhsan Dağı ve Nuri Yurdusev.

İşte özgürlük bildirisi!
“Üniversitelerin, düşünce, ifade, din ve inanç özgürlükleri ile eğitim ve öğretim gibi en temel insan hakları karşısında yasakçı değil özgürlükçü bir tavır alması gereken kurumlar olduğunu düşünüyoruz. Üniversitelerimizin çağdaş uygar toplumlara yaraşır biçimde, özgürlüklerle ve bilim üretimiyle anılmasını istiyoruz. İstisnasız her demokratik ülkede olduğu gibi üniversitelerimizde de kılık-kıyafet serbestliğinin; hiçbir din, inanç, düşünce, ırk, grup ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın bütün öğrencilere tanınması gereğine inanıyor; aksi yöndeki tüm düzenleme ve uygulamalara bir an önce son verilmesini talep ediyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

YETER ARTIK!
Türkiye genelinde akademisyenlerin başlattığı özgürlük hareketine destek çığ gibi artarken, bildiriye imza atan öğretim üyelerine yasakçı rektörler tarafından baskı yapıldığı bildirildi. Akdeniz Üniversitesi, Malatya İnönü Üniversitesi, 19 Mayıs Üniversitesi ve ODTÜ’de rektörlerin hocalara imzalarını geri çekmeleri için telefon açarak “imzanı geri çek” baskısı yaptığı belirtiliyor. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği (OMÜ-DER) üyesi 200 öğretim üyesi de, üniversitelerde türban yasağının kaldırılmasını desteklediğini açıkladı. Fırat Üniversitesi’nde görevli 34 öğretim görevlisi de Fırat Üniversitesi tarihinde bir ilki gerçekleştirerek üniversitelerde kılık kıyafet serbestliğinin hiçbir din, inanç, düşünce, ırk, grup ve cinsiyet ayırımı yapılmadan tanınması gerektiğini belirten bir açıklama yaptı. Özgürlük Bildirisi’ne “http://universitedeozgurluk.blogspot.com” adresinden ulaşılabiliyor...

Rektörlerhalka insinÜniversite rektörlerinin başörtüsüne karşı tutum ve davranışlarına tepki yağmaya devam ediyor. Diyanet ve Vakıf Çalışanları Sendikası (Diva-Sen) Erzurum Şube Başkanı Osman Temel, “Bu yüce milletin manevi değerlerini görmezden gelmek bu topluma ihanetle eş değerdir.” dedi. Yıllardır Türkiye’de problem haline getirilen başörtü meselesini millet olarak üzüntüyle izlediklerini belirten Diva- Sen Şube Başkanı Osman Temel, 2 siyasi partinin üniversitelerde başörtüsünü problem olmaktan çıkartmak için attıkları adımı desteklediklerini söyledi. Üniversitelerde başörtüsü sorununun çözümünü istemeyen bazı odak ve üniversite rektörlerinin suni krizler, suni gündemler ve niyet okuyuculuğu yaparak ülkede kaos oluşturmakla suçladı. Temel, söz konusu kişi ve kurumları toplumun içine fitne sokmakla suçladı.(cihan)

Baş bağlama tarifini okuyan, uzaylı gibi bakacak

Gölbaşı Sanayici ve İşadamları Derneği (GÖLSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Karatekin, başörtüsü yasağının kaldırılmasına destek verdi. Karatekin, Anayasa’nın 10. ve 42. maddelerindeki düzenlemelerin özüne bakılması ve boş yere gerginlik çıkartılmaması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin, işsizliği, yoksulluğu, küresel sorunları konuşmak yerine yıllarca başörtüsünü konuştuğunu belirten GÖLSİAD Başkanı Karatekin, “Şimdi başörtüsünün bağlama şekli tartışılıyor. İleride bu bağlama tariflerini okuyan torunlarımız bize uzaylı gibi bakacaklar. Bunları okudukça utanıyorum” diye konuştu.(cihan)
...............

selametle...