Süleyman Soylu, 21 Kasım 1969 yılında İstanbul'da doğdu. İlköğretimini, Gaziosmanpaşa Bekir Sami Dedeoğlu ilkokulunda ve Rami Ortaokulunda tamamladıktan sonra, Plevne Lisesi'nden mezun oldu.

İstanbul Üniversitesi işletme Fakültesi'ni başarıyla bitirdikten sonra, meslek hayatına, 1990 yılında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, Aracı Kurumları'nda başladı. 1993-1994 yılları arasında bir Denizcilik İşletmesi'nde çalıştı ve 1994 yılında vatani görevini ifa etti.

Halen 1995 yılında kendi kurduğu şirketiyle, Gaziosmanpaşa'da Sigorta Acentalığı yapıyor.

Başarılı, sporcu kişiliği ile hep ön plana çıktı. Aktif spor yaşamı, öğrencilik yıllarında Gaziosmanpaşa Spor Kulübü altyapısında başladı. 18 yaşına kadar Gaziosmanpaşa spor kulübü alt yapısında futbol oynadı.
Daha sonra Beylerbeyi ve Gaziosmanpaşa Dobruca Spor Kulübü'nde aktif spor yaşamını sürdürdü.

Siyasi yaşamı 1987 yılında başladı. 1987-1990 yılları arasında, DYP İstanbul İl Gençlik Kolları'nda Yönetim Kurulu üyeliği ve teşkilat başkanlığı görevini üstlendi. 1995 yılında DYP Gaziosmanpaşa yönetim kurulu üyeliğini üstlendi.

17 Temmuz 1995 yılında yapılan DYP Gaziosmanpaşa Olağan Genel Kurulu' nda , delegenin ve tabanın isteği üzerine ilçe başkanlığına aday oldu. Yapılan seçimler neticesinde, 25 yaşında Türkiye' nin en genç ilçe başkanı seçildi.

İlçe başkanı olarak 4 yıl boyunca parti ayırımı yapmadan, hizmet etti. DYP ve Gaziosmanpaşa halkının isteği üzerine, daha çok hizmet anlayışıyla hareket etti ve Doğru Yol Partisi' nden Gaziosmanpaşa Belediye Başkan adayı oldu.

Evli, 7 yaşında Engin Levent adında erkek çocuğu babası olan Süleyman Soylu, Almanca ve İngilizce biliyor.