Günay: Nazım'ı Rahatsız Etmemek Lazım

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, şair Nazım Hikmet'in mezarının Türkiye'ye getirilmesine ilişkin olarak, ''Nazım Hikmet gibi büyük şairi, bu saatten sonra yattığı topraklarda çok da rahatsız etmemek gerekir. Ancak ...


  1. Alt 01-18-2008, 15:28 #1
    N u M a N Mesajlar: 492
    Günay: Nazım'ı Rahatsız Etmemek Lazım
    Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, şair Nazım Hikmet'in mezarının Türkiye'ye getirilmesine ilişkin olarak, ''Nazım Hikmet gibi büyük şairi, bu saatten sonra yattığı topraklarda çok da rahatsız etmemek gerekir. Ancak bunu çözersek yine biz çözeceğiz, AK Parti'deki sosyal demokratlar'' dedi.
    Dün doğumunun 106. yıldönümü olan Nazım Hikmet'e ilişkin soruları yanıtlayan Günay, şairin, ülkesini terk etmek zorunda kaldığını, Türkiye'de son 12 yılını cezaevlerinde geçirdiğini anımsatarak, ''Son 12 yıl, tamamen İsmet Paşa'nın iktidar dönemiyle eş zamanlıdır. 1951'de Demokrat Parti'nin çıkardığı afla, önce özgürlüğüne kavuştu, sonra da ülkesini terk etmek zorunda kaldı'' diye konuştu.
    Nazım Hikmet'in yazdığı en güzel şiirlerin, vatan hasretiyle, ülke dışında yazdığı şiirler olduğunu vurgulayan Günay, bunun, Nazım Hikmet'in ne kadar büyük bir vatan sevgisiyle dolu olduğunu ve büyük bir memleket özlemiyle öldüğünü gösterdiğini belirtti.

    Nazım Hikmet'in, bir şiirinde, Anadolu'da bir çınar ağacının altına gömülmek istediğini yazdığını anımsatan Günay, yıllardan beri bunun dile getirilmesine rağmen gerçekleştirilemediğini kaydetti. Günay, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bunun gerçekleşmesi için sadece bizim kararımızla değil, gömülü olduğu topraklardaki yönetimin kararı, ailenin bugünkü mirasçılarının kararıyla oluyor. Nazım Hikmet Vakfı ile de görüştüm. Bu konuda, alınmış bir mesafe yok. Belki önümüzdeki yıllarda, Moskova'ya gittiğimde temaslarda bulunarak, somut bir adım atılmasını sağlayabiliriz. Ama vasiyeti bir anlamda gerçekleşti. Anadolu'daki bir çok köy, kasaba, Nazım Hikmet'i
    alıp, çınar ağacının altına gömmek istediklerini söylediler. Bu vasiyet, manevi anlamda gerçekleşmiş oldu.''

    En güzel vatan şiirini yazanların, süründürüldüğünü, bunun çilesini Nazım Hikmet'in, başka şekilde Mehmet Akif'in de çektiğini kaydeden Günay, ''Bu ülke, aydınlarına bir dönem kıydı'' dedi.

    Haber Tarihi 17 Ocak 2008

    Konu kipchak tarafından (01-20-2008 Saat 01:27 ) değiştirilmiştir.
  2. Alt 01-20-2008, 01:27 #2
    kipchak Mesajlar: 1.658
    Blog Başlıkları: 506
    teşekkürler...

Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın

Bu soru sistemi, zararlı botlara karşı güvenlik için uygulamaya sunulmuştur. Bundan dolayı bu kısımı doldurmak zorunludur.