Batı Balkan ülkelerini endişelendiren vize kararı   Konuyu açan: Savrozi   İlk Mesaj: 09-14-2013 (16:31)   Son Mesaj: 09-14-2013 (16:31)    Cevap: 0    Gösterim: 563  

    09-14-2013

    Batı Balkan ülkelerini endişelendiren vize kararı

    Batı Balkan ülkelerini endişelendiren vize kararı
    Batı Balkan ülkelerini endişelendiren vize kararı

    Vize serbestliği uygulamasının askıya alınmasının en büyük nedeni olarak sahte sığınma talepleri gösteriliyor.

    Vize serbestliği uygulamasının askıya alınmasının en büyük nedeni olarak sahte sığınma talepleri gösteriliyor. Avrupa Parlamentosu'nun, Batı Balkan ülkeleri vatandaşlarına, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere giriş için sağlanan vize serbestliğinin askıya alınmasına dair kararı, uzmanlar tarafından tartışılmaya devam ederken, kararın en büyük tetikleyicisi olan ''sahte sığınma talepleri'' üzerine yapılan araştırma, Batı Balkan ülkelerine dair rakamları ortaya koydu.

    Batı Balkan ülkeleri vatandaşlarına yönelik vize serbestliğinin uygulanmaya başladığı 2009 yılında gündeme gelen sığınma sorunu, 2012 yılında AB ülkeleri için rahatsız edici bir hal aldı.

    AB'nin Dış Sınırlarında Uygulama İşbirliğinin Eşgüdümünden Sorumlu Avrupa Kurumu'nun (FRONTEX) 2012 yılı raporlarına göre, Batı Balkan ülkelerinden AB ülkelerine en fazla sığınma talebi Sırbistan'dan (15 bin 940) yapılırken, Sırbistan'ı Makedonya (7 bin 84), Bosna Hersek (4 bin 781), Arnavutluk (4 bin 270) ve Karadağ (811) takip etti.

    FRONTEX'in 2011 yılı verileri de sığınma talepleri sıralamasında bir değişiklik olmadığını gösteriyor. AB ülkelerine, 2011 yılında, Sırbistan'dan 12 bin 416, Makedonya'dan 4 bin 583, Bosna Hersek'ten 2 bin 101, Arnavutluk'tan 2 bin 43 ve Karadağ'dan ise 391 sığınma talebinde bulunuldu.

    Batı Balkan ülkelerinden AB ülkelerine, geçen yıl boyunca yapılan sığınma başvurularının yüzde 48'inin Sırbistan'dan gelmiş olması dikkati çekti.

    Batı Balkan ülkeleri vatandaşlarına uygulanan vize serbestliği hakkının iptal edilmesi için başvuran beş AB üyesi ülkeden (Almanya, Hollanda, Lüksemburg, İsveç ve Belçika) biri olan Almanya'ya, geçen yıl Sırbistan'dan toplam 8 bin 477 sığınma talebi yapılırken, bu sayının bir önceki yıla oranla yüzde 40 oranında arttığı belirtildi.

    Geçen yıl boyunca, Batı Balkan ülkelerinden gelen sığınma taleplerinde artış gözlenen diğer AB ülkeleri ise Belçika, İsviçre, İsveç ve Avusturya oldu.

    Sığınma talebi yapılan ülkelerde, talebin değerlendirilmesinin uzun zaman alması da AB ülkelerine yapılan sığınma taleplerinin her geçen gün birikmesine neden oluyor.

    Avusturya'da, altı ay süren sığınma talebinin değerlendirilmesi süresinde, talepte bulunanlara kalacak yer, yemek ve aylık 40 avro harçlık da veriliyor. Öte yandan, sığınma talebi kabul edilmeyenlere ise uçak bileti alınıp ülkesine gönderiliyor.

    Birçok AB ülkesinin resmi kaynaklarından edinilen bilgiye göre, farklı nedenlerle yapılan sığınma taleplerinin sadece yüzde 3'ünün kabul edildiği öğrenildi.

    Batı Balkan ülkelerinden Sırbistan, Karadağ ve Makedonya vatandaşları 19 Aralık 2009, Bosna Hersek ve Arnavutluk vatandaşları ise 15 Aralık 2010 itibarıyla, Schengen ülkelerine vizesiz seyahat edebiliyor.

    AA





    Batı Balkan ülkelerini endişelendiren vize kararı Yorumları