BM'den flaş Suriye raporu   Konuyu açan: Güncelajans   İlk Mesaj: 09-11-2013 (16:30)   Son Mesaj: 09-11-2013 (16:30)    Cevap: 0    Gösterim: 521  

    09-11-2013

    BM'den flaş Suriye raporu

    BM'den flaş Suriye raporu
    BM'den flaş Suriye raporu

    BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu raporunda, son bir buçuk yılda Esed rejimi veya destekçileri tarafından en az sekiz katliam yapıldığının tespit edildiği belirtildi.

    BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu raporunda, son bir buçuk yılda Esed rejimi veya destekçileri tarafından en az sekiz katliam yapıldığının tespit edildiği belirtildi. BM'nin Suriye'de insan hakları ihlallerini soruşturan komisyonu, ellerinde, Devlet Başkanı Beşşar Esed'in geçtiğimiz 1,5 yıl içerisinde en az 8 katliam gerçekleştirdiğini gösteren kanıt olduğunu söyledi. Komisyon muhalif güçleri de 1 katliamdan sorumlu buldu.

    Suriye'yi silahlı kuvvetlerin geniş çapta katliam yaptıkları bir savaş alanı olarak tanımlayan BM komisyonu, Nisan 2012'den beri gerçekleşen her olayda, "kasti toplu katliamlar ve katliamları gerçekleştirenlerin kimliklerinin komisyonun kanıt standartlarınca onaylandığını" bildirdi.

    Raporda, dört kişilik komisyonun ayrıca Mart ayından sonra gerçekleşmiş 9 toplu katliamı da soruşturduğu belirtildi. Katliamların yasadışı gerçekleştirildiğinin bilindiği ancak kim tarafından gerçekleştirildiğinin araştırıldığı ifade edildi.

    Komisyon, raporun sonunda, "Belirtilmeyen sayıda erkek, çocuk ve kadın kayboldu. Çoğu gözaltında öldürüldü; kurtulanlar işkencelerin fiziksel ve zihinsel etkisi altında yaşıyor. Hastaneler ve evler bombalandı." şeklinde ifadeler kullandı.

    Komisyonun 2001'den beri yaptığı çalışmayı güncelleyen raporda, 21 Ağustos 2013'te gerçekleştirilen kimyasal silah saldırısının sonuçları yer almadı. Son yayınlanan rapordaki kanılar, komisyona Suriye'de çalışmak üzere henüz izin verilmediği için, bölgede ve Cenova'da telefon ve Skype üzerinde yapılan mülakatlara dayandırıldı.

    Komisyon, Eylül 2011'den itibaren sınırlarda yaşayan yaklaşık 2 milyon Suriyeli ile 2,091 mülakat gerçekleştirdi.

    Kaynak: CİHAN





    BM'den flaş Suriye raporu Yorumları