Batı Suriye'de geri adım attı   Konuyu açan: Güncelajans   İlk Mesaj: 09-10-2013 (16:33)   Son Mesaj: 09-10-2013 (16:33)    Cevap: 0    Gösterim: 531  

    09-10-2013

    Batı Suriye'de geri adım attı

    Batı Suriye'de geri adım attı
    Batı Suriye'de geri adım attı

    Rusya'nın Suriye'den elindeki kimyasal silahları uluslararası denetime vermesini talep etmesi gündeme bomba gibi düşerken Suriye'nin de bu teklife olumlu yanıt vermesi, herkesi "şimdi ne olacak" sorusuna kilitledi. Peki müdahale olacak mı, olmazsa da Esed gidecek mi?

    Rusya'nın Suriye'den elindeki kimyasal silahları uluslararası denetime vermesini talep etmesi gündeme bomba gibi düşerken Suriye'nin de bu teklife olumlu yanıt vermesi, herkesi "şimdi ne olacak" sorusuna kilitledi. Peki müdahale olacak mı, olmazsa da Esed gidecek mi? Kimyasal silah saldırısı düzenleyen Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'in cezalandırılması için Suriye'ye yönelik askeri müdahale seçeneği tartışılırken Rusya'dan müdahaleyi önleyecek bir hamle geldi.
    Rusya, Suriye'den elindeki kimyasal silahları uluslararası denetime vermesini talep etti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Askeri harekatı engelleyecekse, Suriye kimyasal silahları uluslararası topluma teslim etmeli" dedi.

    SURİYE'DEN OLUMLU YANIT

    Rusya'nın bu talebine Suriye'den cevap geldi ve Suriye, teklifi memnuniyet verici olarak değerlendirdi.
    Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, "Rusya'nın kimyasal silahlarınızı ulusalararası kontrol mekanizmalarına teslim edin teklifini memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.

    OBAMA MEMNUNİYETLE KARŞILADI

    ABD Başkanı Barack Obama da, Rusya'nın Suriye'ye ‘kimyasal silahlarını uluslararası denetime açması yönündeki çağrısını memnuniyetle karşılayıp Şam'ın çağrıya olumlu yanıt vermesi durumunda, Suriye'ye askeri müdahale planlarını rafa kaldırabileceğini söyledi.

    ABD DIŞİŞLERİ KUŞKULU

    Daha sonra ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf ise, söylemlerin içeriğine bakacaklarını ama son iki yılda Esed'in söylediklerinin tersini yaptığını, Esed rejiminin taahhütleri konusunda ciddi kuşkularının olduğunu söyledi.

    Rusya'nın teklifinin sadece ABD'nin askeri eylem kararı sonrasında ortaya çıktığını belirterek, bu nedenle Kongre'nin askeri güç kullanma tasarısını geçirmesinin daha önemli hale geldiğini kaydetti.
    Harf, ayrıca Rusya ve Suriye tarafından diğer bir oyalayıcı taktik istemediklerini de sözlerine ekledi.

    BATI GERİ ADIM ATTI

    Olası müdahaleye en olumlu bakan AB ülkelerinden Fransa ise son olarak, Suriye'de kimyasal silah kullanananların cezasız kalmamasını ve uluslararası savaş mahkemesi tarafından yargılanmasını istedi. Ancak Fransa da olası müdahaleye verdiği desteğe karşın, Esed rejiminin kimyasal silahları teslim etmesi önerisinin "incelenmeye değer'" olduğunu belirtti.

    Fransa, Almanya ve birçok AB ülkesi, Suriye'de incelemelerde bulunan BM müfettişlerinin raporunu BM Güvenlik Konseyi'ne sunmalarını bekliyor. BM yetkillilerinin bu hafta sonuna kadar raporu tamamlamaları ve BMGK'ya sunmaları öngörülüyor.

    Suriye'deki kimyasal silah saldırısında tüm kanıtların Esed rejimine işaret ettiğine ve tepki verilmezse Esed rejiminin daha fazla kimyasal silah saldırısı yapabileceğine dikkati çeken Batı ülkelerinin Suriye'ye askeri müdahaleye çekinceli yaklaşmaları, özellikle Irak ve Afganistan gibi ülkelerde yaşanılan kötü tecrübelerle ilişkilendiriliyor.

    Batı kamuoylarının "Ortadoğu'da yeni bir savaş istemediklerine" dair görüş bildirdikleri yapılan anketlerle ortaya çıkıyor. Ancak Batılı liderlerin bir yandan müdahaleye destek vererek, diğer yandan bir eylemde bulunmamaları, "Batı'nın dünya diplomasisinde etkisini yitirdiği" yorumlarına da neden oluyor.

    ABD NE DEMİŞTİ?

    ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin dün Londra temaslarında kullandığı, "Esed'in uluslararası topluma gelecek hafta elindeki tüm kimyasal silahları teslim ederek, askeri müdahaleyi önleyebileceği" ifadeleri, İngiliz basınında "ABD, askeri müdahaleyi erteledi" şeklinde yorumlandı.

    İngiliz basını, "Önerinin Şam'a zaman kazandıracağını ama aynı zamanda Şam'ı yeni bir uluslararası yükümlülük tuzağına düşürüp, kuralları ihlal etmesi durumunda dışarıdan müdahale ihtimalini güçlendireceğini" yazdı.

    BİLDİRİYİ İMZALAYAN ÜLKE SAYISI 25 OLDU

    Ayrıca Suriye'ye yönelik ABD ve diğer 10 ülke tarafından yayımlanan bildiriye 15 ülke daha imza atarak bu sayı 25'e ulaştı.

    ABD ve diğer 10 ülke tarafından 6 Eylül'de, Esed rejiminin 21 Ağustos'ta kimyasal silah kullanımını en güçlü şekilde kınayan ve uluslararası yanıt verilmesi çağrısında bulunan ortak bildirge yayımlanmıştı.

    ESED'E ERKEN SEÇİMLE AYRILIK YOLU

    Öte yandan Şam ve Tahran'ın, Suriye lideri Beşar Esed'ın erken seçimle iktidardan ayrılmasını öngören bir teklif hazırlığında olduğu bildirildi.

    Haaretz gazetesinin Arap ve İran basınını kaynak göstererek bildirdiği habere göre, söz konusu teklif İran Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komitesi Başkanı Alaaddin Burucerdi ile Suriyeli muhatapları arasında birkaç gün önce görüşüldü.

    Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'in bu teklifi, sabah saatlerinde Moskova'da bir araya geldiği Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la da paylaştığı düşünülüyor.

    Teklif kapsamında Suriye'de iktidarın aşamalı olarak "demokratik transferi" öngörülüyor. Bu da "Suriye'deki devlet başkanlığı seçimleri öne çekilecek ve Esed aday olmayacak" şeklinde yorumlanıyor.

    KİMYASAL TRANSFER

    Muallim'in Moskova'daki temaslarında gündeme geleceği iddia edilen bir başka konunun da Suriye'nin kimyasal silahlarını Rusya ya da bir başka ülkeye taşıması planı olduğu öne sürülmüştü.
    Muallim'in ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den Suriye'nin Scud ve diğer füzelerinin de Tartus'taki Rus üssüne transfer edilmesi için izin isteyeceği bildirilmişti. Haaretz'e göre, böylece füzeleri olası bir ABD saldırısından korumayı amaçlayan Suriye'nin kimyasal silahlarını da bu üsse aktarması muhtemel.

    Kaynak: AA





    Batı Suriye'de geri adım attı Yorumları