Suriye Başbakanı: Teklifi kabul ettik   Konuyu açan: Gündemci   İlk Mesaj: 09-10-2013 (17:32)   Son Mesaj: 09-10-2013 (17:32)    Cevap: 0    Gösterim: 497  

    09-10-2013

    Suriye Başbakanı: Teklifi kabul ettik

    Suriye Başbakanı: Teklifi kabul ettik
    Suriye Başbakanı: Teklifi kabul ettik

    Suriye Başbakanı yaptığı açıklamada Rusya'nın kimyasal silahları devretme teklifini Suriye vatandaşlarının ölmemesi için kabul ettiklerini açıkladı.

    Suriye Başbakanı yaptığı açıklamada Rusya'nın kimyasal silahları devretme teklifini Suriye vatandaşlarının ölmemesi için kabul ettiklerini açıkladı. 21 Ağustos'ta Beşşar Esed hükümeti tarafından bin 300 kişinin canına mal olan kimyasal saldırı sonrası ABD başta olmak üzere uluslararası toplum 'kırmızı çizgi'nin aşıldığını, dünyanın bu katliama sessiz kalmaması gerektiğini söyledi.

    Katliama sessiz kalmayacağını belirten ABD, gemilerini Akdeniz'e konuşlandırdıktan sonra Kongre'nin onayını bekledi. Ancak Rusya'nın son olarak yaptığı 'Esed kimyasal silahları devretsin, müdahale olmasın' teklifi uluslararası topluma cazip geldi. Başta ABD olmak üzere AB, BM ve İran'dan bu öneriye destek geldi.

    Suriye'den yapılan açıklamada bu teklifin kabul edildiği bildirildi. Başbakanın açıklamasıyla birlikte hükümet olarak bu teklife sıcak bakıldı. Suriye kimyasal silahlarını uluslararası topluma devrederse, 21 Ağustos'ta gerçekleştirilen katliam uluslararası toplum tarafından göz ardı edilecek. Daha önce kimyasal silah bulundurmadıklarını iddia eden Esed yönetiminin bu teklife olumlu yanıt vermesi ise rejimin kimyasal silah depoladığını ortaya çıkarır cinsten.

    Daha önce de Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Rusya'nın kimyasal silahları uluslararası denetime teslim etme teklifini kabul ettiklerini açıklamıştı.





    Suriye Başbakanı: Teklifi kabul ettik Yorumları