Rasmussen'den flaş Suriye açıklaması   Konuyu açan: Tavanarasi   İlk Mesaj: 09-02-2013 (15:59)   Son Mesaj: 09-02-2013 (15:59)    Cevap: 0    Gösterim: 500  

    09-02-2013

    Rasmussen'den flaş Suriye açıklaması

    Rasmussen'den flaş Suriye açıklaması
    Rasmussen'den flaş Suriye açıklaması

    NATO Genel Sekreteri Rasmussen Suriye'ye müdahale konusunda hiçbir ülkenin nihai karar vermediğini söyledi. Rasmussen, NATO'nun önceliğinin müttefiklerinin güvenliğini olduğunu belirtti.

    NATO Genel Sekreteri Rasmussen Suriye'ye müdahale konusunda hiçbir ülkenin nihai karar vermediğini söyledi. Rasmussen, NATO'nun önceliğinin müttefiklerinin güvenliğini olduğunu belirtti. Uluslararası toplumun Suriye'deki katliama sert şekilde tepki vermesi gerektiğini söyleyen Rasmussen, Türkiye'yi savunmaya hazır olduklarını belirtti.

    KARAR TEKİL ULUSLARINDIR

    - Müdahale konusu tekil ulusların kararıdır. Suriye'ye ilişkin nasıl karar alınacağı tekil uluslara kalmıştır.

    - Muhaliflerin bu saldırıyı gerçekleştirmiş olabileceğini düşünmüyoruz.

    GÖRÜNTÜLER BAKILACAK GİBİ DEĞİL


    Kimyasal silahı rejimin kullandığını nasıl anladınız ?

    - Bir gazeteci tarafından yöneltilen soruda Rasmussen'e kimyasal silahı kullanan tarafın rejim olduğu kanısına nasıl varıldığı soruldu.

    - Elimizdeki kanıtlar sonucu ben kimyasal silahın kullanıldığına inandım. Zaten o dehşet görüntülere bakıp da inanmamak elde değil.

    - Rasmussen, ‘Uluslararası toplumun tepki vermesi gereklidir. Binden fazla insanın öldürüldüğünü görüyoruz. Bu korkunç bir saldırı. Çok fazla insan öldürüldü. Kimyasal silah kullanımı özel bir şeydir. Kimyasal silah bazen sınırlı bir ölçüde kullanılabilir fakat kimyasal silahlar bazen çok kitlesel boyutlara ulaşabilir'

    HER ÜLKE KENDİ KARARINI KENDİ VERMELİ


    - Ülkelerin kendi kararlarını kendileri vermesi gerekiyor. Kimyasal saldırıya karşı nasıl davranılacağını kendileri karar verir.

    - Şunu umuyorum ki AB Bakanları bu saldırıyı en güçlü şekilde kınamalı.

    - NATO'nun rolünün daha genişlemesini öngörmüyorum bu durumda. Ülkeler kendi kararlarını kendileri vermeli. Askeri olanaklar kullanılabilir. Daha önce de olmuştu bu. Açıkçası ben demokratik süreçleri destekliyorum. Her ülke kendi demokratik süreçlerini ortaya koymalı. Havada birçok soru var neden harekete geçmiyorsunuz diye. Şunu söyleyeyim ki bu çok komplike karmaşık bir soru. Çok zor kararlar alınması gerekiyor.

    ULUSLARARASI TOPLUM TEPKİ GÖSTERMELİ

    Eğer bir askeri karşılık olursa nasıl olur ?

    - NATO kendi rolünü oynamaya hazırdır. Patriotların yerlerine yerleştirilmesi sağlanmıştır. Çünkü Türkiye bizim için önemli. Ancak NATO'nun yaptırımı bundan öteye gidemez. Kimyasal saldırıların bir daha gerçekleştirilmemesi için ülkelerin karşılık vermesi gerektiğini düşünüyorum.

    TAM ÇÖZÜM İÇİN POLİTİK MÜZAKERE GEREKLİ


    - Hiç kimse bir şey yapmazsa oradaki katliamın durabileceğine inanmıyorum. Kimyasal silahlar özel bir tehdir oluşturuyor insanlığa. Kimyasal silahlar kitlesel imha silahlarına dönüşebilir bu anda. Uluslararası toplum bunun kullanımını yasaklamıştı.

    - Karşılık verilmeli ama uzun dönemli çözüm için politik müzakere gerekli.

    BİZİM İÇİN ÖNCELİK MÜTTEFİKLERİMİZİN GÜVENLİĞİDİR

    - NATO kenarda durmuyor. Bir rol aramıyor Suriye'de. Bizim ana hedefimiz müttefiklerimizin Türkiye'nin korunmasıdır. Eğer bir karşılık verilicekse ve bu askeri operasyon olacaksa ben çok kısa ölçülü hedefli bir operasyon olması gerektiğini düşünüyorum.

    Kaynak: Haber7





    Rasmussen'den flaş Suriye açıklaması Yorumları