Suriye'nin yeni lideri kim olacak? İşte adaylar   Konuyu açan: Ihtilal   İlk Mesaj: 08-30-2013 (13:37)   Son Mesaj: 08-30-2013 (13:37)    Cevap: 0    Gösterim: 492  

    08-30-2013

    Suriye'nin yeni lideri kim olacak? İşte adaylar

    Suriye'nin yeni lideri kim olacak? İşte adaylar
    Suriye'nin yeni lideri kim olacak? İşte adaylar

    Operasyon için geri sayım başlarken asıl merak edilen konu Suriye'nin yeni liderinin kim olacağı. Türkiye, ABD, Fransa ve İngiltere'nin adayı tanıdık isimler...

    Operasyon için geri sayım başlarken asıl merak edilen konu Suriye'nin yeni liderinin kim olacağı. Türkiye, ABD, Fransa ve İngiltere'nin adayı tanıdık isimler... Mart 2011'den beri halkına ölüm yağdıran ve bu zulmün, 21 Ağustos 2013'te kimyasal silah kullanılmasıyla doruk noktasına çıktığı Suriye'de, Esed için geri sayım başladı. ABD, İngiltere ve Fransa, Suriye'ye operasyon için hazırlanırken herkes "Esed'den sonra kim gelecek" sorusunun cevabını arıyor. Uluslararası kaynakların iddiasına göre bu sorunun cevabı aslında hazır. İddialara göre Türkiye Faruk Şara veya Manaf Tlass'ı istiyor... Şara, 1984-2006 arasında devlet başkan yardımcısı ve dışişleri bakanı olarak çalıştı. Manaf Tlass (49) ise Esed'in çocukluk arkadaşı. Rütbeli komutan iken Esed'in vahşetine karşı çıkıp ülkeyi terk etti.

    ESKİ BAŞBAKAN

    ABD'nin tercihi ise Riyad Hicab. 47 yaşındaki Hicab, Suriye'nin eski başbakanıydı. Fransa'nın tercihinin de Tlass olduğu öne sürüldü. İngiltere'nin ise Esed sonrası için Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Geçici Hükümeti Başbakanı Gassan Hito'yu düşündüğü belirtildi. Rusya'nın tercihinin hiçbiri olduğu kaydedildi.

    ESED'E MEYDAN OKUDU

    Adı Hacı Mara. 32 yaşında. Şam'da sıradan bir simitçiyken, Esed'e karşı kendi ordusunu kurdu. Milislerinin sayısı 12 bini buldu. Bu nedenle Esed onu yakalayana 1 milyon dolar vereceğini duyurdu. Ancak Mara, Esed'e meydan okudu. "Esed'i devirmemize az kalmıştı. Ancak silahlarımız gelmedi" dedi. Bu arada Mara, Esed'in hala Şam'da olduğunu söyledi.

    Hacı Mara, Suriyeli muhalifler arasında en güçlü olanı... Çok sayıda askeri var. Yardımcıları ise "Esed gittiğinde Hacı Mara inşallah farklı bir konumda olacak" diye konuştu.

    40 YIL ESED'İN YANINDAYDI

    74 yaşındaki Faruk Şara ise 40 yıldan fazla Suriye yönetim sistemi içinde görev yaptı. Hem baba Esed hem de oğlu döneminde ülkenin yönetiminde yer aldı.

    Sünni bir ailenin çocuğu olan Şara, 1984 yılında dışişleri bakanı oldu. 2000 yılında iktidar Hafız Esed'den oğlu Beşar'a geçtiğinde, diplomatik krizlerden, İsrail-Suriye görüşmelerine kadar birçok sürecin içinde olan Şara, Hafız Esed öncülüğündeki Baas "demir yumruk" döneminin temel direklerinden biri oldu.

    Devlet yönetimi içindeki "karar verici mekanizmada" yer alan Şara, Hafız Esed döneminin politik ve diplomatik geleneklerini koruması ile biliniyor. "Ülke yönetiminde perde arkasında duran, sistemi ve sırlarını çok iyi bilen ve bu nedenle de Beşar Esed yönetiminin de en önemli isimlerinden biri" olarak tanımlanıyor.
    Bugün adı tekrar gündeme gelen Hafız Esed döneminin de adamı Şara, sistemin görevdeki en kıdemli adamı olarak sessizliğini koruyor.

    Kaynak: Haber7





    Suriye'nin yeni lideri kim olacak? İşte adaylar Yorumları