Mısır'da bir iç savaÅŸ yaÅŸanabilir mi?   Konuyu açan: Dostane   Ä°lk Mesaj: 08-14-2013 (13:34)   Son Mesaj: 08-14-2013 (13:34)    Cevap: 0    Gösterim: 540  

    08-14-2013

    Mısır'da bir iç savaş yaşanabilir mi?

    Mısır'da bir iç savaş yaşanabilir mi?
    Mısır'da bir iç savaş yaşanabilir mi?

    Mısır'da bu sabah gerçekleşen kanlı müdahale sonrası tüm dünyanın gözü bu ülkeye çevrildi. Şimdi sorulan soru şu: Mısır'da bir iç savaş yaşanabilir mi? İşte Ortadoğu uzmanlarının Mısır'ın geleceğiyle ilgili görüşleri...

    Mısır'da bu sabah gerçekleşen kanlı müdahale sonrası tüm dünyanın gözü bu ülkeye çevrildi. Şimdi sorulan soru şu: Mısır'da bir iç savaş yaşanabilir mi? İşte Ortadoğu uzmanlarının Mısır'ın geleceğiyle ilgili görüşleri... Emrullah Öztürk'ün haberi...

    Mısır'da yaşanan darbenin ardından bugüne kadar meydanlarda gösterilerini sürdüren darbe karşıtlarına bu sabah kanlı bir müdahale gerçekleşti. Peki bu müdahalenin ardından Mısır'ı ne bekliyor. Uzmanlar yorumluyor.

    İÇ SAVAŞ TEHLİKESİ VAR MI?

    Taha Özhan (SETA Koordinatörü):Â*Ä°hvan yapılan darbeye teslim olursa Mısır karanlığın içine girer. Bu kısa vadede darbecilerin ülkeye yerleÅŸmesi demektir. Vesayet rejiminin uzun süre ülkeye yerleÅŸmesinin önünü açar. Bu deÄŸerlendirmeleri yapanlar yanlış söylüyor. MeÅŸruiyet zemini saÄŸlayan tek odak Mısır'da çoÄŸunluÄŸu oluÅŸturan kitle.

    Mısır'ı bu noktaya getiren İhvan'ın dünya görüşü iddiası çok sığ bir düşünce. Sisi'nin İslam imparatoru kuracakları söylemi, çok absürd bir tartışma. Mısır'ın kahir ekseriyeti İslami eğilimleri olan bir toplum. Böyle bir tabloyu gözönüne aldığınızda Mısır'da İslami bir dert içine girecek bir kesim yok. Burada mesele siyasal İslam'dan ziyade, iktidar mücadelesidir. Burada Mısır'ı geleceğini kimlerin şekillendireceği.

    İç savaşa dönüşme riskini şimdiden kestirmek zordur. Kısa vadede İhvan içerisinden böyle bir girişim beklemiyorum. İhvan oturmuş bir örgütlenme.

    Sina'da yaşanan gelişmeler, Kahire'yle doğrudan ilişkisi olan bir mesele değil. Darbe öncesi de orası karışıktı. Ayrı bir havuzda değerlendirmek lazım.

    Mısır'da yeni anayasayı beklemek şimdilik hayal. Bu krizi çözecek şey seçimlerdir. Ancak Sisi cumhurbaşkanlığından vazgeçmiyor. Ama diğer yandan Mursi'nin serbest bırakılıp görevine iade edilmesi isteniyor. Büyük bir çelişki yaşanıyor.

    BU OPERASYON MISIR ORDUSU İÇİN PSİKOLOJİK BİR EŞİK

    Nebahat Tanrıverdi (ORSAM OrtadoÄŸu uzmanı): Ordu'nun son 40 gün içerisinde gerçekleÅŸtirdiÄŸi en büyük operasyon bu oldu.Â*Bu operasyonda meydanlar boÅŸalana kadar da sürer. Çok kan dökülür büyük ihtimalle.Â*Ordu için bu mesele psikolojik bir eÅŸik.

    Mısır'da ordunun stratejik politikası ÅŸu: Ä°hvan'ı güvenliÄŸi tehdit eden bir Â*örgüt gibi gösterek böyle bir propaganda sürdürecek.

    OrtadoÄŸu'daki diÄŸer ülkeler açısından sonucu ne olur? Bu tartışma yaklaşık 1, buçuk yıldırÂ*tartışılıyor. Suriye ve Libya'daki yaÅŸananlar bu karamsarlığı arttırdı. DemokrasiÂ*çok kolay gerçekleÅŸecek bir süreç deÄŸildir. Otoriter sistemlerin demokratikleÅŸmesiÂ*çok zor bir süreç. Tunus bu noktada iyi bir örnek. Orada gösteriler sürse de hükümetÂ*görevden alınmadı. Seçim tarihi de yakın. DiÄŸer ülkeler için bunu söylemek mümkün deÄŸil.
    Mısır, Libya ve Suriye gibi... Demokratikleşme süreci devam edecek.

    Son 40 gündür pek çok arabuluculuk insiyatifi gerçekleştirildi ama hiç biri olumlu sonuçlanmadı. AB, Amerika'nın da yürüttüğü insiyatifler baş aktörleri bir masada birleştiremedi. Yakın zamanda buna yakın bir işaret görünmüyor.

    "Ä°hvan temsilcisinin evlere gireceÄŸimize sonuna kadar mücadele edeceÄŸiz" açıklaması önemli. Ä°hvan'ın nasıl adım atacağına baÄŸlı herÅŸey.Â*

    TÜRKİYE TAM DA ŞİMDİ İŞİN İÇİNDE OLMALI

    Prof. Dr. Hüseyin Bağcı (ODTÜ Öğretim üyesi):

    Türkiye'nin olayların içerisine müdahale olması önemli. Tam da ÅŸimdi Ä°hvan'ınÂ*Türkiye'nin düşüncelerine ihtiyacı var. ihvan ile ordu arasında bir diyalog sürecininÂ*baÅŸlaması gerek. Burada yapılacak anlaÅŸmada öne çıkan askerlerin mahkemede yargılanmaması olacak.Â*Batı genel anlamda ordunun arkasında. Buna ek olarak, Ä°ran, Katar, Suriye, Suud-i ArabistanÂ*Çin... Bunların en büyük korkusu Mısır'ın Ä°hvan ile Ä°slam ülkesine döneceÄŸi.

    Dünya tarihinde iç savaÅŸlar da hep böyle baÅŸlıyor. Masadakiler anlaÅŸamadığı süreceÂ*çatışma sürecek. Ä°hvan bulunduÄŸu pozisyonundan geri adım atmıyor. Demokrasiye geçiÅŸÂ*takviminde bir anlaÅŸmazlık var. Tam bu noktada Türkiye'nin iÅŸin içinde olmasıÂ*gerektiÄŸine inanıyorum. Ama başından beri Ä°hvan'ın yanında olduÄŸu için Batı içinÂ*iyi bir arabulucu görülmedi Türkiye. Bugün hükümet mesaisini buna harcayacağına eminim.

    Mısır'da iç savaÅŸa giden kutuplaÅŸma Mısır'ın geleceÄŸiyle ilgili. Burada iki güç var.Â*Biri askeri darbeye karşı olanlar, diÄŸeri de darbeyi yapanların pozisyonu. Darbe karşıtlarınınÂ*talepleri doÄŸrudur. Batı'nın genel anlamda yaÅŸadığı sorun Ä°slami hareketlerinÂ*demokrasiyi ortadan kaldıracağı korkusu. Ä°hvan ve yöneticilerinin bu konuda garantiÂ*vermeleri isteniyor. Ä°hvan yöneticilerinin biz demokrasi gömleÄŸini giydik demesiÂ*çok iyi olur.

    ÜLKEDE KISIR DÖNGÜ YAŞANIYOR

    Bora Bayraktar (Kültür Ãœniversitesi öğretim üyesi): Müslüman KardeÅŸlerin krizi durdurmak için yapabileceÄŸi tek ÅŸey teslim olmak.Â*Ama bunu yapabileceÄŸe de benzemiyor. Çünkü çok sayıda kan döküldü. OrduÂ*sıkıyönetim ilan edebilir, ülkenin durumunu içinden çıkılmaz hale getirebilir.Â*Kısır döngü yaÅŸanıyor ÅŸu an ülkede.

    Batı'nın baskıyı arttırması söz konusu deÄŸil.Â*Dostlar alışveriÅŸte gözüksün düşüncesiyle hareket edilecektir. Müslüman KardeÅŸler'e karşıÂ*büyük bir projenin uzantısı bu müdahale. Bu darbe Batı'nın desteÄŸi olmaksızınÂ*gerçekleÅŸtirebileceÄŸini düşünmüyorum. Mısır'ın kendi içerisindeki dinamiklerÂ*harekete geçerse orduya karşı hareket olursa o zaman bir deÄŸiÅŸim olabilir.

    İç savaş riski her zaman var. Bu tehlike yıllardır yaşanıyor. Yakın zamanda iç savaş beklemiyorum.
    Kaos ortamı olabilir ama bir bölünme beklemiyorum.

    İHVAN'I TERÖRİZE EDEREK SANDIKTAN UZAKLAŞTIRMAK İSTİYORLAR

    Doç. Dr. Mehmet Akif Okur (Ankara Strateji Enstitüsü Uzmanı):

    Şu anda Mısır'daki darbe rejiminin siyasi yol haritası belirginleşmeye başladı. Sisi yönetiminin göstericilere müdahalesi demokrasiye geçişsin geciktirilmesi için bir gösterge. Sisi yeni bir Mübarek dönemine kendisini hazırlamaya çalışıyor. Ama eninde sonunda Mısır'da sandığa gidilecek. Bu yüzden Müslüman Kardeşlerin de terörize edilmesi gerek. Bu müdahale de bunun bir hazırlığının yapıldığını gösteriyor. Kısa süre sonra sokak çatışmaları yaşanır. Sisi yönetimi de sıkı yönetim, olağanüstü hal ilan edecektir. Sisi gittikçe ipleri daha çok eline geçiriyor. Bunda uluslararası toplumun suskunluğunun etkisi büyük. Ortadoğu yaşanan krizleri görmeyi engelleyici İslamifobik unsurları kullandılar. Ortadoğu'da seçimle gelmiş olsa bile kaos bile yaratsa otoriter rejimlerin Batı'nın çıkarları için daha iyi düşüncesi hakim şu an. Çifte standarta ne kadar tahammül edilebilir? Ama Müslüman Kardeşler'in direnişe devam etmesi lazım. Yürekten ve zihinler üzerine bir mücadele yaşanıyor Mısır'da. Kabus senaryosuna dönüşmeden aktörlerin müdahale etmeleri ve sandık yolunun açık tutulması lazım.

    ARAPLARIN DEMOKRATÄ°K HAK ARAYIÅžINA Ä°ZÄ°N VERÄ°LMÄ°YOR

    Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Ãœniversitesi Öğretim Ãœyesi):Â*Mısır'ın Ä°ngilizler tarafından iÅŸgalinden bugüne gelen süreç Mısır'ın hala tehlikede olduÄŸunu gösteriyor. Ä°ngilizlerin Mısır'ı iÅŸgali anayasal sistemin oluÅŸmasın engel olmuÅŸtu. 1. Dünya Savaşı'ndan sonra Batılı devletler manda yönetimlerini sürdürdü. 2. Dünya Savaşı'nın ardından da kendisine güdümlü o ülkenin aÅŸiretlerini iktidara getirdi. Mısır'da da benzer bir durum yaÅŸandı. Mısır'ı 1952'den beri darbeciler yönetiyor. Bugüne kadar bakıldığında Mısır'ın hangi meselesi çözülmüş, kaydadeÄŸer ne baÅŸarı saÄŸlanmış?

    Onuru kırılan bir halktan bahsediyoruz. Eğitim seviyesi çok düşük ama bugün neredeyse tüm kentlerde halk sokağa dökülmüş ve demokratik hak arayışı içinde. Bakın İhvan yöneticileri çıkıp şeriat istiyoruz demiyor demokrasi istiyoruz diyor. Bu Arap halklarının artık demokratik hak arayışı içine girdiğinin bir göstergesidir. Ancak Arap ülkelerinin kendi gelecekleriyle ilgili karar vermelerine izin verilmiyor, Batı'dan destek bulamıyorlar. İhvan kurulduğu günden beri siyasal bir örgüt gibi hareket etti. Yoksullara el attı, onların çocuklarını yetiştirdi. Bugün doktorlar sendikası İhvan'a destek oluyorsa bu sebepledir. Bunun gibi çok insan yetiştirdi İhvan.

    Mısır'da üç büyük güç var: El Ezher, Ä°hvan ve ordu. Ezher ÅŸu an sessizliÄŸini koruyor. Ä°hvan ile asker de karşı karşıya getiriliyor. Bu anne ve baba ile çocukların karşı karşıya getirilmesi demektir. Mısır'ın AfganistanlaÅŸmasından korkuyorum. Darbeye destek verenler kaybedeceklerdir. Bugün Selefiler büyük güç kaybetmiÅŸtir. Ä°hvan'ın kurucusu Muhammed Abduh suikaste kurban gitti, Seyyid Kutub idam edildi. Åžimdi de Ä°hvan liderlerine yönelik suikastler ya da tutuklamalar olabilir. Bu ÅŸekilde Ä°hvan destekleyicilerini sindirmeye çalışacaklardır.Â*

    Daha önceki bir mülakatımda "Mısır'da ordunun başında ÅŸu an Mübarek'in generalleri var" demiÅŸtim. Mısır halkının karşısında olmaya devam ediyorlar. Bu da Ä°srail'i hiç olmadığı kadar sürekli hale getiriyor. Arap Baharı'yla Arapların kurmuÅŸ olduÄŸu istikrar bozulmuÅŸ oldu. Eskiyen rejimler yeniden taze kan alarak yollarına devam etmesi saÄŸlanmış oldu.Â*

    SANDIÄžA GÄ°DEN YOLUN TEMÄ°ZLENMESÄ° LAZIM

    Prof. Beril DedeoÄŸlu (Galatasaray Ãœniversitesi Öğretim Ãœyesi):Â*

    Hem Ä°hvan ile hem iktidarlarla baÄŸlantıları olan taraflar bu iki kesimi biraraya getirmelidir. Sandığa giden yolun temizlenmesi lazım. Önce dışarıdan büyük bir baskı uygulanmalı. Ya da darbe yapanlara bir darbe yapılacaktır.Â*

    MISIR BÜYÜKELÇİSİ BOTSALI'DAN İTİDAL ÇAĞRISI

    Bu arada Türkiye'nin Mısır Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, bütün çevreleri itidale davet etti. Vatandaşlarımıza dönük olağan dışı bir müdahale olmadığını kaydeden Botsalı, "Ülkede durum son derece gergin. Mısırlıların arasına kan girmesi Türkiye için hiç iyi değil. Türkiye olayların yatışması için çalışmasını sürdürecektir. Türk fabrikalarını çalışmalarını sürdürecek. Bayram nedeniyle bir çok Türk şu an Türkiye'dedir. Şu Mısır'daki vatandaşlarımızı olumsuz etkileyecek bir durum beklemiyoruz" dedi.

    Kaynak: Haber7





    Mısır'da bir iç savaş yaşanabilir mi? Yorumları