DoÄŸu Türkistan'da güvenlik önlemleri arttı   Konuyu açan: Tavanarasi   Ä°lk Mesaj: 06-27-2013 (14:28)   Son Mesaj: 06-27-2013 (14:28)    Cevap: 0    Gösterim: 466  

    06-27-2013

    Doğu Türkistan'da güvenlik önlemleri arttı

    Doğu Türkistan'da güvenlik önlemleri arttı
    Doğu Türkistan'da güvenlik önlemleri arttı

    Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesinin Turfan vilayetine bağlı Lukçün bölgesinde dün meydana gelen ve 27 kişinin ölümüyle sonuçlanan çatışmanın ardından bölgede güvenlik önlemleri artırıldı.

    Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesinin Turfan vilayetine bağlı Lukçün bölgesinde dün meydana gelen ve 27 kişinin ölümüyle sonuçlanan çatışmanın ardından bölgede güvenlik önlemleri artırıldı. Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesinin Turfan vilayetine bağlı Lukçün bölgesinde dün meydana gelen ve 27 kişinin ölümüyle sonuçlanan çatışmanın ardından bölgede güvenlik önlemleri artırıldı.

    Yetkililer, bölgede soruşturmanın devam ettiğini, bu nedenle yoğun güvenlik önlemi olduğunu belirtirken, Urumçi'de hayat normal seyrinde devam ediyor. Urumçi'de yaşayanlar bu konuda genelde yorum yapmaktan kaçınırken, yetkililer de konu hakkında açıklama yapmıyor.

    Eyalet başkentinde bu tür olayların ardından genelde güvenlik önlemleri artırılırken, dünkü çatışmadan sonra Urumçi'de bir gerginlik gözlenmiyor.

    Ülke basınında yer alan haberlerde, Urumçi'ye 280 kilometre mesafedeki ve Uygurlar tarafından Piçan olarak adlandırılan kasabanın bağlı olduğu Şanşan ilçesine çok sayıda güvenlik gücünün sevkedildiği, kaçakların yakalanması için Lukçün'e (Piçan) giden yollarda kontrolün sürdüğü belirtildi. Ayrıca bölgenin çevresinin kordon altına alındığı ve polisin devriye görevi yaptığı ifade ediliyor.

    Yetkililer, olaya ilişkin soruşturmanın sürdüğünü belirtirken, basında çıkan haberlerde, bu yılın başında Lukçün kasabasında (Piçan) bir mağazaya yapılan saldırıyla ilgili polisin inceleme yaptığı, bunun da olayı tetiklemiş olabileceği yorumları yer aldı.

    Â*Olayla ilgili 3 kiÅŸi tutuklandı

    Olayın meydana geldiği kasaba nüfusunun yüzde 90'ını Uygur, yüzde 10'unu ise Han ve çeşitli azınlıklar oluşturuyor. Çin basınında olayın "ayrılıkçı bir saldırı" olduğu yönünde haberler yer alıyor ve bölgede geçmişte yaşanmış olaylar hatırlatılarak, "Sincan'ın bu tür dış kaynaklı olayların birincil hedefi olduğu" iddia ediliyor.

    Olayın dün sabah meydana geldiğini belirten yetkililer, "bazı kişilerin kasabanın hükümet binası, karakolu ve bir inşaat alanının" bulunduğu bölgeye saldırdığını kaydetti. Olayda 9'u güvenlik gücü, 8'i hükümet görevlisi ve sivil olmak üzere 17 kişinin öldüğü belirtilirken, 10 kişinin de polis tarafından vurularak hayatını kaybettiği, olaya ilişkin üç kişinin tutuklandığı ifade ediliyor.

    Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesinde bir hafta önce de "şiddeti teşvik ettikleri" suçlamasıyla 11 kişiye altı yıla kadar çeşitli hapis cezaları verilmişti.

    Bölgede ayrıca nisan ayında Kaşgar'ın Baçu kasabasında üç kamu görevlisinin bir evde çok sayıda delici ve kesici alet tespit ettiği gerekçesiyle başlayan olaylarda 21 kişi hayatını kaybetmişti.

    Sincan'da en büyük olay 2009 temmuzun da yaşanmış ve eyalet başkenti Urumçi'de 200'ye yakın kişi yaşamını yitirmişti.

    AA





    Doğu Türkistan'da güvenlik önlemleri arttı Yorumları