Hristiyan dünyasında 959 yıl sonra bir ilk!   Konuyu açan: Savrozi   Ä°lk Mesaj: 03-19-2013 (13:30)   Son Mesaj: 03-19-2013 (13:30)    Cevap: 0    Gösterim: 431  

    03-19-2013

    Hristiyan dünyasında 959 yıl sonra bir ilk!

    Hristiyan dünyasında 959 yıl sonra bir ilk!
    Hristiyan dünyasında 959 yıl sonra bir ilk!

    1054 yılında ayrılan Katolik ve Ortodoks kiliseleri arasında tarihi adım... Papa Francesco, aralarında yabancı liderlerin de bulunduğu yüz binlerce insanın katıldığı törenle göreve başlarken, törene Rum Ortodoks Kilisesi lideri Bartolomeos da katılarak bir ilki gerçekleştirdi.

    1054 yılında ayrılan Katolik ve Ortodoks kiliseleri arasında tarihi adım... Papa Francesco, aralarında yabancı liderlerin de bulunduğu yüz binlerce insanın katıldığı törenle göreve başlarken, törene Rum Ortodoks Kilisesi lideri Bartolomeos da katılarak bir ilki gerçekleştirdi. Papa 16. Benedikt'in emekliye ayrılma kararının ardından seçilen Papa Francesco, aralarında yabancı liderlerin de bulunduğu yüz binlerce insanın katıldığı törenle göreve resmen başladı.

    İlk Cizvit papa Francesco, sadelik yanlısı olduğunu kurşun geçirmez Papamobil aracı yerine sıradan beyaz bir ciple Aziz Peter Meydanı'na gelerek gösterdi. Meydandaki halkı selamlamak için sık sık duran Papa, kendisine uzatılan bebekleri öptü. Papa, Papa 16. Benedikt'in giydiği lüks kırmızı makosen ayakkabıları da tercih etti.

    KATOLÄ°K VE ORTADOKS KÄ°LÄ°SESÄ° ARASINDA TARÄ°HÄ° ADIM

    1054 yılında ayrılan Katolik ve Ortodoks kiliseleri arasında tarihi bir adım atılıyor.Â*Törene Rum Ortodoks Kilisesi lideri Bartolomeos da katılarak bir ilki gerçekleÅŸtirdi.

    Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos, Papa Fransuva'nın tahta oturması törenine katılmak üzere dün Vatikan'a gitti. Bu gelişme, iki kilise arasında 959 yıldır kapalı olan kapıları açmak için tarihi bir adım olarak değerlendiriliyor.

    ‘SEVE SEVE GÄ°DÄ°YORUM'
    Dün öğle saatlerinde özel uçakla Vatikan'a giden Patrik Bartholomeos, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir İstanbul Patriği'nin ilk defa Papa devir teslim törenine katıldığını ve Patrikhane'yi temsil edeceğini belirten Bartholomeos "İçimden geldi seve seve gitmek istedim. Son senelerde gelişmekte olan ilişkilerimizin altını çizmek istiyorum. Bu konuda ümitliyiz" dedi.

    ‘ORTODOKSLAR ADINA...'
    "Roma'yla olan ilişkilerimiz çok iyi safhadadır. Her sene iki defa heyet olarak ziyaret ediyoruz" ifadelerini kullanan Bartholomeos, "Meclisimizin de kararıyla seyahate çıktım. Ortodokslar adına kendisine ben hitap edeceğim. Daha önce temsilciler gidiyordu. Ümit ediyoruz ki bu ilişkiler pekiştirilecek" diye konuştu.

    RUHBAN OKULU
    "Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılması konusundaki çalışmalarla ilgili sizinle resmi bir temasta bulunuldu mu?" şeklindeki soruya ise Patrik şu yanıtı verdi: "Maalesef kurulmadı. Üzülüyoruz. Çünkü Patrikhanemiz Ruhban Okulu konusunda tabii ki muhatap alınmalı. Bizim okulumuz. Bu konuda çok konuştuk, çok bekledik. Hâlâ bekliyoruz. Bizim bilmediğimiz ve Başbakanımızın bildiği bir şey olsa gerek ortada; onun için en iyisi kendisinden bu bilgiyi isteyin." Ermeni Patrikhanesi Genel Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan da törene katılmak üzere Roma'ya gitti.

    132 ülkeden temsilci katılacak

    * Geçen hafta seçilen Papa Fransuva, Aziz Petrus Meydanı'nda bugün düzenlenecek ayinle resmi olarak göreve başlamış olacak.
    * Ayin için 1 milyon kişinin İtalya'nın başkenti Roma'ya akın etmesi bekleniyor.
    * Ayine 132 ülke delegasyon gönderecek. Türkiye'yi Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ temsil edecek.
    * Papa Fransuva, Buenos Aires Başpiskoposu'yken kullandığı armaya Papalığı çağrıştıran semboller ekletip kullanacak.
    * Yüzüğü ise altın kaplama gümüş olacak.
    * Avrupa Birliği'nin insan hakkı ihlali nedeniyle seyahat yasağı uyguladığı Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe de törene katılacak.
    * Geçmişteki papalar ahşap tahtlarla taşınıyordu; 16'ncı Benedikt Papalığa ait araçla meydana gelmişti, Papa Fransuva'nın ise yürüyerek geleceği tahmin ediliyor.

    ‘Yeni bir sayfa açılıyor'

    Fener Rum Patrikhanesi Sözcüsü Peder Dositheos, Bartholomeos'un Vatikan'daki törene katılmasını HABERTÜRK'e değerlendirdi: "Bu ziyaret, 1054 yılından bu yana, yani iki kilisenin ayrılma tarihinden bu yana bir ilk olacak. Patrik'in törene katılımı Ortodoks ve Katolik Kilisesi arasında yepyeni bir tarih sayfası açılması anlamına geliyor."





    Hristiyan dünyasında 959 yıl sonra bir ilk! Yorumları