'Mahkum X' ile ilgili cevapsız kalan sorular   Konuyu açan: Tavanarasi   İlk Mesaj: 02-14-2013 (14:29)   Son Mesaj: 02-14-2013 (14:29)    Cevap: 0    Gösterim: 538  

    02-14-2013

    'Mahkum X' ile ilgili cevapsız kalan sorular

    'Mahkum X' ile ilgili cevapsız kalan sorular
    'Mahkum X' ile ilgili cevapsız kalan sorular

    İsmi ve hakkındaki suçlamalar konusunda resmi açıklama yapılmayan ''Mahkum X''in İsrail'de cezaevinde öldüğü haberi, MOSSAD'a ilişkin soruları gündeme getirdi.

    İsmi ve hakkındaki suçlamalar konusunda resmi açıklama yapılmayan ''Mahkum X''in İsrail'de cezaevinde öldüğü haberi, MOSSAD'a ilişkin soruları gündeme getirdi. Avustralya basının ortaya çıkardığı, ismi ve hakkındaki suçlamalar konusunda resmi açıklama yapılmayan ''Mahkum X''in İsrail'de cezaevinde öldüğü haberi, diğer ülkelerde Mossad etkisinin boyutu konusunda soru işaretleri doğurdu.

    Avustralya resmi yayın kuruluşu ABC'nin ayrıntılarıyla verdiği haber, İsrail ve Avustralya hükümetleri tarafından doğrulanırken, aylarca kaldığı hücresinde ölü bulunan, açıkça intihar ettiği düşünülen, hem İsrail hem Avustralya vatandaşı ''Mahkum X''in, İsrail gizli servisi Mossad için çalıştığı yönünde söylentiler çıktı.

    ABC'nin haberi, İsrail hükümetinin, konuyla ilgili olarak iki yılı aşkın bir süre sansür uygulamasının ardından olayı aydınlatırken, Avustralya hükümetini de meseleyi bildiğini, ancak gizli tuttuğunu itiraf etmeye zorladı ve diğer ülkelerde Mossad etkisinin boyutu konusunda da soru işaretleri doğurdu.

    ABC'nin haberinde kimliği Ben Zygier olarak verilen ''Mahkum X'', Melbourne'ün önde gelen Yahudi ailelerinden birinin üyesi. İsrail haberden bir gün sonra ilk kez dün böyle bir mahkumun varlığını kabul ederken, Avustralya da bugün çifte vatandaşın 2010 yılı Şubat ayında güvenlik suçlamalarıyla tutuklandığı, sonrasında öldüğü bilgisini aldığını kabul etti.

    Avustralya Dışişleri Bakanı Bob Carr, bakanlığının Zygier'in tutuklanması ve ölümüyle ilgili nasıl bir yöntem izlediği konusunda soruşturma yapılması emri verirken, olay, Avustralya hükümetinin, vatandaşının haklarını korumaktaki başarısızlığıyla ilgili de soru işaretleri ortaya koyuyor.

    Carr öte yandan ''Mahkum X'' kimliğini, neden hapsedildiği ve Mossad için çalışıp çalışmadığı konularını açıklığa kavuşturmadı.

    Bob Carr, Zygier'in avukat seçimi, kendisine kötü muamele edilmeyeceği konularında teminatlar aldıklarını, tutuklanmasından ailesinin haberdar edildiğini belirtirken, ''Mahkum X''in nasıl ve neden intihar ettiğini bilmediğini kaydetti.

    Avustralya hükümeti sadece ''Mahkum X''in Avustralya pasaportu üzerinde Ben Allen isminin bulunduğu, Ben Alon olarak da tanındığını açıkladı.

    Olayı soruşturmakla görevlendirilen, Avustralya Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Peter Varghese de ''Mahkum X''in Avustralya'nın istihbarat ajansı ASIO'nun soruşturması altında olduğu yönünde basında çıkan haberlerle ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

    ASIO soruşturması

    Avustralya'da Fairfax Media bugün, Zygier'ın, ASIO'nun 2010 yılı başında İsrail adına casusluk yaptığı şüphesiyle soruşturduğu hem Avustralya hem İsrail vatandaşı olan 3 kişiden biri olduğunu iddia etti.

    ABC'ye göre, 34 yaşındaki Zygier 2000 yılında İsrail'den Avustralya'ya gelmişti.

    Haberde, İsrailli bir kadınla evli olan, 2 çocuk babası Zygier'in, dönemin Başbakanı İzhak Rabin'e 1995'de suikast düzenleyen aşırı sağcı Yahudi Yigal Amir için tasarlanan hücrede kendisini astığı iddia ediliyor.

    İsrail basınında, Zygier'in, bir çeşit vatana ihanet suçu işlediği gerekçesiyle hapsedildiği yönünde spekülasyonlar yer aldı.

    Avukat Avigdor Feldman, İsrail'in Channel 10 televizyonuna yaptığı açıklamada, Zygier ile hücresinde ölümünden bir ya da iki gün önce görüştüğünü, dengeli ve mantıklı görünen Zygier'in hakkındaki ''ciddi'' suçlamaları kabul etmediğini, ceza indirimi pazarlığı yapmayı düşündüğünü söyledi.

    İsrail televizyonu ayrıca Zygier'in İsrail'in en prestijli hukuk şirketlerinden Herzog Fox & Neeman'ın uluslararası iş departmanında katip olarak çalıştığını duyurdu. Şirketin sahiplerinden biri olan İsrail Adalet Bakanı Yaakov Neeman ise parlamentoya, meseleden haberi olmadığını, iddiaların soruşturulması gerektiğini söyledi.

    ''Mahkum X'' ile ilgili bilgi, 2010 yılı Haziran ayında İsrail'in Ynet internet sitesinde çıkan, ancak daha sonra gizemli bir şekilde, açıkça İsrail'in ordu sansürünün baskısıyla kaldırılan haberle kısa bir süreliğine kendisini göstermişti.

    Ynet iki hafta önce de, 27 Aralık 2010 tarihinde hücre hapsindeki bir mahkumun intihar ettiğini duyurmuştu. Bu haber de apar topar kaldırılmıştı.

    ''Mahkum X''in cenaze töreni için internette 2010 yılı Aralık ayında çıkan ölüm ilanı da mevcut. İlanda ''Mahkum X'', Melbourne'deki B'nai B'rith Karalama-Karşıtı Komisyonu'nun yöneticilerinden Geoffrey Zygier'in oğlu olarak listeleniyor.

    Zygier'ın babası ve amcası Willy Zygier, konuyla ilgili olarak yorum yapmadılar.

    Kaynak: AA





    'Mahkum X' ile ilgili cevapsız kalan sorular Yorumları