ABD´de Müslüman-Hristiyan dayanışması   Konuyu açan: yurtdisihaber   İlk Mesaj: 04-11-2012 (12:44)   Son Mesaj: 04-11-2012 (12:44)    Cevap: 0    Gösterim: 752  

    04-11-2012

    ABD´de Müslüman-Hristiyan dayanışması

    ABD´de Müslüman-Hristiyan dayanışması
    ABD'nin California eyaletine bağlı Sacramento kentinde Müslümanlar, Paskalya'da kilisesiz kalan Hristiyanlara kucak açtı.

    Sacramento Bee gazetesi, kullandıkları kilise binasının kira kontratının dolması üzerine Paskalya'da kilisesiz kalan Spiritual Life Center of Sacramento (SLCS) adlı Hristiyan cemaatinin imdadına Sacramento Area League of Associated Muslims (SALAM) adlı Müslüman cemaatin yetiştiğini duyurdu.

    Pioneer Christian Church adlı kiliseden kiraladıkları alanı son 12 yıldan beri kilise olarak kullanan 500 üyeli SLCS Hristiyan cemaatinin 31 Mart tarihinde kilise binası için yaptıkları kira sözleşmesinin dolması üzerine kilisesiz kaldığı belirtilen haberde, cemaatin üyelerinin en çok rağbet ettiği Paskalya Pazarı kutlamasını SALAM Toplum Merkezi'nin camisinde yaptığı belirtildi.

    Camide Paskalya ayini düzenlenmesi süreci

    Huffington Post adlı internet gazetesinin, Sacramento'daki çeşitli medya kuruluşlarına dayanarak verdiği habere göre camide paskalya ayini düzenlenmesi süreci şöyle gelişti.

    Geçici bir toplantı yeri bulmak amacıyla umutsuz bir çaba içine girdikten sonra çözümü rüyasında gördüğünü anlatan Rahip Michael Moran, KXTV televizyon kanalına yaptığı açıklamada, ''Çaresizlik içinde Paskalya kutlamasını düzenleyecek bir yer arıyorduk. Derken bir rüya gördüm. Rüyamda bir gazetede ''Camide Paskalya'' başlıklı bir yazı gözüme çarptı. Uyandığımda kendi kendime (bu hiçbir zaman olmayacak) dedim'' diye konuştu.

    Yine de şüphelerini bir kenara bırakan Moran, SALAM adlı Müslüman kuruluştan Metwalli Amer'i arayarak Paskalya'da SALAM Cemaat Merkezi'ni kullanmak için izin istedi.

    CBS Sacramento televizyonu, Müslüman kuruluşun daha önce Müslüman olmayan kişilerin cami içine girmelerine izin vermemesine karşın, Amer'in SALAM yönetim kuruluna danıştıktan sonra cami binasını Paskalya'da Hristiyanlara açmaya karar verdiğini bildirdi.

    Ancak bu durum tüm Hristiyanlarca hoş karşılanmadı. KCRA 3 News televizyon kanalına konuşan Elk Grove kentindeki New Season Christian Workshop Center adlı Hristiyan cemaatinin üyesi Michael Tate, söz konusu kutlamanın, insanları Kur'an'ın Hristiyanlıkla uyumlu olduğuna inanmaya sevk ettiği için yanıltıcı olduğunu ileri sürdü.

    Ancak Tate'in itirazları SLCS cemaati üyelerinin 8 Nisan Pazar günü, biri saat 08.30'da, diğeri saat 11.00'de düzenlenen Paskalya ayinlerine akın akın gelmelerine engel olmaya yetmedi.

    Kutlamaların ardından Islamophobia Today adlı elektronik gazeteye konuşan Amer, ''Bu, İslam dininin gerçekten barışı esas alan mahiyetini yansıtıyor. Ben dinler arası çalışmaları savunuyorum'' dedi.

    Cami sözcüsü Adnan Syed de CBS Sacramento televizyonuna yaptığı açıklamada, ''İnsanların her taraftan sadece bu eşsiz olaya tanık olmak için geldiğini duyuyorum ve bunun bir parçası olduğumuz için mutluyum'' dedi.

    Rahip Moran da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, iki dini toplum arasında oluşan işbirliğinin elde ettiği başarının, SLCS Hristiyan cemaatinin Paskalya'yı kutlamak için bir yer bulmayı amaçlayan asıl hedefinin de ötesine geçtiğini söyledi.

    Rahip Moran KXTV'ye yaptığı açıklamada, ''Bizim görevimiz daha başından beri farklı inanç geleneklerini, yardımseverliği amaçlayan girişimlerde bir araya getirmekti. Dalay Lama'nın söylediği şu sözü çok beğenirim: (Dünya dinleri arasında barış sağlanana kadar dünyaya hiçbir zaman barış gelmeyecek). Bence bu, barış yönünde atılmış böylesi adımlardan biri'' dedi.




    ABD´de Müslüman-Hristiyan dayanışması Yorumları