Türkmenistan´da siyasi partiler yasası onaylandı   Konuyu açan: Gurbetten   İlk Mesaj: 01-13-2012 (09:50)   Son Mesaj: 01-13-2012 (09:50)    Cevap: 0    Gösterim: 1407  

    01-13-2012

    Türkmenistan´da siyasi partiler yasası onaylandı

    Türkmenistan´da siyasi partiler yasası onaylandı
    Türkmenistan´da siyasi partiler yasası onaylandı

    Tek partinin 20 yıldır hakim olduğu Türkmenistan'da çok partili sisteme geçiş yasası Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov tarafından onaylandı.

    Böylece bağımsızlığını kazandığı 1991 yılından bu yana tek partinin hakim olduğu Türkmenistan'da demokratikleşme yolunda önemli bir adım atılmış oldu.

    Türkmenistan Meclisi tarafından kabul edilen siyasi partiler yasası Devlet Başkanı Berdimuhamedov tarafından onaylanarak resmi gazetede yayınlandı.

    Yeni yasayla, ülkede siyasi parti kurmanın hak ve yükümlülükleri kanunlaştı. Yeni yasada vatandaşların siyasi düşüncelerine göre parti kurabileceği belirtilirken, siyasi partilerin amaçlarının referandumlara, başkanlık seçimlerine, milletvekili ve yerel yönetim seçimlerine katılmak olduğu belirtiliyor.

    Yasaya göre, Toplam 9 kurucu üye tarafından kurulabilecek siyasi partilerin ilk kurultayında en az bin delege sayısına ulaşması gerekiyor. Parti kurma çalışmalarının Adalet Bakanlığı üzerinden yürütüleceği kaydedilirken, 18 yaş üzeri vatandaşların siyasi partilere üye olabileceği ve asker, polis ve savcı gibi güvenlik birimleri çalışanlarının herhangi bir siyasi faaliyet içerisinde yer alamayacağı yasada yer alıyor.

    Parti yapılanmasının sadece Türkmenistan sınırları içerisinde kurulması gerektiği belirtilen yasaya göre, partilerin mali yapılanması da sadece Türkmen bankaları üzerinden yürütecek.

    Devlet Başkanı Berdimuhamedov, aşama-aşama çok partili döneme geçilmesi gerektiğini ilk kez Şubat 2010 tarihinde Bakanlar Kurulu toplantısında dile getirmişti.

    12 Şubat'ta yapılacak başkanlık seçimine aday olan Berdimuhamedov, seçmenlere yönelik propaganda konuşmasında, ülkesinde bağımsız medya ve yeni siyasi partilerin kurulacağını kaydederek, "Bizim halkı birleştirecek ve insanları yaratıcı çalışmalara teşvik edecek partilere ihtiyacımız var" demişti.

    Türkmenistan'da 20 yıldır Türkmenistan Demokratik Partisinin (TDP) başkanlığını Devlet Başkanı Berdimuhamedov yapıyor.




    Türkmenistan´da siyasi partiler yasası onaylandı Yorumları