Göcmensiz olmuyor...   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 08-26-2010 (01:26)   Son Mesaj: 08-26-2010 (01:26)    Cevap: 0    Gösterim: 1006  

    08-26-2010

    Göcmensiz olmuyor...

    Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger’in Avusturya’nın 2030 yılına kadar 100.000 yeni göçmene ihtiyacı olduğuna yönelik açıklaması beraberinde büyük bir tartışmayı beraberinde getirdi.

    Spindelegger, Avusturya toplumunun hızlı bir şekilde yaşlandığını, 2030 yılına kadar nüfusun %30’unun 60 yaşın üzerinde olacağını ve bazı meslek alanlarında genç ve dinamik eleman açığının oluşacağını ifade etti. Eğer bu sayıya ulaşılmazsa 2030 yılında sosyal Avusturya’nın sosyal ve sağlık sisteminin çökeceğinin altını çizen Spindelegger’in açıklamaları, hükümetin gündeminde olan ama henüz üzerinde yoğun çalışılmayan Avusturya’ya göçmen alımını düzenleyecek Rot-Weiss-Rot kartı uygulamasını da gündeme taşıdı. İşişleri Bakanı Maria Fekter’in 2010 yılında hayata geçirmek istediği uygulama sosyal temsil kurumları engeline takılmıştı. Bazı ülkelerde yıllardır uygulanmakta olan sisteme göre eleman açığı olan alanlara kalifiye göçmenler alınarak hem eleman açığı kapatılacak, hem de sistemli bir entegrasyon çalışması yapılacak. AMS kayıtlarına göre Avusturya’da özellikle turizm, garsonluk, aşçılık, elektrikçilik alanlarında yoğun eleman açığı bulunuyor. Açıklamalar diğer bakanlıklar ve Ticaret Odası tarafından desteklenirken, işçi odaları ve Avusturya Sendikalar Birliği (ÖGB) konuya temkinli yaklaşıyor.



    Rot-Weiss-Rot Kart Neler Getirecek

    Rot-Weiss-Rot kart Avusturya’ya göçmen alımının sistemli bir şekilde yürütülmesini öngörüyor. Uygulamaya göre göçmenler belli kriterlere göre kabul edilecek. Göçmenlerin eleman açığı bulunan alanlarda istihdam edilmesi öngörülüyor. Rot-Weiss-Rot kart yüksek kalifiye gerektiren iş alanları için de önem arz ediyor. Kart uygulaması ile Avusturya’ya gelen göçmenler için özel entegrasyon tedbirleri de hayata geçirilecek. Bunlardan biri de ülkeye gelmeden önce Almanca eğitim alınması şartı. Bu sayede özellikle 2015 yılından itibaren artacak genç istihdam ihtiyacı karşılanırken entegrasyon sorunu da aşılmaya çalışılacak.



    İşçi Odaları ve Sendikalar Birliğinden Plana Tepki

    Avusturya İşçi Odaları Başkanı Herbert Tumpel Spindelegger’in açıklamaları ve Rot-Weiss-Rot Kartı uygulamasına tepki gösterdi. İstihdam için Avusturyalılara öncelik verilmesini isteyen Tumpel işçi getirmek yerine elimizdeki işçilere meslek eğitimi imkânlarını artıralım dedi. Tumpel’in FPÖ benzeri bu açıklamaları şaşkınlık yarattı. Avusturya Sendikalar Birliği ise yurtdışından göçmen gelmesinin çalışma ücretlerini ve sosyal seviyeyi düşüreceğini savundu.



    Genç Nüfus ve Nüfus Artışı İçin Umut Göçmenler

    Avusturya nüfusunun hızlı bir şekilde yaşlanması yakın zamanda birçok sosyal problemi de beraberinde getirecek. Şu anda 8,34 milyon olan Avusturya nüfusu Statistik Austria verilerine göre 2050’de 9,5 milyona yükselecek. Ancak bu nüfus artışıyla birlikte yaşlı nüfusun da artacağı tahmin ediliyor. 2010 yılında 41,1 olan ortalama yaş, 2050 yılında 46,9’a yükselirken 60 yaz üzerindeki nüfus oranı %34,2’ye çıkacak. Bu durum özellikle istihdam ve sosyal sistem için büyük problemleri de beraberinde getirecek. Elde olan tek çözüm yolu ise doğum oranının yüksek olduğu göçmenler. Bunun bir kanıtı da nüfus artışının en yüksek olacağı ve göçmenlerin en yoğun olarak bulundukları Viyana. Hatta bazı uzmanlar nüfus dengesinin korunması için göçmenlerin bile yeterli olamayacağı görüşündeler.



    Kalifiye Eleman İhtiyacı İçin Avusturya’da Eğitim Gören Yabancı Öğrenciler

    Avusturya’da üniversite eğitimi için gelen üçüncü ülke vatandaşları eğitimlerini bitirdikten sonra eğer anahtar işçi olarak kalma imkânı bulamazlarsa ülkelerine dönmek zorundalar. Bu durumun Avusturya için bir kayıp olduğu birçok siyasi çevre tarafından dile getirilmişti. Hazırlanan yeni bir kanun tasarısında bu uygulamanın değiştirileceği açıklanmıştı. Son tartışmalar bu durumu yine gündeme taşıdı. Avusturya Bilim Bakanı Beatrix Karl APA’ya yaptığı açıklamada Avusturya’da eğitim gören üçüncü dünya ülkesi vatandaşlarının Avusturya için bir şans olduğunu ifade etti. Karl açıklamasında iyi eğitimli eleman ihtiyacı varken, Avusturya’da eğitimini almış öğrencileri geri göndermenin yanlış olduğunu ifade etti. Anahtar işçi uygulamasının alt maaş sınırı nedeniyle bir engel olduğuna değinen Bakan Karl bu öğrencilere Avusturya’da kalma şansı tanınması gerektiğini vurguladı.

    Benzer açıklamalar Viyana Ticaret Odası Yabancılar Danışmanı Sami Akpınar’dan da geldi. Akpınar Die Presse gazetesine yaptığı açıklamada Avusturya’da şu anda yaklaşık 3000 Türk öğrencinin eğitim gördüğünü ve Avusturya’nın eğitimlerine finansal katkıda bulunduğu bu öğrencileri eğitimlerinden sonra ülkelerine gönderdiğini ifade etti. Bu durumun Avusturya için bir kayıp olduğunu vurgulayan Akpınar entegrasyon sorununu aşmış bu öğrencilerin Avusturya’da kalma şansı elde etmeleri gerektiğini belirtti.




    Göcmensiz olmuyor... Yorumları