Ögrencilere müjde....   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 06-19-2010 (03:22)   Son Mesaj: 06-22-2010 (22:32)    Cevap: 1    Gösterim: 1710  

    06-19-2010

    Avusturya da ögrencilere calisma ve oturma müsadesi

    Avusturya da ki ögrenim gören Türk ögrencilerinin baslica SIKINTILARINDAN biri olan " calisma müsadesi " sorununu, Salzburg üniversitesinde ögretim üyesi olan Dr. Metin Akyürek ögrencilerin sürekli oturum ve calisma izni alabileceklerini acikladi. 1 yil ayni isverenle calismasi halinde ögrencinin vizesini isci vizesine cevirebilecegini söyledi. Genis aciklamayi asagidaki videoda izleyebilirsiniz ;

    [FLV]http://video.ak.facebook.com/cfs-ak-snc4/33320/262/127951777237326_37305.mp4[/FLV]




    Avusturya da ögrencilere calisma ve oturma müsadesi Yorumları



      Permalink - Mesaj no 1  06-22-2010, 22:32

    Ögrencilere müjde....


    Avusturya’da eğitim gören Türk öğrencilerin, istemeleri durumunda okul bitiminde bu ülkede kalabilecekleri belirtildi. Salzburg Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Metin Akyürek, bu konuda Avusturya İçişleri Bakanlığı ile müzakerelerinin son aşamasına geldiklerini ve bundan sonra Avusturya’da öğrenci olan Türk vatandaşlarının bir kısmının çalışma ve sürekli oturma izni alabileceklerini açıkladı.

    ANKARA ANLAŞMASI

    Avusturya’da öğrenim gören Türk vatandaşlarına şimdiye kadar yarım gün çalışma izni veriliyordu. Ancak bu izin oturma müsaadesi için geçerli olmuyordu. Bu nedenle Türk öğrenciler her yıl “öğrenci oturma izni” alabiliyorlardı. Aynı zamanda avukat da olan Metin Akyürek, Türk öğrencilerin Avusturya’da hem çalışma hem de oturma izni alabilmeleri için yeni gelişmelerin olduğunu açıkladı. Metin Akyürek, “AB ile Türkiye arasındaki 1963 Ankara anlaşmasının üzerine 1980 yılında eklenen katma protokol var. Avusturya’da bulunan ve iş müsaadesine sahip olan Türk öğrencilerine belirli bir çalışma süresi sonrasında oturumlarını değiştirme fırsatı doğuyor. Bu çok önemli bir olay. Hukuken geçerli olmasına rağmen, şimdiye kadar bu kararların uygulanması zora koşuldu ve bu haklar kısıtlandı. Bir yıl aynı işveren ile çalışan Türk öğrencilerimize bu hakkı, Ankara Anlaşması’na diğer bir tabir ile Avrupa Hukuku’na dayandırarak oturma izinlerini öğrenci vizesinden, işçi vizesine çevirebiliyoruz” dedi.

    İŞVEREN VİZESİ

    “Hem öğrenci hem de serbest meslek sahibi olarak iş yapan öğrencilerin durumu ne olacak?” sorusuna ise Akyürek; “ Bu durumdakiler işçi değil, işveren oluyorlar. Bu nedenle de vizeleri yine aynı şekilde öğrenci vizesinden işveren vizesine çevriliyor” dedi.

    alinti
    yabanGülü - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) yabanGülü