Viyana Belediyesinin cok dilli sözlügü ...   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 05-26-2010 (01:12)   Son Mesaj: 05-26-2010 (01:12)    Cevap: 0    Gösterim: 980  

    05-26-2010

    Viyana Belediyesinin cok dilli sözlügü ...

    "Magistratisches Bezirksamt" ya da "Amt der Wiener Landesregierung" teriminin Sırpça'ya nasıl doğru tercüme edileceğini siz de mi tam olarak bilmiyorsunuz? Yoksa "Familienbeihilfe" teriminin Türkçe karşılığını mı kontrol etmek istiyor sunuz?

    "Viyana Belediyesi'nin çok dilli sözlüğü" diğerlerinin yanı sıra bu soruların da cevaplarını sunmaktadır. Sözlükte yasalarla ve şehir idaresi ile ilgili yaklaşık 500 terim bulunmakta olup, Almanca'nın yanı sıra Boşnakça, İngilizce, Hırvatça, Sırpça ve Türkçe dillerini de içermektedir ("A'dan" -Abfertigung / Çıkış tazminatı- "Z'ye" -Zweckänderungsantrag / İkamet amacını değiştirme başvurusu- kadar).




    Amaçları ve içerikleri

    Sözlüğün geliştirilmesindeki amaç, çoğu zaman karmaşık olan bu terimlerin Viyana Belediyesi için hep aynı kalacak şekilde ilgili dile çevrilmesini sağlamaktı. Sözlük, "resmi Almanca" terimlerin tercümesi ile uğraşan herkese yarar sağlayacaktır. Tercümanlara, danışmanlara ve ilgilenen tüm kişilere bir başvuru kitabı olarak hizmet vermesi ve söz konusu dildeki terimlerin hep aynı kalacak şekilde saptanmalarına katkıda bulunması öngörülmüştür.

    "Viyana Belediyesi'nin çok dilli sözlüğü'nde" örneğin aşağıdaki konulardan terimler bulabilirsiniz: Viyana Şehri'nin yönetimi, belediye daireleri, Yerleşme ve Oturma Yasası, Yabancılar Çalışma Yasası, konut, okul, sağlık, sosyal işler, ticari işletmeler hukuku, seçimler.

    Sözlük, Entegrasyon ve Çeşitlilik Dairesi (MA 17) tarafından, Göç, Vatandaşlık ve Nüfus İşleri Dairesi'nin (MA 35) (Almanca), Basın ve Enformasyon Hizmetleri Dairesi'nin (MA 53) (Almanca), ve yeminli mahkeme tercümanlarından oluşan bir grup ile Göçmenler için Danışma Merkezi'nin (Beratungszentrum für Migranten und Migrantinnen) işbirliği ile hazırlanmıştır.

    Viyana Belediyesinin cok dilli sözlügü ...


    Sözlüğü indirmek için (Download)




    Basılı nüsha ısmarlamak için

    Integrations- und Diversitätsangelegenheiten (MA 17)
    (Entegrasyon ve Çeşitlilik Dairesi)
    Friedrich-Schmidt-Platz 3
    A-1080 Wien
    Telefon: (+43 1) 4000-81510 begin_of_the_skype_highlighting (+43 1)
    4000-81510 end_of_the_skype_highlighting
    E-Mail: post@m17.magwien.gv.atBu mail adresi spam botlara karşı korumalıdır, görebilmek için Javascript açık olmalıdır


    Bu mail adresi spam botlara karşı korumalıdır, görebilmek için Javascript açık olmalıdır




    Viyana Belediyesinin cok dilli sözlügü ... Yorumları