Gurbetci emekliye vergi yok....   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 05-07-2010 (01:56)   Son Mesaj: 05-07-2010 (01:56)    Cevap: 0    Gösterim: 893  

    05-07-2010

    Gurbetci emekliye vergi yok....

    Türkiye ile Almanya arasında parafe edilen yeni Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmasındaki 10 bin avroluk istisna, Almanya'dan emekli olan gurbetçilerin yüzde 90'ından fazlasını vergi kesintisinden kurtardı.


    Alman Hükümetinin, 21 Temmuz 2009 tarihinde aldığı tek taraflı bir kararla, 16 Nisan 1985 tarihinde Türkiye ile imzaladığı Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmasını yürürlükten kaldırdığını bildirmesinin ardından taraflar arasında başlayan görüşmeler dün mutabakatla sonuçlandı.

    Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci Başkanlığındaki heyetin 4-5 Mayıs tarihlerinde Alman Maliye Bakanlığı yetkilileriyle yaptığı görüşmelerin ardından yeni anlaşma parafe edildi.

    AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, görüşmelerde en büyük sorunu, Almanya'dan emekli olup da daha sonra Türkiye'ye dönen gurbetçilerin emekli maaşlarının vergilendirilmesi konusu oluşturdu.

    Almanya'nın anlaşmayı feshetme kararında da etkili olan emeklilik olayında Alman tarafı, ülkelerinde çalışıp, emekli olan Türklerin emekli maaşlarından Almanya mevzuatına göre vergi kesintisi yapılmasını istedi. Türkiye ise kendi mevzuatında emekli maaşlarında vergi kesintisi bulunmadığını belirterek, buna karşı çıktı.

    10 BİN AVROLUK İSTİSNA

    Daha önceki 4 tur görüşme de, bu konuda anlaşmaya varılamaması nedeniyle başarısızlıkla sonuçlandı.

    Ankara'daki son tur görüşmelerde de Alman tarafı emekli maaşlarının tümünden vergi kesintisi yapılmasını istedi. Maliye Bakanlığı buna bir kez daha itiraz etti. Taraflar, daha sonra 10 bin avroluk istisnada uzlaşmaya vardı.

    Halen emekli maaşlarını yüzde 12 oranından başlayarak, artan oranlı vergilendiren Almanya, bu ülkede çalışarak, emekli olan gurbetçilerimize vergi uygulamasında 10 bin avroluk istisnayı kabul etti.

    Buna göre, Almanya'da çalıştıktan sonra emekli olan ve 1 yıllık emekli maaşının toplamı 10 bin avro ve altında bulunan gurbetçilerimizin emekli aylıklarından herhangi bir vergi kesilmeyecek. 1 yıllık emekli maaşının toplamı 10 bin avroyu aşanlardan ise yüzde 10 vergi kesintisi yapılacak.

    EMEKLİLERİN ÇOK AZI ETKİLENECEK

    Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri, 10 bin avroluk istisna ile emeklilerin çok büyük bölümünün vergi kesintisinden kurtulduğunu bildirdi. Yetkililer, konuyla ilgili şu açıklamada bulundu:

    "Halen Almanya'dan emekli olan vatandaşlarımızın yüzde 90'ından fazlasının yıllık emekli maaşı 10 bin avronun altında bulunuyor. Bu şekilde Almanya'da çalışıp da, bu ülkeden emekli olan gurbetçilerimizin yüzde 90'ından fazlasının emekli maaşından yeni dönemde de herhangi bir vergi kesintisi yapılmayacak. Emekli maaşı yüksek olan az bir grup ise yüzde 10'luk vergiye tabi olacak. Eğer, bu istisna olmasaydı, Almanya'dan emekli olan gurbetçilerimizin tümünün maaşı, yılbaşından itibaren vergi kesintisine tabu tutulacaktı."

    Türkiye ile Almanya, Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmasının revizyonu konusunda mutabakata varamasaydı, mevcut anlaşma yıl sonunda yürürlükten kalkacaktı. Bu durumda 2 ülkenin vergi mükellefleri, tam vergi kapsamına girecek ve daha yüksek vergi yükleriyle karşı karşıya kalacaktı.

    Her ülkenin vergide kendi mevzuatına göre davranması da, en çok Türkiye ve Almanya'da oturan (mukim) kişileri ve şirketleri etkileyecekti. Özelikle gurbetçiler, bu olayın en büyük mağdurlarından birisi olacak ve emekli maaşlarından yüzde 25'i bulan oranda vergi kesilecekti.




    Gurbetci emekliye vergi yok.... Yorumları