Secim icin Sandiga!   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 04-23-2010 (01:30)   Son Mesaj: 04-23-2010 (01:30)    Cevap: 0    Gösterim: 1467  

    04-23-2010

    Secim icin Sandiga!

    Avusturya 25 Nisan 2010 tarihinde yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gidiyor. Seçimlerde Avusturya’da yaşayan göçmenlerin oyları da büyük önem taşıyor. Halen cumhurbaşkanlığı görevini sürdüren ve yeni seçimlerde tekrar aday olan Dr. Heinz Fischer’in karşısında Dr. Rudolf Gehring ve Barbara Rosenkranz bulunuyor.


    Göçmen oyları belirleyici olabilir


    Seçimler Avusturya’da yaşayan göçmenleri de yakından ilgilendiriyor. Önemli bir oy potansiyeline sahip olan göçmenlerin oyları bu açıdan büyük önem taşıyor. Oy kullanma hakkı bulunan tüm vatandaşlarımızın seçim günü sandık başına giderek ülke siyasetine katılım göstermeleri oldukça önemli.



    Avusturya 25 Nisan 2010 tarihinde yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gidiyor. Seçimlerde Avusturya’da yaşayan göçmenlerin oyları da büyük önem taşıyor. Halen cumhurbaşkanlığı görevini sürdüren ve yeni seçimlerde tekrar aday olan Dr. Heinz Fischer’in karşısında Dr. Rudolf Gehring ve Barbara Rosenkranz bulunuyor.




    Avusturya’da cumhurbaşkanlığı seçimleri 6 yılda bir gerçekleştiriliyor. En son 2004 yılında yapılan seçimlerde halkın oylarının büyük çoğunluğunu alarak göreve gelen Heinz Fischer, kısa sürede ülkede yaşayan göçmenlerle geliştirdiği olumlu diyalog sayesinde birleştirici bir rol oynamıştı. Ülkede yaşayan Müslümanları Ramazan ayı ve bayram günlerinde Hofburg Sarayı’nda ağırlayarak bir ilki gerçekleştiren Fischer, Müslüman toplumun kendini bu ülkenin bir parçası olarak görmesi yolunda önemli adımlara imza attı.


    Fischer’in karşısında cami karşıtları var!


    Cumhurbaşkanlığı seçimlerine Dr. Heinz Fischer’in yanı sıra Avusturya Hristiyan Partisi’nden Dr. Rudolf Gehring ve FPÖ’den Barbara Rosenkranz da katılıyor. Fischer’in karşısındaki iki aday da yabancı karşıtlıklarıyla tanınıyor. Gehring, geçtiğimiz yıl 20. Viyana’daki ATİB’e bağlı İslam Merkezi’nin yeniden inşaasını öngören projeye karşı çıkan grubun bayraktarlığını yapan isimlerden biri olarak dikkat çekmişti.

    FPÖ’nün adayı Rosenkranz ise oldukça tartışmalı bir isim. Nasyonal sosyalizm yanlısı olmakla suçlanan Rosenkranz, siyasi söylemleriyle de büyük tepki çekiyor.


    Göçmen oyları belirleyici olabilir


    Seçimler Avusturya’da yaşayan göçmenleri de yakından ilgilendiriyor. Önemli bir oy potansiyeline sahip olan göçmen nüfusun oyları bu açıdan büyük önem taşıyor. Oy kullanma hakkı bulunan tüm vatandaşlarımızın seçim günü sandık başına giderek ülke siyasetine doğrudan katılım göstermeleri oldukça önemli.


    Oy kullanmadan önce…

    Her seçmen 25 Nisan Pazar günü 07.00 – 17.00 saatleri arasında oyunu kullanabilir.

    Oy kullanabilmek için hangi şartlar gerekli:

    - Avusturya vatandaşı olmak.

    - En geç seçim gününe kadar 16 yaşını doldurmuş olmak. (25 Nisan 1994)

    - Seçim için tespit edilen günde (2 Mart 2010) ana ikametgahı Viyana’da olan kişiler bu şehirde oy kullanma hakkına sahipler.


    Kayıt yaptırmak gerekli mi?


    Avusturya’da bütün seçmenler otomatik olarak bir seçmen listesine kaydedilir. Ayrıca kayıt yaptırma zorunluluğu yoktur. Her seçmene bir hafta öncesinden seçimle ilgili ayrıntılı bilgiler içeren bir broşür gönderilir. Bu broşürde kişinin nerede ve nasıl oy kullanacağına dair bilgiler yer alır.


    Bölgemde oy kullanamayacağım. Ne yapmalıyım?


    Eğer seçim günü asıl ikametinizin olduğu yerde bulunamayacaksınız oy kullanabilmek için bulunduğunuz ilçenin belediye dairesindeki (Magistratisches Bezirksamt) yetkili seçim şubesinden (Wahlreferat) seçim kartınızı (Wahlkarte) temin etmeniz gerekir. Bu kart sayesinde Avusturya genelinde seçim kartıyla oy kullanılabilen tüm seçim lokallerinde oy verebilirsiniz.


    Eğer Viyana dışında oturuyorsanız ancak seçim günü Viyana’da bulunacaksanız bu kart ile tüm seçim lokallerinde oyunuzu kullanabilirsiniz.


    Ayrıca Westbahnhof’da da saat 5.30’dan 17.00’ye kadar oy kullanılabilir


    Seçim kartıyla Avusturya içi veya dışından da mektupla oy kullanabilirsiniz. Ancak mektubunuzu sandıkların kapanış saati olan 17.00’den önce göndermiş olmanız gerekir.



    Oy kullanmak için hangi belgeler gerekli?

    Sandığa gidecek her seçmen fotoğraflı resmi bir kimlik (pasaport, kimlik belgesi, ehliyet, üniversite öğrenci kimliği) göstermek zorundadır.




    Secim icin Sandiga! Yorumları