Türkce OLimpiyatlarinin Avusturya elemeleri...   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 03-28-2010 (21:40)   Son Mesaj: 03-28-2010 (21:40)    Cevap: 0    Gösterim: 2152  

    03-28-2010

    Türkce OLimpiyatlarinin Avusturya elemeleri...

    Bu yıl Türkiye'de 8'incisi düzenlenecek olan ve 120 ülkeden öğrencilerin katılacağı Türkçe Olimpiyatları'nın Avusturya elemeleri coşku dolu bir finalle gerçekleştirildi.

    Dünyanın dört bir yanında olduğu gibi Avrupa'da da ciddi bir ilgi gören Türkçe Olimpiyatları'nın Türkiye finalinde Avusturya'yı temsil edecek olan öğrenciler belli oldu. Sıkı bir elemenin yapıldığı finalin Temel Seviye Şarkı kategorisinde Tirol Eyaleti'nden katılan Patrizia Garber birinci olarak Avusturya'yı temsil etmeye hak kazandı.


    Avusturya haritasının en ucundaki Vorarlberg Eyaleti'nin başkenti Bregenz'in gösteri merkezinde yapılan final yarışmasında duygu ve heyecan dolu saatler yaşandı. Açılışında bir konuşma yapan Bregenz Belediye Başkanı Markus Linhart'ın "bir entegrasyon tablosu" diye tarif ettiği programda, Avusturyalı ve Türk öğrenciler birbirleriyle kıyasıya yarıştı. Jüri; sevgi ve kardeşlik dili Türkçede buluşmak için bir araya gelen öğrencileri şarkı, şiir, kompozisyon, halk oyunları ve özel yetenek gibi alanlarda Avusturya temsilcilerini tespit etmeye çalışırken zorlandı.

    Sunuculuğunu ünlü Sanatçı Reha Yeprem'in yaptığı final yarışmasına Bregenz Başkonsolosu Nuray İnöntepe, Milli Eğitim Bakanlık Müsteşarı Fatih Atalık, siyasetçiler, akademisyenler, iş adamları ve çok sayıda davetli katıldı. Avusturya devlet kanalı tarafından 'Türkçenin zenginliğinin ispatlandığı program' şeklinde tarif edilen ve birçok basın organının da takip ettiği etkinliğe değişik eyaletlerden Türkçe Olimpiyatları Avusturya Finali'ne aileleriyle birilikte gelen öğrencilerin çok heyecanlı oldukları görüldü.

    Programın açılış konuşmasını yapan Olimpiyat Komitesi Başkanı Ziya Bekman, Türkçe Olimpiyatları'nın bir sevdanın sahneye taşmış küçük bir görüntüsü olduğunu vurgulayarak, eyaletlerde yapılan yarı finalleri geçerek büyük finale gelen öğrencilere, ailelerine ve davetlilere teşekkür etti. Daha sonra kürsüye gelen Bregenz Başkonsolosu Türkçenin inceliklerine, zenginliğine ve önemine değinerek, "Bu kadar büyük bir seyirci kitlesinin Türkçe için böylesine coşkuyla bir araya gelmesi beni şaşırttı." dedi.

    Türkiye'den ve Türk dilinin geniş eğitim imkanlarından uzakta olmalarına rağmen anadillerinde büyük şairlerin şiirlerini, hakkını vere vere okuyan öğrenciler eğitimcilerden ve jüri heyetinden tam not alırken seyirci tarafından da uzun uzun alkışlandı.

    Duyguların çok yoğunlaştığı Anadil Şiir Yarışması'nın birincisi "Sen Yoktun Efendim" adlı eserle Vorarlberg'ten katılan Sümeyra Coşkun oldu. Aynı kategoride Tirol'den katılan Asım Tarık Başaltın "Bir Kahraman Bekliyoruz" adlı şiirle ikinci olurken, Viyana'dan katılan Hümeyra Akdoğan da "Medeniyetin Felluce Çağındayım" adlı şiiriyle üçüncü oldu.

    Sunucu Reha Yeprem'in de Türkçe sevdası için uzak memleketlere gidip orada vefat eden eğitim gönüllüleri için yazdığı bir şiirini okumasından sonra Anadil Şarkı Yarışması'na geçildi. Bu kategorinin birincisi Viyana'dan katılan "Adaletsiz Seçim" adlı şarkıyla Muhammed Özcan oldu. Kategorinin ikinciliğini "Kızılcıklar Oldu mu" adlı şarkıyla Vorarlberg'den katılan Kevser Ayyıldız alırken, üçüncülüğü de aynı eyaletten Mehmet Savcı "Damla damla" adlı şarkıyla aldı.

    Türkçe Olimpiyatları Avusturya Finali'nde ayrıca halk oyunları ve özel yetenek kategorilerinde de elemeler yapıldı. Halk oyunları kategorisinin birincisi Vorarlberg'de bulunan Galileo Enstitüsü'nün kolbastı ekibi olurken, ikinciliği de aynı eyaletteki Turkuaz halk oyunları ekibi aldı. Kategorinin üçüncüsü olan ekip, Graz eyaletinden katılan Prizma Halk Oyunları Grubu oldu.

    Jüri değerlendirmeyi yaparken sahneye gelerek Millet Ruhu (Bir yiğit vardı) adlı şiiri okuyan beş yaşındaki Fatma Köse seyircileri hem duygulandırdı, hem de coşturdu. Sunucu Reha Yeprem'in dereceleri ilan etmesinden sonra hep birlikte sahneye çıkan öğrenciler ellerinde bayraklarla renkli görüntüler eşliğinde olimpiyat şarkısını okudu. Yarışmada birinciliği elde eden Patrizia Garber, Phönix Eğitim Kurumları vasıtasıyla bu yarışmaya katıldığını ve Türkiye'ye giderek dünyanın dört bir yanında gelecek öğrencilerle yarışacak olmasının kendisini çok heyecanlandırdığını söyledi. (CİHAN)




    Türkce OLimpiyatlarinin Avusturya elemeleri... Yorumları