Alman Bilim Kurulu'nun İslam Kürsüleri İsteği İslami Kuruluşları Sevindirdi   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 02-11-2010 (00:58)   Son Mesaj: 02-11-2010 (00:58)    Cevap: 0    Gösterim: 887  

    02-11-2010

    Alman Bilim Kurulu'nun İslam Kürsüleri İsteği İslami Kuruluşları Sevindirdi

    Alman Bilim Kurulu'nun, Alman üniversitelerinde İslam ilahiyat ve dini bilimler kürsülerinin oluşturularak, din dersi öğretmenleri ve imamlar yetiştirilmesi çağrısı İslami kuruluşları memnun etti.


    DİTİB bu alandaki büyük ihtiyacın aşikar olduğunu, Bilim Kurulu'nun isteğinin ise yeni bir açılıma işaret ettiğini vurguladı. DİTİB yönetimi, "Alman üniversite sisteminde yer alan Hıristiyan, Yahudi teolojileri yanında İslam teolojisine ilişkin değerlendirmeler yeni bir açılım ve yaklaşıma işaret etmektedir." açıklamasını yaptı.

    DİTİB, yeni açılım ve yaklaşımın özünün İslam ilahiyatını Alman üniversite sistemine yerleştirmek olduğunu vurgulayarak, şu uyarıyı yaptı: "Basında yer alan farklı açıklama ve yorumlama eğilimlerinde, konunun doğrudan imamların eğitimi ile ilişkilendirildiği görülmektedir. Birbiri ile ilintili olsa da her bir konu ve sürecin özgünlüğünün farkında olmak, yorum ve katkıları, konunun öz ve bütünlüğünü dağıtmadan apmak yerinde olacaktır." uyarısını yaptı.

    Tecrübelerinden faydalanılması çağrısı yapan DİTİB yönetimi, "Bu ihtiyaç ve yaklaşımın farkında olan DİTİB, Almanya'da veya Almanya için nitelikli İslam ilahiyatçısı yetiştirmeye yönelik farklı projelere destek vermiş, bu surette bu alanda belirgin tecrübe kazanmıştır." dedi.

    İslam dinini akademik bir zeminde ve içten bir bakışla ele alan, disiplinlerarası paylaşıma önem veren yönüyle, Almanya şartlarında oluşturulacak bir İslam ilahiyatın öncüsü olarak Frankfurt Üniversitesindeki 'İslam din bilimleri' kürsüsünü işaret eden DİTİB, kürsü ve öğrencilerinin yanında olmaya ayrı bir önem atfettiğini vurguladı. Gençleri, İslam ilahiyatı okumaları konusunda teşvik edip ve bunu kendi maddi imkanları ile de desteklediklerini hatırlatan DİTİB açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Zira sadece ilmi bir temeli olan dini bilgi Almanya'daki ihtiyaçları karşılayabilecektir. Din görevlileri sahip oldukları dini bilginin yanı sıra cemaati manevi anlamda yönetebilmekte, hayat koşullarını iyi tanımaktadır. Bu nedenle DİTİB'in en önemli çalışma alanlarından biri, Almanya'daki hayat şartlarına uygun ve İslam ilahiyatının yöntem ve sonuçlarına dayanan İslam anlayışını yerleştirmektir, Bu bağlamda DİTİB dini cemaat olarak Almanya'da İslam ilahiyatının kurulması çabalarını memnuniyetle destekleyecek ve bunun ideal tarzda gerçekleşmesine dair düşünce ve katkılarını kamuoyu ile paylaşmaya devam edecektir."

    Bu arada genel başkanlığını Ayyub A. Köhler'in yürüttüğü Almanya Müslümanları Merkez Konseyi (ZMD) ise islam.de adlı internet sitesinde, "Bilim Kurulu çok normal bir şeyi talep ediyor. Bizleri de sevindirdi." açıklamasını yaptı.




    Alman Bilim Kurulu'nun İslam Kürsüleri İsteği İslami Kuruluşları Sevindirdi Yorumları