Viyana Üniversitesi’nde Türkçe Öğretmenlik Bölümü   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 02-01-2010 (15:47)   Son Mesaj: 02-01-2010 (15:47)    Cevap: 0    Gösterim: 2022  

    02-01-2010

    Viyana Üniversitesi’nde Türkçe Öğretmenlik Bölümü

    T.C Viyana Büyükelçisi Tezcan,dan Öğrencilere Müjdeli haber geldi : ’’Türkçe seçmeli ders olacak, Viyana Üniversitesinde Türkçe Öğretmenlik bölümü açılacak'' dedi.

    Avusturya Eğitim ve Kültür Bakanı Claudia Schmied, Türkiye’nin, Viyana Büyükelçisi Kadri Ecved Tezcan’ı makamında kabul etti. İkili Avusturya’da yaşayan ve eğitim gören Türk öğrenciler için önemli kararlar aldıklarını açıkladılar..

    Viyana Büyükelçisi Kadri Ecved Tezcan, Avusturya eğitim ev Kültür Bakanı Claudia Schmied ile görüşmesinin ardından Türk medyasına yaptığı açıklamada; “ Sayın bakan ile görüşmemiz sonucu eğitim konularında her iki ülkeyi ilgilendiren çok önemli kararlar aldık.” Dedi.

    Büyükelçi Tezcan, Avusturyalı bakan ile yaptığı yaklaşık bir saat süren görüşmden sonra yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Bugün Avusturya Federal Cumhuriyeti’nin Eğitim ve Kültürden Sorumlu Bakanı ile görüştüm. Bence çok yararlı bir görüşme oldu. Herşeyden önce mükemmel bir partnerimizin olduğunu tespit etmiş oldum. Sayın bakan fevkalade bu konularla ilgili ve bilgili bir hanım. Bu görüşmemiz sonucunda kararlaştırdığımız elle tutulur proğamlarımızdan Birincisi; Sayın Milli Eğitim Bakanımız Nimet Çubukçu’yu Avusturya’ya davet ettiler. Nisan ayında sayın Çubukçu Avusturya’ya gelecek. Bayan Schimied ‘de Haziran ayında Türkiye’ye gidecek. İki Eğitim bakanının karşılıklı olarak kültürel bir proğam anlaşması imzalaları öngörüldü.”

    Viyana Üniversitesi’nde Türkçe Öğretmenlik Bölümü açılacak.
    Avusturya’da yaşayan ve okula giden Türk çocuklarının velileri hakkında neler yapılabileceklerini konuştuklarını anlatan Tezcan, “ Burada doğup, burada yaşayan ve Avusturya vatandaşlığına geçmiş olan kız ve erkek çocuklarımızın Türkçe öğretmenliği yapabilmeleri ve teşvik edilmeleri konusunda nasıl bir imkan sunarız? Viyana Üniversitesi ile birlikte çalışarak burada okuyan çocuklarımızın Türkçe öğretmeni olabilmeleri için ayrı bir bölüm açılmasında mutabık kaldık.

    Türkçe Seçmeli Ders Olacak.
    Bakan ile yapılan görüşmenin can alıcı maddelerinden birinin de Türkçe anadilin seçmeli, ders olarak okutulması konusunun olduğunu söyleyen Tezcan,“ Avusturya okullarında Türkçe dersinin seçmeli olarak programa alınması konusunda görüş birliğimiz var. Geçen yıl Viyana Eski Büyükelçimiz Selim Yenel tarafından başlatılmış olan bir proje var; karşılıklı öğretmen değişimi, Üçer aylık periyodlar ile gerçekleştirilecek. Yani buradaki öğretmenlerin Türkiye’ye gitmesi, Türkiye’deki öğretmenlerin de Avusturya’ya gelerek karşılıklı eğitim sistemlerinin tanınması konusunda örf ve adetler konularında bilgi alış-verişinde bulunmaları için bu öğretmen değişimini karşılıklı oturtmak hususunda mutabık kaldık.

    Gençlerimizin eğitiminde daha verimli olabilmek için Avusturya Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile ortak hareket etme ve birlikte çalışma kararı verdik.
    Avusturya’da eğitimini tamamlayarak öğretmen olmuş Türkler ile biraraya gelmeye karar verdik. Bu toplantıdan sonra da sayın bakan Schmied ile birlikte bir basın açıklaması yapacağız. Dedi‘‘




    Viyana Üniversitesi’nde Türkçe Öğretmenlik Bölümü Yorumları