Haiti: 7 büyüklügünde deprem   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 01-14-2010 (00:41)   Son Mesaj: 01-14-2010 (12:14)    Cevap: 1    Gösterim: 1661  

Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 gönderen emirahmedyasin

    01-14-2010

    Haiti: 7 büyüklügünde deprem

    Karayipler'in yoksul ülkesi Haiti'de meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremde binlerce kişinin öldüğü sanılıyor. Haiti Devlet Başkanı Rene Preval, başkentteki trajediyi "tarif edilemez" sözleriyle aktardı. Bölgeye uluslararası yardım gönderiliyor.

    Deprem merkez üssü başkent Port-Au-Prince'in 22 kilometre batısında ve sadece 30 kilometre derinlikte. Depremi 13 büyük artçı sarsıntı izledi. Amerikan Jeoloji Kurumu, bu büyüklükteki bir depremin Haiti'de 1770'lerden bu yana görülmediğini bildirdi.

    7 büyüklüğündeki depremin gelecek haftalarda ya da yıllarda başka depremleri de tetikleyebileceğini belirten uzmanlar, depremde fayın küçük bir bölümünün kırıldığına, bunun da aynı faydaki başka bir parçanın da kırılabileceği anlamına geldiğine dikkati çekti.

    Yardım çağrısı

    Haiti Devlet Başkanı Rene Preval, dün ülkesini vuran depremin binlerce kişinin ölümüne yol açmış olabileceğini belirterek, uluslararası yardım çağrısı yaptı.

    Devlet Başkanı Preval, depremden sonra ilk kez Amerikan Miami Herald gazetesine yaptığı açıklamada, binlerce kişinin ölmüş olmasından endişe ettiğini belirtirken, ölü sayısı hakkında bir rakam vermedi.

    Trajedinin büyüklüğünü değerlendirmeleri gerektiğini söyleyen Preval, parlamentonun, vergi idare binasının, okulların, hastanelerin yıkıldığını, bazı okulların ceset dolu olduğunu kaydetti.

    Merkezi ABD'nin başkenti Washington'da bulunan Amerika Ülkeleri Teşkilatı nezdindeki Haiti Büyükelçisi de, depremde onbinlerce kişinin öldüğünü belirterek, büyük yıkım meydana geldiğini söyledi.

    ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, ülkesinin korkunç deprem felaketinin ardından Haiti'deki yaşamları kurtarmak için çabuk, eşgüdüm içinde ve enerjik yardımda bulunacağını bildirdi.

    YIKIMIN BOYUTLARI

    - Başkentteki Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Parlamento binası, bakanlıklar, katedral ve benzeri yüksek bir çok yapı yıkıldı veya büyük zarar gördü.

    - BM barış gücünün 5 katlı ana karargahı çöktü. 140 BM çalışanı enkaz altında. BM'nin açıklamasına göre, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'in, BM'nin Tunuslu Haiti temsilcisi Hedi Annabi ve diğer çalışanların öldüğüne ilişkin açıklamasını araştırılıyor. BM merkezinde 100, bağlı binalarda 40 BM elemanı enkaz altında kaldı.

    - Montana Oteli enkazında 200 kişi bulunuyor.

    - Başkentteki elektrik şebekesi büyük ölçüde çöktü, iletişim hatları devre dışı kaldı.

    52 Türk polis iyi

    Depremin ardından BM bünyesindeki Minustah'da görevli 52 Türk polisine ulaşıldı, polislerin sağlık durumlarının iyi olduğunu bildirildi.

    İZLENİMLER

    Amerikan Associated Press'in Haiti'deki muhabirleri 200 yıldan uzun süredir en şiddetli depremin meydana geldiği ülkede, başkentin büyük oranda yıkıldığını söyledi. Kenti otobüsle gezen muhabirler, Port-Au-Prince'deki durumun ciddi, can ve mal kaybının büyük olduğunu bildirerek, "caddelerin ceset ve kan içinde" olduğunu ifade etti.

    Muhabirler, kamu binaların harabeye döndüğünü, binlerce insanın evsiz kaldığını belirterek, ağır yaralı olan bazı kişilerin caddelerde oturduğunu kaydetti.

    Haiti'de bulunan ABD Tarım Bakanlığı yetkililerinden Henry Bahn, depremde her yerin sallandığını ve gökyüzünü toz kapladığını anlatarak, her taraftan bağırmalar ve yardım çığlıkları geldiğini bildirdi. Bahn, her tarafta yıkılmış duvarlar olduğunu, kayaların yuvarlandığını, oluşan yarıklara yuvarlanan evler gördüğünü belirtti.

    Haiti'nin New York'taki diplomatik temsilcisi Felix Augustin de, ülkesinde yakınları ve diğer insanları durumu için endişe ettiğini belirterek, durumu "İletişim mümkün değil. Bakanlığıma ulaşmaya çalışıyorum, ancak olmuyor, akıl alacak gibi değil" sözleriyle anlattı.

    Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı, depremden 3 milyon kişinin etkilendiğinin tahmin edildiğini bildirdi.

    Dünyanın en yoksul ülkelerinden...

    Yaklaşık 9 milyonluk nüfusa sahip Haiti, dünyadaki en yoksul ülkeler arasında yer alıyor. Haiti, Türkiye ve dünya kamuoyunda son dönemde özellikle "halkın önemli kesiminin temel gıda kaynağının pişirilmiş çamurdan ibaret olduğu" yönündeki haberlerle gündeme gelmişti.




    Haiti: 7 büyüklügünde deprem Yorumları



      Permalink - Mesaj no 1  01-14-2010, 12:14

    --->: hait


    Sefaletin üstüne derin acı! Rabbim her şeyi en iyi bilendir.
    -Rabbim, bizlere ve aczi yürekleri parçalayan yeryüzü milletlerine merhamet eyle...
    yabanGülü bunu beğendi.
    emirahmedyasin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) emirahmedyasin