Türmenistan ile Cin arasindaki boru hatti acildi...   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 12-14-2009 (18:14)   Son Mesaj: 12-14-2009 (18:14)    Cevap: 0    Gösterim: 1278  

    12-14-2009

    Türmenistan ile Cin arasindaki boru hatti acildi...

    Türkmenistan ile Çin arasındaki doğalgaz boru hattı açıldı. 7 bin kilometre uzunluğundaki boru hattıyla Çin, Türkmenistan'dan yılda 40 milyar metreküp doğal gaz satın alacak.

    AÇILIŞTA GÖVDE GÖSTERİSİ

    ABD, Avrupa ülkeleri, Orta Asya'daki doğalgaz ve petrol kaynaklarını batıya taşımak için yıllardır mücadele veriyor. Rusya'da eski Sovyetler Birliği'nden ayrılan Orta Asya ülkelerinin doğal kaynakları üzerinde söz sahibi olmak için önüne gelen tüm fırsatları değerlendiriyor. Ancak sonuç getiren hamle Çin'den geldi.

    ÇİN BÖLGEDE ETKİSİNİ ARTIRACAK

    Dünyada enerjiye en çok ihtiyaç duyan ülkelerin başında gelen Çin, Türkmenistan gazını ülkesine taşıyacak doğalgaz boru hattının açılışını yaptı. Enerji uzmanları, tam kapasiteyle çalıştığında yılda 40 milyar metreküp doğal gazı taşıyacak boru hattıyla Çin'in bölgedeki stratejik gücünü artıracağını belirtiyor.

    Türkmenistan-Çin Boru Hattı projesinin açılışı için Çin, Kazakistan ve Özbekistan devlet başkanları Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'a geldi. Törende konuşan Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, "Çin doğalgaz boru hattının açılmasından ve kurulan işbirliğinden çok memnun, iki dost ülkenin diğer alanlarda da birlikte çalışmasından mutluluk duyacak" dedi.

    Törende bir konuşma yapan Türkmenistan Devlet Başkanı Kurbanguly Berdimuhamedov da, bu projenin sadece ticari ve ekonomik anlamı olmadığını aynı zamanda politik bir anlam da taşıdığını söyledi. Berdimuhamedov, Çin'in izlediği şeffaf politika nedeniyle küresel güvenliğin garantör ülkelerinden biri haline geldiğini belirtti.

    RUSYA VE TÜRKMENİSTAN ANLAŞMAZLIĞA DÜŞTÜ

    Türkmenistan şu anda yılda 70 milyar metreküp gaz üretiyor. Türkmenistan gazının büyük bir bölümünü şimdiye kadar Rusya satın alıyordu. Ancak nisan ayında Rusya ile Türkmenistan arasındaki doğalgaz boru hattında bir arıza oluştu. İki taraf anlaşma sağlayamayınca Türkmenistan ayda 1 milyar Dolar zarar etmeye başladı.

    BORU HATTININ UZUNLUĞU 7 BİN KİLOMETRE

    Temmuz 2008'de başlatılan boru hattı inşaatının 2011 yılı sonunda bitirilmesi öngörülüyor.Türkmenistan'dan başlayarak Çin'e kadar ulaşacak olan yaklaşık 7 bin kilometre m uzunluğundaki Türkmen-Çin doğalgaz boru hattının 185 kilometresi Türkmenistan, 525 kilometresi Özbekistan, 1293 kilometresi Kazakistan ve 4 bin 860 kilometresi ise Çin topraklarından geçecek.

    HER YIL 40 MİLYAR METRE KÜP GAZ SATILACAK

    İlk etapta yıllık 13 milyar metre küp Türkmen doğal gazını Çin'e ulaştıracak olan söz konusu doğalgaz hattının tam olarak faaliyete açılmasıyla, Türkmenistan bu hattan Çin'e, 30 yıl boyunca her yıl 40 milyar metre küp doğalgaz satacak




    Türmenistan ile Cin arasindaki boru hatti acildi... Yorumları