Isvicre: Minare yasagina tepkiler...   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 12-07-2009 (12:07)   Son Mesaj: 12-07-2009 (12:07)    Cevap: 0    Gösterim: 999  

    12-07-2009

    Isvicre: Minare yasagina tepkiler...

    Isviçre'de minare yasağı referandumunun üzerinden bir hafta geçti, ancak yankıları sürüyor. Minare yasağına tepkiler, isviçre'de hararetli tartışmalara yol açtı. Cenevre'den Pascal Lechler bildiriyor.

    isviçre'de referandum sonucunu sert bir şekilde eleştiren sol partiler şoku hâlâ üzerinden atamadı. Sağ partiler ise referandum zaferinin sarhoşluğu içinde. Yeni minare inşaatına yasak getirilmesi amacıyla referandum yapılmasına öncülük eden isviçre Halk Partisi'nden Walter Wobmann şunları söyledi:

    "Tepkiler çok olumluydu. Yurtdışında da çok yankı buldu. Bizi kutladılar ve 'süper, bunu biz de yapacağız' dediler. Diğer yandan medya tabii ki referandum sonucunu bir felaketmiş gibi yansıttı. Görünen o ki, bizim demokratik yollarla aldığımız kararları artık kabul edemiyorlar."

    Wobmann'a göre referandum sonucu, isviçre'de islamlaşma'nın artık açıkça tartışılabilmesine giden yolu açacak. isviçre Halk Partisi, ayrıca yabancılar ve serbest dolaşımın 2011 Seçim kampanyalarında gündeme getirileceğini açıkladı.

    Muhafazakarlar yabancı iş gücüne de karşı

    isviçre'nin sınırları 2007 yılından bu yana AB'den çalışmak için gelenlere açık. isviçre Halk Partisi ise özellikle de kriz döneminde AB'den yeni iş gücünün isviçre'ye yük getirdiğini savunuyor.

    isviçre'de sağcıların referandum zaferinin ardından esen rüzgardan yararlanmak isteyenler de harekete geçmiş durumda. Muhafazakarlar, hükümetin geçtiğimiz Mayıs ayında aldığı, AB'den gelen iş gücünü sınırlandırmama kararını eleştiriyor.

    Muhafazakar politikacı Christoph Darbellay ise bir adım daha ileri giderek burka giyilmesine yasak getirilmesini, üstüne üstlük Müslüman ve Yahudi mezarlıklarının yasaklanmasını talep etti. Ancak gelen tepkiler üzerine geri adım atmak zorunda kaldı.

    Müslümanlar AiHM'ye gidecek

    isviçre'deki Müslümanlar ise tüm bu olup bitenlere karşı itidali elden bırakmıyor. isviçre islami Organizasyonlar Federasyonu Başkanı Hisham Maizar, referandum sonucunun günlük yaşama nasıl yansıyacağını görmek için beklemeyi tercih ettiklerini belirtti.

    isviçre'nin Bern kantonundaki Langenthal'deki Müslümanlar ise camilerine minare inşa etme planında kararlı ve gerekirse konuyu Avrupa insan Hakları Mahkemesi'ne götüreceklerini açıkladılar. Özellikle de isviçre'deki genç Müslümanlar, birarada yaşadıkları isviçreliler'in böyle bir karar almasından büyük hayalkırıklığı içinde.

    Kiliseler de şaşkın

    isviçre'de kiliseler de şaşkın. Piskoposlar Konferansı referandum sonrasında yaptığı açıklamada kararın, diyalog ve karşılıklı saygı çerçevesinde entegrasyona giden yolda bir engel ve büyük bir zorluk oluşturduğunu belirtti. Cenevre Piskoposluk Dairesi Sözcüsü Nicolas Betticher, tartışmaların en kısa zamanda yine nesnel bir zemine oturmasını umduğunu belirterek şunları söyledi:

    "Yeniden ortama sükunet gelmesini ümit ediyorum. Çok sayıda tartışmaya katıldım ve bu tartışmalarda bir nevi ırkçılığın yeniden hortlamaya başladığını hissediyorsunuz. Bu bana, biz Katolikler'in de ayrımcılığa maruz kaldığı eski yüzyılları hatırlattı. Umuyorum ki bugün önce toplumsal, sonra dini olmak üzere açık bir tartışma yürütebilecek duruma geliriz."

    Ekonomi de etkilendi

    isviçre'de iş dünyası da referandum sonucu nedeniyle endişeli. islam dünyasından banka müşterilerinin milyarlarca doları isviçre'den çekmesinden endişe ediliyor. Müslüman ülkelerle ticaret, özellikle makine ve elektronik sanayisi için büyük önem taşıyor.

    Pazarlama uzmanı Sven Reinicke, 'isviçre Malı' etiketinin şimdiye kadar sadece kaliteyi değil, aynı zamanda barışseverlik ve tarafsızlığı çağrıştırdığını belirterek "Dünyaya açıklık, barışseverlik, tarafsızlık… Mevcut tartışmaların daha uzun sürmesi durumunda bu kavramlar uzun vadede büyük hasar görme tehlikesiyle karşı karşıya" dedi.

    isviçre turizminin minare yasağı kararından ne ölçüde etkileneceği ise yaz aylarında belli olacak. Temmuz ve Ağustos ayları, özellikle Araplar'ın Cenevre Gölü kıyısındaki 5 yıldızlı otellerde konaklamayı sevdiği bir dönem. Arap turistlerin boykotu durumunda isviçreli otelciler de büyük zarar görecek.




    Isvicre: Minare yasagina tepkiler... Yorumları