'Bündnis Mosaik hakkınızı savunmak için görev başında'   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 05-07-2009 (17:56)   Son Mesaj: 05-07-2009 (17:56)    Cevap: 0    Gösterim: 1591  

    05-07-2009

    'Bündnis Mosaik hakkınızı savunmak için görev başında'

    Arbeiterkammer seçimlerine hazırlanan en büyük yabancı fraksiyon olarak Bündnis Mosaik, on yıllık deneyimiyle yabancıların tercihi bakımından seçimlerin favorisi olarak görünüyor.

    Seçim ile bilgilendirmeleri internet üzerinden yeni açtığı secimler.at web sayfasından yayınlamaya başlayan Bündnis Mosaik en fazla bölgede seçimlere giren ve en fazla adayı seçtirebilecek liste konumunda.


    Bir çok Türk Sivil Toplum Örgütünün desteğini de arkasına alan Bündnis Mosaik’in amacı, bir önceki seçimdekinden daha fazla oy alıp, daha çok sandalye sahibi olarak işçi hakları konusunda daha etkin olmak.


    Bündnis Mosaik nedir?


    Bündnis Mosaik 1999 yılında Avusturya'da çalışan işçi ve memurlar tarafından kuruldu. Gayesini 2000 yılında yapılan AK seçimlerinde yer almak olarak açıklayan ve geçen zaman zarfında bu hedefini başarıyla yerine getiren farksiyon Türk'lerin en çok tercih ettiği liste.

    En önemli hedeflerinden birinin, yabancı kökenli insanlarımızın,kendi kültürel özelliklerini muhafaza ederek Avusturya toplumuna entegre olmalarını sağlamak olarak açıklamaktadır.
    Kabul edilen kanun tekliflerinden BAZILARI:


    • Aile birleşiminde kotanın kaldırılması
    • Yabancı öğrencilere çalışma hakkı
    • Kıdem tazminatının işverene kalmaması
    • Belediye seçimlerinde yabancılara oy hakkı
    • Işyerlerinde dini ve etnik ayrımcılığın kaldırılması
    • Amatör Sporda yabancı ayrımcılığının kaldırılması
    • Yabancı tıp öğrencilerine uzman doktorluk (turnus)imkanı
    • Hazır yiyeceklerdeki katkı maddelerini açıklamazorunluluğu


    Bündnis Mosaik'in hedefleri şöyle sıralanıyor;
    • Hukuk danışmanlığı hizmeti sunmak
    • Yabancı uyruklu çalışanların Betriebsrat seçimlerinde ve yerel seçimlerde aday olabilmelerini sağlamak
    • Toplumda çok kültürlülüğü desteklemek
    • Irkçılığı besleyen kaynakları açıklayarak ve eğiterek kurutmak
    • Arbeiterkammer’da sizleri temsil etmek
    • Konuyla ilgili kanun taslakları hazırlamak




    KİMLER SEÇİMLERE KATILABİLİR?
    AVUSTURYA VATANDAŞI OLMAYANLAR DA SEÇİME KATILABİLİRLER

    İşçi ve memur olarak çalışan herkez, hangi ülkenin vatandaşı olduğuna bakılmaksızın seçme hakkına sahiptir. Aidat ödemedikleri halde seçim hakkına sahip olan çıraklar (Lehrlinge), doğum izninde (Karenz) olanlar, asker ve sivil hizmet görevlileri ve vergiden muaf olarak çalışanlar (geringfügig Beschiftigte), seçim listelerine isimlerini
    yazdırdıkları taktirde oy kullanabilirler. Bunun için AK seçim büroları mektupla sizleri seçime davet edecektir.
    İşsizler:

    Hali hazırda iş arıyor iseniz (Arbeitslos), yukarıdaki tabela içerisindeki son tespit tarihi (Stichtag) adı verilen tarihe kadar toplam olarak 20 hafta AK üyesi olarak çalıştıysanız ve işçi bulma kurumundan (AMS) yardım alıyorsanız, oy kullanabilirsiniz.
    Din dersİ Öğretmenleri:

    Eğer işvereniniz 'Islamische Glaubesgemeinschaft' ise, siz de seçme ve seçilme hakkına sahipsiniz.



    'Bündnis Mosaik hakkınızı savunmak için görev başında'


    OYLARINIZI nerede ve NASIL KULLANACAKSINIZ?

    İŞ YERLERİNİZDE

    Orta büyüklükte ve büyük firmalarda eğer oy sandığı konuyorsa, burada oylarınızı kullanabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken konu iş yeri içerisindeki seçim tarihi ve saatinden haberdar olabilmektir. Şirketler içerisinde haberleşme her zaman sağlıklı bir şekilde işlemeyebilir. Bilhassa yabancı uyruklu çalışanların sağlıklı bir şekilde bilgilendirilmedikleri görülebilmektedir. Bu yüzden sizlere mektubla oy verebilme imkanınızın olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Mektup ile zaman sıkıntısı olmadan 15 gün içerisinde oyunuyu en rahat şekilde kullanabilirsiniz.
    Mektup ile oy kullanmak için

    Eğer çalıştığınız yerde oy kullanma imkanınız yoksa, mektupla da seçime katılabilirsiniz. Bunun için online olarak oy kullanma belgelerini (Wahlkarte) isteyebilirsiniz. Bunlarla oyunuzu seçim merkezlerinde (kimlikle) veya mektupla kullanabilirsiniz.




    'Bündnis Mosaik hakkınızı savunmak için görev başında' Yorumları