Vorarlbergde oy hakkı bulunan 10 binin üzerinde Türk çalışan var   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 02-25-2009 (02:03)   Son Mesaj: 02-25-2009 (02:03)    Cevap: 0    Gösterim: 1557  

    02-25-2009

    Vorarlbergde oy hakkı bulunan 10 binin üzerinde Türk çalışan var

    Vorarlbergde oy hakkı bulunan 10 binin üzerinde Türk çalışan var


    Vorarlbergde oy hakkı bulunan 10 binin üzerinde Türk çalışan var
    Bu haftaki dosya sayfamızı, İşçi Odaları (AK) seçimlerine hazırlanan, “Gemeinsam” isimli bir fraksiyonun liderliğini yapan Sadettin Demir’e ayırdık.

    Sadettin Demir, insanlara yardımcı olmayı sevdiği ve bundan büyük mutluluk duyduğu için sosyal danışmanlığı meslek olarak seçtiğini söylüyor. Sosyal Akademi mezunu olan Demir, Avusturya’ya gelir gelmez üniversiteye kayıt yaptırdığını belirterek şunları söylüyor: “Avusturya’ya ilk geldiğimde bir üniversiteye kayıt yaptırdım, benimle üniversiteye başlayan birçok arkadaşım işletmeye kayıt yaptırmıştı. Babalarımız gibi işçi olmak istemiyorduk. Onlara maddi anlamda daha çok yarar sağlayacak prestijli bir meslek sahibi olmak istiyorduk. Ben de bu şekilde hep 10-20 yıl sonrasının daha iyi olacağını düşünüyordum. Şimdi o düşüncelerimden çok azını toplumumuzda görüyorum. Ben insanlara yardım etmesini seven ve onlarla çok çabuk diyalog kurabilen bir insanım. Sorunlara çözümler ürettiğim zaman çok mutlu oluyorum. İnsanların da mutlu olduğunu görmek, benim için paradan çok daha önemli bir şey. Bu düşüncelerim beni Sosyal Akademi’ye yönlendirdi. 1996’da başladığım Bregenz’deki Sosyal Akademi’yi 1999 yılında bitirdim.”

    ‘Gerekirse evimizi satarız; Yeter ki sen oku!’
    Eğitim hayatının her anlamda çok zorlu geçtiğini dile getiren Demir, “eğitim hayatım boyunca aslında hem maddi hem de manevi birçok zorluk yaşadım. Birkaç defa sınıftan ağlayarak çıkmıştım. Bir öğretmenimin biz Türkler hakkındaki ön yargılarını kırmak için kendisiyle tartışmış, bir yerde de tıkanıp kalmıştım. Gözyaşlarımı tutamayınca da sınıfı terk etmiştim. Okula devam ederken gençlik ve aile danışmanlıkları yaptım. Kendi paramı kendim kazandım ve aileme de destek oldum. Babam ailede çalışan tek birey olduğu için okulu bırakmayı düşünüyordum. Bir gün babam ‘Türkiye’de bir evimiz var. Gerekirse onu da satarız. Yeter ki sen oku’ dedi. Bu benim için büyük bir moraldi ve bu moralle birlikte okulumu bitirmeyi başardım” diyor.

    “Burada bir Türk ilk defa siyasi bir partinin içerisinde fraksiyon başkanı oldu”
    İşçi Odaları (AK) seçimlerine hazırlanan Sadettin Demir, “Gemeinsam” (Birlikte) isimli bir fraksiyonun liderliğini yapıyor. Yeşiller Partisi tarafından desteklenen bu fraksiyonun AK seçimlerinde önemli başarılar elde etmesi bekleniyor. Demir bu fraksiyon ile ilgili şunları söylüyor: “Burada bir Türk ilk defa siyasi bir partinin içerisinde fraksiyon başkanı oldu. Benim başkanlığımdaki bir listeyle AK seçimlerine gireceğiz. Vorarlberg’de oy hakkı bulunan 10 binin üzerinde Türk çalışan var. Bu ciddi bir potansiyel. Biz de temsil ve karar mekanizmasında bu insanların söz sahibi olmalarını istiyoruz.”

    “Hükümeti’ni Brüksel’e şikâyet ettik; davayı kazandık”
    1999 yılındaki AK seçimlerine dört Türk vatandaşı olarak aday olduklarını ancak Vorarlberg ve Viyana’daki resmi makamların kendilerine aday olamayacaklarını çünkü Avusturya vatandaşı olmadıklarını söylediğini aktaran Demir, “biz de olayı Anayasa Mahkemesi’ne götürdük. Daha sonra Avusturya Hükümeti’ni Brüksel’e şikayet ettik. Sonuçta davayı kazanan biz olduk. Bürüksel’den gelen kararda AK seçimlerinde yabancıların da seçme ve seçilme hakkının olduğu vurgulandı. Bu bir ilkti” ifadelerini kullanıyor.

    “Çocukları Türkiye’de bulunanlar bizim sayemizde vergi indirimi aldı”
    Çocukları ya da ailesinin tümü Türkiye’de bulunan çalışanlara vergi indirimi hakkının da kendilerinin çabalarıyla verildiğine dikkat çeken Demir, “çocukları Türkiye’de yaşayan işçilere ödenen çocuk parası 1996’nın Ekim ayından itibaren Avusturya devleti tarafından tek taraflı olarak iptal edildi. Bu hakkı tekrar elde edebilmek için bir hukuk mücadelesi başlattık. Mücadeleyi kazandık. Avusturya’da çalışan fakat çocukları Türkiye’de bulunan işçilerin aylık 50 Euro vergi indirimi kazanmalarını sağladık. Böylece on binlerce Türk, çocuk parası yardımlarını vergi indirimi şeklinde az da olsa tekrar almaya başladı. Bu da gösteriyor ki, mevcut haklarınızı ya da size tanınan doğal haklarınızı alabilmeniz için eğitimli olmanız gerekiyor. Bu yüzden vatandaşlarımızın AK ve eyalet seçimlerine mutlaka katılmaları gerekiyor” diyor.

    “Asgari ücret uygulaması bulunmaması çok komik”
    Avusturya’da hala bir asgari ücret uygulamasının bulunmamasına tepki gösteren Demir, bunun çok komik bir durum olduğunu söylüyor. Demir, çalışmaya başlayan her işçiye 6 haftalık izin hakkının verilmesi gerektiğinin altını çizerek, şu ifadeleri kullanıyor: “Çünkü boşanmaların tek nedeni anlaşamazlık değil. İnsanlar ailelerine zaman ayıramıyorlar. Avusturya’da haftalık çalışma saati Avrupa Birliği (AB) ülkelerine göre oldukça yüksek. Avusturya, haftalık çalışma saatine göre yapılan sıralamada AB’nin dördüncü ülkesi konumunda. Çalışmaya sadece maddi anlamda bakmamak gerekir.”

    “Avusturya’da doğan her çocuğa doğrudan vatandaşlık verilmeli”
    Sadettin Demir, Yeşiller Partisi Milletvekili Alev Korun’un Avusturya’da doğan her çocuğa doğrudan Avusturya vatandaşlığı verilmesi yönündeki talebini de destekleyerek, “Avusturya’da doğan her çocuğun buranın vatandaşlığını alma hakkına sahip olması gerekir” ifadesini kullanıyor.

    “Etnik kökene göre tercih yapmak doğru bir şey değil”
    Demir, Türk kökenli adaylara listenin seçilebilir yerlerinden yer verip vermedikleri yönündeki sorumuzu ise şu şekilde cevaplıyor: “Avusturya’da, böyle durumlarda insanların etnik kökenlerine göre değerlendirilmelerini doğru bulmuyorum. Etnik kökene göre başkanlık hatta milletvekilliği verilmesi açıkçası bana pek doğru gelmiyor. İnsanların, çalışmalarıyla, gayretleriyle ve birilerine yardımcı olabilme kapasiteleriyle bu hakları elde edebilmeleri gerekiyor. Biz de listemizi bunları dikkate alarak, karışık bir şekilde oluşturduk. Umarım hepimiz için hayırlısı olur.”


    Sadettin Demir:
    Sadettin Demir 1971 doğumlu. Liseye kadarki eğitimini Türkiye’de tamamlayan Demir, 1988 yılında Avusturya’ya geliyor. Demir, Avusturya’da Sosyal Akademi’yi bitirdikten sonra “Institute für Sozial Dienst” (IFS) isimli kuruluşta sosyal danışman olarak çalışmaya başlıyor. İşçi Odaları (AK) seçimlerine hazırlanan Sadettin Demir, “Gemeinsam” (Birlikte) isimli bir fraksiyonun liderliğini yapıyor. Demir, evli ve iki çocuk babası.




    Vorarlbergde oy hakkı bulunan 10 binin üzerinde Türk çalışan var Yorumları