Avrupadaki bütün Yozgatlıları bir çatı altına toplamayı hedefliyoruz   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 02-25-2009 (01:20)   Son Mesaj: 02-25-2009 (02:00)    Cevap: 3    Gösterim: 4055  

    02-25-2009

    Avrupadaki bütün Yozgatlıları bir çatı altına toplamayı hedefliyoruz

    Avrupadaki bütün Yozgatlıları bir çatı altına toplamayı hedefliyoruz

    Avrupadaki bütün Yozgatlıları bir çatı altına toplamayı hedefliyoruz
    Geçtiğimiz haftalarda Viyana’da kurulan Avusturya - Yozgatlılar Federasyonu (AYFED) yönetim kurulu üyelerini gazetemizde ağırladık. Avusturya’daki Türk toplumunun büyük çoğunluğunu oluşturan Yozgatlıları bir çatı altında toplamayı hedefleyen AYFED yönetim kurulu üyeleri ile hedeflerini ve Yozgatlıları konuştuk…

    AYFED’in kuruluş hikâyesinden biraz bahseder misiniz?
    AYFED, hukukun üstünlüğünü ilke edinmiş, dil, din, ırk, siyasi ayrım yapmayan bir sivil toplum örgütüdür. Hiç kimsenin lehine veya aleyhine değildir. Hiçbir kuruma, kuruluşa ya da şahsa bağlı değildir. Yozgatlılar Federasyonu adı altında tüm insanlığa hizmet etmek isteyen bir sivil toplum kuruluşuyuz. 1 Ocak 2009’dan itibaren resmen kurulmuş bulunuyoruz.

    Sizin bünyenizde şuan hangi dernekler var?
    Şuan bizim bünyemizde henüz olmamasına rağmen yedi-sekiz tane Yozgat Derneği var. Viyana dışında iki, Viyana’da ise beş tane derneğimiz var. Bunların dışında bir de Viyana Yozgatlılar Derneği var. Bu dernekler henüz tam teşekküllü çalışabilen dernekler değiller maalesef ama biz bu dernekleri o noktaya getirmek için çaba gösteren bir kuruluşuz. Bizden önce kurulmuş olan derneklerin işlerine fazla karışmak istemiyoruz. Biz onlarla bir şekilde işbirliği yaparak birlikte çalışmanın yollarını arıyoruz. Bizim esas amacımız 2009’da Avusturya’nın dokuz eyaletinde dokuz tane Yozgatlılara ait dernek açmaktır. Bunları tamamladıktan sonra 2010 sonları ya da 2011’de Avrupa’daki bütün Yozgatlıları bir çatı altına toplamayı hedefliyoruz.
    Türkiye’de en çok göç veren il Yozgat’tır. Viyana’da tahminen 20 binin üzerinde Yozgatlı var. Avusturya genelinde ise 60 ila 80 bin arasında Yozgatlı olduğu söyleniyor. Bunlar kesin rakamlar değil. Kesin rakamı tespit etmeye çalışacağız. Geçtiğimiz günlerde Hollanda’da bir Yozgatlılar Federasyonu açıldı. Almanya’da Yozgatlılarla ilgili bir çalışma yapılıyor. Bunlarla bir araya gelerek, Avrupa’daki Yozgatlıları bir konfederasyon çatısı altında toplamayı düşünüyoruz. Şuan bunlar için henüz erken. Birkaç yılımızı daha alacaktır bu çalışma.
    Şuan her eyalette Yozgatlılara ait dernekler yok mu zaten?
    Sadece iki yerde var. Biri St. Pölten’de, diğeri de Wels’e yakın bir yerde. Onlarla da ilişki içindeyiz. Oralardan da üyelerimiz var şuan.

    Siz Avusturya’daki ilk Yozgatlılar Federasyonusunuz. Yozgatlılar, bu kadar Yozgatlının bulunduğu bir ülkede federasyon kurmak için çok geç kalmadı mı sizce?
    Biz Yozgatlılar uzun yıllar şöyle bir fikir yapısına sahiptik. Teşkilat ayrımı yapmaksızın, hizmet neredeyse biz orada varız, dedik. Maddi, manevi destekler verdik. Bütün teşkilatların sorumluluğunun yüzde 80-90’ını biz taşıdık. Maalesef Yozgatlılar tam değerlendirilemedi. Biz de bunun farkına vardık, kendi kendimizi değerlendirelim istedik.

    Yozgatlılar neden bu kadar Yozgat’ın dışına çıkmışlar? Yozgatlıları Yozgat’tan uzaklaştıran nedir?
    Yozgatlılar çok çalışkan, aktif, Türk insanının yapısını özünde birleştirmiş kişilerdir. Baştan şunu belirtelim. Yozgatlılar memleket sevdalısı insanlardır. Yozgatlılar Yozgat’ta da kalsa, çok da büyük ekonomik sıkıntı çekmezlerdi. Geçimimizi yapabilecek kapasitemiz var. Fakat, biz Yozgatlılar azla yetinmeyen insanlarız. Yozgatlılar saf ve temiz insanlar olmalarına rağmen, azla yetinmezler. Daha ileriye nasıl gidebilirizin çabası, gayreti içerisindeyiz. Bunun yanı sıra 1963’lerde Avrupa işçi almaya başladığında, Yozgatlılar da Avrupa’daki kazanımın daha yüksek olacağını düşünerek gurbete çıkmışlardır. Şartlar uygun olmadığı için Yozgat’a dönememişlerdir ancak, bizim insanımızın yüzde 80-90’ı yine memleketine yatırım yapar.
    Bizim kapımız Yozgatlılar dışındaki tüm insanlara da açıktır. Zaten bizim şuan Elazığlı, Bingöllü, Karslı, Adapazarılı, Düzceli, Sivaslı, Adanalı, Kayserili üyelerimiz de var. Türkiye’nin güzel bölgelerinin bütün güzel insanlarından üyelerimiz var. Yapılanmamız ‘Yozgat’ ismi altındadır fakat hizmetlerimizden herkes faydalanabilecektir.

    “Adanalı, Sivaslı, Kayserili üyemiz de var” dediğinize göre siz sadece dernekleri bir araya getiren bir federasyon değilsiniz anladığım kadarıyla. Bireysel üyelik başvurularını da kabul ediyor musunuz?
    Kabul ediyoruz. Henüz iki aylık bir mazimiz olmasına rağmen 300’ün üzerinde üyemiz var. Henüz bayanların sayısı bu rakama dahil değil. Onlarla birlikte toplamda 500 civarında üyemiz var kabul ediyoruz.
    Şuan henüz herkese kendimizi anlatabilmiş değiliz. Fakat kendimizi anlatmak için toplantılar düzenliyoruz, ziyaretlerde bulunuyoruz, iş yerlerine gidiyoruz, sizin gibi değerli basın mensuplarımızı ziyaret ediyoruz. Bu ziyaretlerle amaçlarımızı anlatarak, bir sene içinde Avusturya’daki yapılanmamızı bitirmek istiyoruz.
    Yozgatlılar daha çok hangi ülkede yoğun yaşıyor? En çok Yozgatlı Avusturya’da mı bulunuyor?
    Almanya başta geliyor. Ondan sonra Avusturya, Fransa, Hollanda gibi ülkeler geliyor. Avrupa’daki bütün ülkelerde Yozgatlılar var.


    AYFED’in faaliyetleri arasında neler yer alacak? Ne tür faaliyetler yapacak?
    AYFED olarak, Hac organizasyonu yapma, cenaze fonu kurma izni ile bir sivil toplum örgütünün yapabileceği bütün izinlerimiz var. Biz şuan İşçi Odası (AK) ile işbirliği yaptık. Meslek kursları başlattık. Bunun dışında, dikiş nakış kursu, Almanca kursu gibi insanlarımızın faydalanabileceği ne kadar kurs varsa onları başlatacağız. Kurulalı henüz iki ay olmamasına rağmen AK ile proje yapmak önemli bir şeydir.
    Bizler bir alayın askerleriyiz. Bunun içinde jandarması var, komandosu var, piyadesi var. Fakat hedef aynıdır. Biz sivil toplum örgütleri de bunun gibiyiz. Her teşkilat, bütünün birer parçasıdır. Tüm sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelerek, birlikte işler de yapmak istiyoruz.

    Öte yandan, Yozgatlı olup da Yozgatlılar Federasyonu’ndan hangi konuda olursa olsun faydalanmak isteyen olursa kendisine her zaman kapımız açıktır. Yozgatlılara ait çok sayıda köy derneği var. Zannedersem 20-30 tane çeşitli köylere ait dernekler var. Mesela toplanacak yeri olmayan bir köy derneği çok rahatlıkla bizim mekanımızı kullanabilir. Nişan, düğün yapmak isteyenler gelip yapabilirler. Yozgatlı bir kardeşimiz dernek merkezimizde söz kesti örneğin. Kısacası biz, insanlığa hizmet etmek istiyoruz. Şu anki mekanımızı geçici olarak kullanmayı planlıyoruz. Mayıs ayı başında küçük kurultay gibi bir şey yapacağız. Türkiye’den de bürokrat, milletvekili, belediye başkanı misafirlerimiz olacak. Bu kurultayla birlikte Avusturya’da üç-beş katlı bir bina almak için çalışmalara başlamış olacağız. Şu anki yerimiz 100 metrekare büyüklüğe sahip. Bu da bize ilerde yetmeyecektir.



    Feyzullah Andak:
    1964 Yozgat Sarıkaya doğumluyum. İlk ve ortaokulu Yozgat’ta, liseyi ise İstanbul’da okudum. Askerlik dönüşü 1989 yılında Avusturya’ya geldim. Sivil toplum kuruluşları alışkanlığım olduğu için Avusturya’ya geldikten çok kısa bir süre sonra nerede, nasıl bir hizmet yapabilirim şeklinde bir arayış içine girdim ve o günden bugüne bir sivil toplum örgütünde görev yapıyorum. Şu an ise, arkadaşlarımın isteği doğrultusunda Avusturya Yozgatlılar Federasyonu’nun (AYFED) başkanlığını yürütüyorum.

    İbrahim Orhan: Genel Başkan Yardımcısı: Yozgatlılar Federasyonu’nun kurucularından biri de benim. Yozgatlılar, bir çatı altında bir araya gelmekte oldukça geç kaldılar. Biz bunu yıllar önce tespit ettik. O nedenle sürekli böyle bir arayış içindeydik. Nasip bugüneymiş. Ben 19 senedir Avusturya’da yaşıyorum. Teşkilatlanmak, Türk insanının tabiatında vardır. Avusturya’da birçok ilin derneği var. Yozgatlılar bu kadar kalabalık ve aktif olduğu halde Yozgatlılara ait doğru dürüst teşkilatlar maalesef yok. 16. Viyana’daki esnafın hemen hepsi Yozgatlıdır. Bunların birleşmesi gerekiyor. Bunların bir çatı altında toplanması ve birbirlerini tamamen tanımaları gerekiyor. Bu eksikleri görerek bizler yola çıktık. Şuan Viyana’daki eksiklerimizi tamamlamaya çalışıyoruz. Mekân sıkıntımız vardı, Başkanımız Feyzullah Andak kendi mekanını sağ olsun bize verdi. Önümüzdeki haftalardan itibaren diğer eyaletlerdeki teşkilatlarımızı kurma çalışmalarına başlayacağız.

    Ahmet Öztürk- Genel Sekreter: Öncelikle, AYFED’in bütün Yozgatlılara hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. AYFED’i Yozgatlılara duyurduğumuzda, hepsinden çok olumlu tepkiler aldık. Çok sayıda kişi ziyaretimize geliyor. Bir toplantı yaptığımızda 150-200 kişiye üye kartı veriyoruz. Bu işi başkanımızla birlikte iyi yerlere taşıyacağımıza inanıyorum.

    Nevzat Başdoğan- Sosyal İşler Sorumlusu: Yozgatlılar arasında bir kopukluk var. Bu açığı kapatmak için hizmet etmek istiyoruz. Yardımlaşma, dayanışma içinde olmayı arzuluyoruz. İnsanların sorunlarıyla, dertleriyle dertlenmek istiyoruz. Birlikten güç doğar. Biz de bu gücü oluşturmak için bir araya geldik. AYFED’e ihtiyaç vardı. Başkanımız da bu işlerin uzmanı. Dolayısıyla federasyonumuzu kurduk. Avusturya’daki insanlarımızın ihtiyaçları çok fazla. O nedenle yardıma ihtiyaç duyuyorlar. Onlara yardımcı olacak bir adrese ihtiyaç vardı. Bundan sonra bu adres AYFED olacaktır inşallah.
    Yeni kurulmamıza rağmen şu ana kadar yaptığımız iki organizasyona ilginin çok büyük olduğunu gördük. İlgi büyük olunca ister istemez biz de hedeflerimizi büyüttük. Avusturya’daki Yozgatlıları bir araya getirdikten sonra Türkiye’deki hemşerilerimize de yardımcı olmak istiyoruz.

    Yusuf Arslanmuğul- Gençlik Kolları Sorumlusu: Gençliğimizde büyük sapmalar var. Gençlerimizin yüzde 80-90’ı iki kültür arasında kalmış durumda. Kültür çatışması yaşıyor. İki kültür arasında kalıp da sıkışan, bazı yanlış hedefler seçen gençlerimizi örfümüze, adetlerimize, kültürümüze uygun ve aynı zamanda Avusturya devletine karşı sorumluluklarını yerine getiren bireyler olma noktasında bilinçlendirmek istiyoruz. AYFED Genlik Kolları olarak en büyük hedefimiz budur. Bu doğrultuda, gençlerimize yönelik sportif faaliyetler düşünüyoruz. Bunun dışında AK (İşçi odaları) gibi çeşitli kurumlarla birlikte gençlerimizi bir araya getirerek onlara eğitimler verdirmek istiyoruz.




    Avrupadaki bütün Yozgatlıları bir çatı altına toplamayı hedefliyoruz Yorumları



      Permalink - Mesaj no 1  02-25-2009, 01:30

    --->: Avrupadaki bütün Yozgatlıları bir çatı altına toplamayı hedefliyoruz


    heh:D Böyle derneklerde, yada federasyonlarda diyeyim, acilis cok önemlidir, bas konsolos gelir milletvekilleri gelir dernek üyeleri ve halktan insanlar gelir. Konusmalar yapilir gzelde bir ziyafet verilir yalniz kusagi kesen birdaha ugramaz:D Önce Avrupa Türk federasyonunu kurdular ve su anda onu yalnizligiyla basbasa biraktilar simdi yeniden bir baslangic ariyorlar bütünlük yok, tutkunluk yok ee böyle oluncada normal olarak bu derneklerin ömrü fazla uzun sürmüyor. su anda viyanada yozgatin bir cok ilcesinin kendine ait dernegi var ama bunlar AyFED den bagimsiz ayrica yine bir cok Ilcenin Köylerinin dernekleride mevcut ve hepsi perisan durumdalar zar zor ayakta durmaya calisiyorlar, sen önce bunlari bir araya topla daha sonra arkasi gelir dimi
    oguzhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) oguzhan

      Permalink - Mesaj no 2  02-25-2009, 01:44

    --->: Avrupadaki bütün Yozgatlıları bir çatı altına toplamayı hedefliyoruz


    Maalesef bizdeki ''dernek'' anlayışı yerini ''kahvehane kültürü'' ne bırakmış durumda...isterse binlerce dernek olsun.. hiç bir organizasyonda bir araya gelemedikten sonra.. sadece okey ve kağıt oynarlar...
    kipchak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) kipchak

      Permalink - Mesaj no 3  02-25-2009, 02:00

    --->: Avrupadaki bütün Yozgatlıları bir çatı altına toplamayı hedefliyoruz


    derneklerde genelde dedigin gibi evet üc bes masa olur sohbetler yerini oyunlara birakir genclik icin bir Dart, masa futbolu, ve büyük ekranda mac izleme imkani vardir. Ama olay bunlardan ibaret. madem bir isim altinda ki o isim kendi yörenin ismini tasiyorsa o ismide kalkindiracaksin, bir iki oyun masasi atip ortaya sonra el ayak cekmeyle olmaz. Sohbet ortami kurulacak, Sehri tanitma programlari yapilacak, tarihi önemi, gecmis tarihi hakkinda kisa kisa bilgiler sunulacak hep bir araya gelinip senlikler düzenlenecek velhasil kurulan dernekler bos vakit doldurmak icin ugranilan bir yer görünümünden siyrilip kendi kültürünü yasatan Ismini koydugu yere yakisir bir yer haline getirilmeli.
    oguzhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) oguzhan