Yunanistan: Türk karsiti anit....   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 02-18-2009 (00:37)   Son Mesaj: 02-18-2009 (00:37)    Cevap: 0    Gösterim: 936  

    02-18-2009

    Yunanistan: Türk karsiti anit....

    Yunanistan, Kırım'da Türklere karşı savaşanların anısına anıt dikecek.

    Kırım QHA ajansının haberine göre, Yunanistan, Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin Sevastopol (Akyar) bölgesine bağlı Balıklava kasabasında, Yunanistan'ın Osmanlı'ya karşı sözde kurtuluş mücadelesi veren ve Yunanistan'da milli kahraman olarak kabul edilen Lamros Katsionis'in anıtını inşa edecek.

    Sevastopol Belediye Meclisi Başkanı Valeriy Saratov, Yunanistan'ın Odessa Başkonsolosu Yerasimos Davaros ile yaptığı görüşmede, anıt için Yunanlı kahramanla tarihi bağları olan Balıklava'nın en uygun yer olduğunu belirterek, “Sevastopollü mimarlar, Yunanistan'da yapılan anıtın Balıklava sahilinde kurulması projesini hazırladı. Şu anda heykelin üzerine kurulacağı temelin yapımı konusu görüşülmekte” dedi.


    18. yüzyılın sonlarında Yunanistan piyade taburu komutanlığı yapan Katsionis, 1768-1774 yılları arasında devam eden Osmanlı-Rus savaşına Rusya'nın tarafında Osmanlı'ya karşı savaşmak üzere gönüllü olarak katıldı.

    1774 yılında Rus çariçesi 2. Katerina, Rusya'ya hizmeti kabul eden Hristiyan Yunanlara Kırım'a taşınma teklif etti. Bu teklifi kabul eden Katsionis, üç bin Yunanlı ile birlikte Kırım'a gelerek Kefe (Feodosya) ile Akyar (Sevastopol) arasındaki sahilde nöbet tutmak üzere prens Grigoriy Potömkin'in kurduğu piyade alayına katıldı.

    Katsionis, 1784 yılında Rusya'nın Kırım'daki ordusunun en önemli askeri birliği olan Balıklava piyade taburunun komutanı oldu.

    Lambros Katsionis anıtı, Kırım'da Türklere karşı savaşanların anısına kurulan ilk anıt olmayacak. Kırım Özerk Cumhuriyeti başkenti olan Akmescit'in (Simferopol) merkezinde, Osmanlı-Rus savaşında, Kırım'ın Türk “işgalcilerden” kurtarılması anısına kurulan bir anıt daha bulunuyor. Bu anıt, Rusya yanlısı güçlerin miting düzenlemek için seçtikleri yerlerden biri.




    Yunanistan: Türk karsiti anit.... Yorumları