'Yüzyılın En Büyük Kasırgası'   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 09-02-2008 (00:36)   Son Mesaj: 09-02-2008 (00:36)    Cevap: 0    Gösterim: 1018  

    09-02-2008

    'Yüzyılın En Büyük Kasırgası'

    ’Yüzyılın en büyük kasırgası’ olmasından korkulan ’Gustav’, ABD’nin güneydoğu kıyılarına ulaştı.

    Meksika Körfezi kıyılarını bugün vurması beklenen kasırga nedeniyle, büyük panik yaşanıyor. 2005’te Katrina Kasırgası’nda yüzlerce can veren New Orleans neredeyse boşalırken, Belediye Başkanı, "Kentte kalan hayatının en büyük hatasını yapar!" uyarısında bulundu. Gustav, ’canavar’ da denen ’5. kategori’ye çıkarsa, rüzgarın hızı saatte 250 km’yi aşacak.


    ABD Ulusal Kasırga Merkezi, son 24 saat içinde tropikal fırtına düzeyinden 4. kategori kasırgaya dönüşen ve ’canavar’ diye tanımlanan 5. kategoriye yükselmesi beklenen Gustav Kasırgası nedeniyle, Meksika Körfezi kıyıları için dün uyarı yayımladı. ’Kategori 5’ düzeyine çıkarsa hızı saatte 251 kilometreye ulaşacak ve ABD’nin doğu kıyılarını bugün vurması beklenen Gustav’ın ’yüzyılın en büyük kasırgası’ olabileceği endişesiyle, başta New Orleans olmak üzere, bölgeden büyük kaçış başladı. Kasırgayı ’fırtınaların anası’ olarak nitelendiren Belediye Başkanı Ray Nagin’in ’zorunlu tahliye’ emri üzerine, yüzbinlerce kişi yollara döküldü.

    Kalana acil hizmet yok

    "Bu bir oyun değil. Herkes kenti terk etsin. Kentte kalmak ile hayatınızın en büyük hatalarından birini yaparsınız" diyen Belediye Başkanı Nagin, kalanlara acil yardım hizmeti verilmeyeceğini de ısrarla belirtti. 2005’te kentin yüzde 80’ini sular altında bırakıp yaklaşık 1600 can alan Katrina Kasırgası’nın kötü hatırasını hálá taşıyan New Orleanslılar şimdiden otomobil, otobüs ve diğer vasıtalarla yollarda kuyruk oluşturdu. Fırtınanın olası hedeflerinden Louisiana’nın Valisi Bobby Jindal ise, saatte 700 kişiyi şehirden çıkarabilecek kapasiteye sahip olduklarını bildirdi. Lousiana Eyaleti, 1500 Ulusal Muhafız’ı düzenin sağlanması amacıyla devreye soktu. Memphis ve çevresinde de bin kişi tahliye edildi. Meksika Körfezi’nde faaliyet gösteren petrol şirketleri de, bölgedeki platformlarda ya da sondaj kuyularında çalışan görevlileri tahliye etti.

    Şu ana kadar 80 ölü

    ABD federal acil yardım-yönetim kuruluşu FEMA yetkilileri, Katrina deneyiminden sonra Gustav için çok daha hazırlıklı olduklarını ifade ederken, İç Güvenlik Bakanı Michael Chertoff’un yanı sıra, Cumhuriyetçi Parti Başkan Adayı John McCain ve Başkan Yardımcısı adayı Sarah Palin de bölgeyi ziyaret etti. Karaipler’de şu ana kadar 80 kadar kişinin ölümüne yol açan ve dün Meksika Körfezi’ne giren Gustav’ın, bugün öğleden sonra doğu Teksas ile batı Mississippi arasındaki bölgeyi vurması bekleniyor. Mississippi Nehri’nin özellikle batı yakasının, koruyucu setlerin güçsüzlüğü nedeniyle su baskınlarına yeterince dayanıklı olmadığı ifade edildi. Gustav, Küba’da ağaçlar ve telefon direklerinin devrilmesine, binaların yıkılmasına ve muz çiftliklerinin hasar görmesine yol açtı. Kasırga etkili olmadan önce ülkede 300 bin kişi tahliye edildi.

    Bush teftişe gidiyor

    Gustav kasırgası, ABD Başkanı Bush’u da telaşlandırdı. Önlemleri görmek üzere Teksas’a gitmeye karar veren Bush, dün acil müdahale kurumu FEMA’nın Washington’daki merkezinde yetkililerden bilgi aldı; "Tehlikeli bir durumla karşı karşıyayız. Bölgede yaşayanlar, tahliye önerilerine mutlaka uymalı" dedi.

    Haber: 1.9.2008




    'Yüzyılın En Büyük Kasırgası' Yorumları