"ankara ile moskova, ticaret savaşına yaklaştı"   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 09-02-2008 (00:33)   Son Mesaj: 09-02-2008 (00:33)    Cevap: 0    Gösterim: 781  

    09-02-2008

    "ankara ile moskova, ticaret savaşına yaklaştı"

    Türkiye ile Rusya arasında ticaret alanında yaşanan anlaşmazlık, İngiltere basınına konu olmaya devam ediyor. The Financial Times gazetesinin ardından Guardian da aynı konuyu bugün sayfalarına taşıdı.

    Rusya, Gürcistan'la yaşadığı çatışmanın ardından bir iç genelge yayınlayarak Türkiye'den ithal edilen mallara sınırlama getirmişti. Ardından Rus Gümrük İdaresi, Türk mallarını sınırda bekletip, tek tek sayma yoluna giderek, işlemleri yavaşlatmaya başladı. Bunun yanı sıra Rusya, Avrupa üzerinden gelen Türk mallarına da engelleme yapmaya başladı. Bu engellemeye karşı Türkiye'de harekete geçti. Bugünden itibaren bu ülkeden gelen TIR'lara, Türk TIR'larına Rus gümrüklerinde uygulanan işlemlerin aynısı yapılacak.


    The Guardian gazetesi, Moskova'nın Ankara'yı Gürcistan'a destek verdiği gerekçesiyle cezalandırması ile Rusya ve Türkiye'nin tam bir ticaret savaşına yaklaştıklarını kaydetti. Gazete, "Türkiye'nin Gürcistan'a yardım götüren ABD savaş gemilerine boğazlardan geçiş izni verdiği için Rusya'nın Ankara'yı cezalandırmayı istediğine yönelik yoğun spekülasyonlar var." dedi. Türkiye'nin, Rusya'ya Türk tırlarına uygulanan işlemlerin aynısı uygulayacağını belirten Guardian, "Böyle bir gelişme, Türkiye'nin enerji kaynaklarını tehdit edebilir. Türkiye, doğalgazın üçte ikisini Rusya'dan alıyor." diye yazdı.

    (CİHAN)




    "ankara ile moskova, ticaret savaşına yaklaştı" Yorumları