RUSYA, NATO VE AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİNİ TARTIŞIliyor   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 08-19-2008 (23:47)   Son Mesaj: 08-19-2008 (23:47)    Cevap: 0    Gösterim: 1019  

    08-19-2008

    RUSYA, NATO VE AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİNİ TARTIŞIliyor

    Rusya ile Gürcistan arasındaki kriz ve bu krizin başaktörü Rusya'nın NATO ve Avrupa Birliği ile olan ilişkileri Alman basınında geniş yankı buldu.
    ABHaber'e yansıyan Alman basınından derlenmiş bazı gazete haberleri şöyle:

    -FRANKFURTER ALLGEMENIE ZEITUNG

    "Batı, Kremlin karşısında sertleşmeye başladı. Hatta Almanya'nın hükümet sözcüsü Rusya ile ilişkilerde önemli bir dönüm noktasına gelindiğini söyledi. Rusya'nın siyasi ve askeri uzlaşmazlığını bu kez de Kafkasya'da sergilemesi Avrupa Birliği'ni inandırıcılık sınavına soktu. Bölgenin siyasi ve ekonomik istikrara kavuşturulması amacıyla AB tarafından bir plan hazırlanması yanlış olmaz. Ama daha önemlisi NATO üyelerinin ittifakın doğu sınırları konusunda mutabakata varmalarıdır. Moskova bir kez daha ittifakın bütünlüğünü sınıyor. Çünkü NATO içindeki çatlakların Soğuk Savaş'tan sonra büyüdüğünün farkında."


    -SÜDDEUTSCHE ZEITUNG

    "Rusya'nın işgalle aşağıladığı Gürcistan'ın bağımsızlık ve hürriyet garantisine her zamankinden çok ihtiyacı var. Almanya Başbakanı bu görevin NATO'ya düştüğünü düşünmekte haklı. Rusya, devletler hukukunu ayaklar altına alan bu askeri macerayla, belli bir nüfuz bölgesinin süper gücü olarak serbest hareket etme hakkını vurgulamış oldu. NATO, buna karşı çıkmadığı takdirde Gürcistan'dan çok daha fazlasını kaybeder. NATO Dışişleri bakanları, Brüksel buluşmmasında Rusya'ya açık mesaj göndermeye mecburlar. Rus birliklerinin tahrip ettiği askeri altyapının da NATO'nnun yardımıyla yeniden kurulması gerekiyor."


    -WESTDEUTSCHE ZEITUNG

    "Almanya Fransa ile birlikte, tehditkar tavır takınmamak şartıyla taraflar üzerindeki baskıyı arttırmalıdır. Gürcistan'a NATO perspektifi sunmak hiçbir sorunu çözmeyeceği gibi Rusya'ya yöneltilmiş ağır bir tehdit de olur. Aksine, geleceğin askeri çatışmaları Rusya ile NATO arasındaki yeni soğuk savaşı sıcak savaşa dönüştürebilir. Sayın Saakaşvvili için buna değmez."(ANKA)




    RUSYA, NATO VE AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİNİ TARTIŞIliyor Yorumları